Bir zamanlar Elazığ’ın İdâri Yönetim binalarının yer aldığı ayrıca ünlü bahçeleri ve akarsularıyla şehrin sayfiye yeri konumunda olan Iğıki, Yığıki, Yığınki diye adlandırılan Aksaray Mahallesi’nin günümüzde bakımsızlık ve ilgisizlikten harebeye döndüğünü söyleyen mahalle sâkinleri çok dertli…
02-FOTO-2- MEHMET ŞENER AKSARAY (1)

“ELAZIĞ’IN ÜNLÜ SORUNLARI AKSARAY MAHALLESİ’NİN SORUNLARIDIR!..”
Elazığ’ın yarım asrı aşkın ünlü sorunları söz konusu olduğunda Aksaray Mahallesi’nin akıllara geldiğini ifâde eden mahalle sâkinlerinden Mehmet ŞENER, doğma büyüme Aksaray Mahalleli olduğunu, kendilerine her dönemde özellikle seçimler öncesinde defalarca söz verilmesine rağmen bu sorunlarının bir türlü çözüme kavuşturulamadığını söyledi. Çözüm bulunamadığı için yıllarca hiçbir gelişme kaydedilemeyen Şorşor Deresi’nin ıslahının tamamlanamadığını, Çimento Fabrikası’nın da taşınamadığını ve kapatılamadığını anlatan Mehmet ŞENER, bu mahallelerine ait olan sorunların büyüyerek artık Elazığ’ın kronikleşen sorunları arasında sayıldığını belirtti.
03-FOTO-3- MEHMET ŞENER AKSARAY
“KRONİKLEŞEN SORUNLARA YENİ SORUNLAR EKLENDİ!..”
Aksaraylı Mehmet ŞENER, Şorşor Deresi ile Çimento Fabrikası gibi yıllardır çözüme kavuşturulamayan kronikleşmiş sorunlara günümüzde birçok sorunun daha eklendiğine dikkât çekerken, Aksaray Mahallesi’ndeki Tarihî Konakların da yıkılarak yok olduğunu ifâde etti.
TURAN Gazetesi’nin daha önce yaptığı haberlerle 300 yıl hizmet veren tescîlli tarihî Eski Aksaray Camisi’nin 3 yıldan beri ibâdete kapalı olduğunu ve Aksaray’ın sorunlarını dile getirdiğini de hatırlatan Mehmet ŞENER; “24 Ocak 2020’de başımıza gelen deprem felaketinin ardından mahallemizde 200 senelik tarihÎ değeri olan evleri yıktılar. Şu anda bulunduğumuz yer 1832 Yılı’nda Elazığ Valisi’nin konakladığı evin yeriydi. Burada var olan kemerli, 5 oda 2 salonlu 1 eyvanı olan bir evdi, bu evin kemerlerini, taşlarını yıktılar. Bir diğer sorun mahallemizde yıkılan evlerin molozları duruyor, hâlâ kaldırılmadı. Bir diğer sorunumuz ise yıkılmayı bekleyen birçok bina metruk durumda bekliyor.”
04-FOTO-4-  MEHMET ŞENER AKSARAY (8)

TEKCAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ... TEKCAN AİLESİNİN ACI GÜNÜ...

“KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLAMADI, TOKİ SORUNLU, MAHALLEDE ELAZIĞLI KALMADI?”
1990 Yılı’ndan beri Aksaray Mahallesi’nin sâhipsiz kaldığını söyleyen mahalle sâkini Mehmet ŞENER, TURAN’a âdeta içini döktüğü açıklamasını yine çevre sorunlarını dile getirerek ve sahipsiz kalmaktan şikâyet ederek şu sözlerle tamamladı; “Aksaray Mahallesi Suriyeliler’in, hırsızların mahallesi olmuş. Gördüğünüz gibi yıkım yapılmış ama her taraf moloz dolu. Yıkılmamış hasarlı evlerde yaşayan bir sürü Suriyeli var.
01-FOTO-1- MEHMET ŞENER AKSARAY

Elazığ Belediyesi bir sene de toplam üç defa kentsel dönüşüm projesi değiştirdi. Kentsel dönüşüm halen daha başlamadı. Ayriyeten TOKİ evleri mahallemizden çok uzağa yapıldı. Aksaray TOKİ evlerine taşınan vatandaşlar ise bin pişman. Market yok, fırın yok, cami yok, bakkal yok. Böyle saçma iş mi olur? Bir yaşam alanı yapılıyorsa, yaşam alanının içerisinde insanların rahat ve konforlu yaşaması için her olanak sağlanmalıdır.
Allah rızası için bu sorunlarımızı çözecek yok mu? Bu mahallede hiç yoktan bir sürü okumuş insan yetişmiş. Bu mahallenin yetiştirdiği müftüler, kaymakamlar, müdürler, bilim adamları mevcut fakat sahip çıkan yok. Mahallede Elazığlı kalmadı.”

Editör: Haber Merkezi