ABD’de enflasyon oranları açıklandı...

Ekim ayı enflasyonu aylık bazda beklentilerin altında %0,4 artış yaşadı. Yıllık bazda ise %7,7 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise 8,1 seviyesindeydi.

Piyasa beklentilerinden iyi gelen enflasyon oranları dolar varlıklarında düşüşlere neden oldu. 113 seviyelerinde olan dolar endeksi 108 seviyesine düştü.

10 yıllık ABD tahvillerinin ise 5 seviyesinden 3,8 seviyesine düşüşü gerçekleşti. FED’in, Ekim ayı toplantısında dile getirdiği faiz artış hızının yavaşlayacağı söylemleri bu olaylar teyit etmiş oldu. Aralık ayında yapılacak toplantıdaki 0,75 baz puan artış beklentilerini zayıflattı. Aralık toplantısında faizlerin 0,50 puan yükseleceği beklentisi artmış oldu.

   Önümüzdeki ayda enflasyon oranlarındaki yükselişin azalması durumunda 2023 yılının ilk çeyreğinde faiz artışının 0,25 puan olacağını ve enflasyon ile birlikte faiz oranlarının artmayacağını tahmin ediyorum.

   Ülkemizde, geçen hafta açıklanan ve Ağustos ayında tek haneye düşen işsizlik oranları 0,3 puan artış ile tekrar çift haneye çıkarak %10,1 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranları erkeklerde %8,8 kadınlarda ise %12,8 olarak tahmin edildi. Resmi olarak işsiz sayışı ise 3 Milyon 482 Bin kişiye çıktı. 15-24 yaş grubunun işsizlik oranı da %19,6 olarak gerçekleşti...

   Ülkemizde Cari açıktaki yükseliş bu ayda devam ederek 11 ay üst üste açık verdi. Açığın ana etkeni dış ticaret ve buna bağlı enerji maliyetleri oldu. Hazine, Ekim ayında 72,2 milyar TL nakit açığı verdi. Yılın ilk 10 ayında ki açık 160,4 milyar TL olarak gerçekleşti. 311 milyar TL harcamalara karşılık gelir 239 milyar olarak gerçekleşti nakit açığın en büyük kalemi 59 milyar TL ile faiz ödemesi oldu.

   ABD’de enflasyon oranlarındaki yavaşlama ONS Altın’ın uzun bir süredir kıramadığı 1680 direncini geçerek, 1769 seviyesine yükseltti. Teknik olarak 1620-1680 bant aralığının kırıldığı ve yeni bant aralığının 1720 -1780 bandına taşındığını söyleyebiliriz. 1780 ONS seviyesinin yukarı yönde kırılması halinde 1820 ONS seviyesine çıkışları yaşayabiliriz. 1820 ONS seviyesinin ana direnç seviyesi olduğunu bu seviyeni kırılması halinde yükseliş trendinin hız kazanacağını ve yükselişlerin uzun bir müddet süreceğini söyleyebiliriz. Altının onsunun Amerika faiz oranlarının yükselmesi halinde düşüşlerin tekrar olacağını hatırlatmak isterim.

   Gram Altın da ise geçen hafta 970 TL-980 TL seviyelerinden gelen tepki alımları ONS’un yükselmesi ile beraber 1055 TL seviyesine yükseltti. 1025 TL-1045 TL ara direnç seviyelerinin geçilmesi daha önce gördüğümüz rekor seviye olan 1065 TL seviyesini gündeme getirmiş oldu. 1065 TL seviyesinin direnç olduğu bu seviyeden gelebilecek kar satışlarına dikkat etmek gerektiğini ve 1025 TL 1065 TL bandında hareketin süreceğini söyleyebiliriz. ONS’un 1820 seviyesini geçtiği takdirde daha yukarı seviyeleri görmemiz mümkün olabilir.

   Amerika’nın enflasyon oranlarının açıklanması daha önce 0,9650 seviyesine düşen Euro/Dolar paritesini 1,0350 seviyesine yükseltti. Dolar’ın İngiliz sterlini, İsviçre frangı ve Japon Yeni’sine karşı zayıflığı sürüyor. Euro 18,30 TL seviyesinden paritenin etkisi ile 19,20 TL seviyesine yükseldi. Bu yükseliş ile beraber Dolar kurunun altında işlem gören Euro toparlanarak gücünü korumaya başladı. Euro’daki yükseliş Avrupa’nın güçlü verilerinden kaynaklanmadığını Amerika’dan gelen enflasyon oranları ve faiz ile ilgili yavaşlamadan dolayı olduğunu belirtmek isterim. Amerikan ekonomisinin Avrupa’dan iyi olduğunu ve durgunluğun Avrupa’da devam ettiğini Euro’nun yükselişinin sınırlı kalacağını söyleyebiliriz. Paritede 1,0350 direncinin geçilmesi halinde yükselişin devam edeceğini ve 1,05 direncini test edeceğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak Amerikan ekonomisinin tüm dünyaya yön verdiği gelen iyi verilerin özellikle gelişmekte olan piyasaları olumlu etkilediğini görmüş olduk. ABD’deki enflasyon oranlarındaki iyileşmenin piyasalara olumlu etkisini büyüme ve istihdamdaki yükselişin yansımalarını önümüzdeki aylarda göreceğiz.                                                                                  

Yasal Uyarı!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.