İzzet TUMAY - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasıyla birlikte, Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da birçok BAĞ-KUR’lu 9  bin prim günü şartı nedeniyle yasadan faydalanamamıştı. Gazeteniz TURAN uzun zamandır beklentide olan BAĞ-KUR’lu vatandaşlarla konuştu, bin ah işitti… 

bağkur

BAĞ-KUR’luların emeklilik prim gün sayılarının 7 bin 200'e düşürülmesiyle ilgili beklentilerinin sürdüğünü ve bu sürecin hızlandırılması gerektiğine dikkat çeken yurttaşlar şunları söyledi; ‘’Geçtiğimiz hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN, katıldığı canlı yayında BAĞ-KUR’ların emeklilik prim gün sayılarının 7 bin 200'e düşürülmesiyle ilgili, "Bu konuda talimatlarımızı aldık, çalışmalarımıza başladık" dedi. Bu umutlarımızı biraz daha arttırdı. Bu sürecin bir an evvel tamamlanmasını istiyoruz.’’ Dediler.

BİR GARİP GÖREVDEN ALINMA! BİR GARİP GÖREVDEN ALINMA!

BAĞ-KUR'LU ÇALIŞANLARIN PRİM GÜN SAYISI NE ZAMAN DÜŞECEK?

BAĞ-KUR prim gün sayısının ne zaman düşeceği, Bağ-kur üzerinden sigortalı olan vatandaşlar tarafından sürekli dile getiriliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasıyla birlikte, birçok BAĞ-KUR’lu 9000 prim günü şartı nedeniyle yasadan faydalanamamıştı. Yapılacak çalışma kapsamında BAĞ-KUR’lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanınacak demişti fakat bir türlü çalışma sona ermedi.  BAĞ-KUR'lu çalışanlar tarafından 9000 olan prim gün sayısının 7200'e ne zaman düşürüleceği merakla bekleniyor… 

‘’BAĞ-KUR'LULARA 5 YIL ÖNCESİNDEN EMEKLİ OLMA HAKKI!’’ 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN, BAĞ-KUR’luların emeklilik prim gün sayılarının 7200'e düşürülmesine yönelik çalışmalar hakkındaki soruya, ‘’Bu konuda talimatlarımızı aldık, çalışmalarımız sürüyor’’ cevabını verirken, zorlu ekonomik şartlar altında hayat mücadelesi veren ve bu yasadan faydalanamayan yurttaşlar çalışmaların bir an evvel tamamlanmasını istediler. Yapılacak düzenlemeyle BAĞ-KUR’lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkının tanınması beklenirken, BAĞ-KUR’lu kadın çalışanlar 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanlar 9000 prim günü tamamladıklarında yaş şartı aranmadan EYT düzenlemesinden yararlanabiliyor. 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurlardan kadın memurlar 7200 prim gün sayısını, erkek memurlarda 9000 prim günü tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecekler.

BAĞ-KURLU ESNAF ERKEN EMEKLİLİK İÇİN GÜN SAYIYOR…

Sosyal Güvenlik Uzmanları ise konuyla ilgili, BAĞ-KUR ile SSK prim eşitlemesinden sadece küçük esnafların yararlanabileceğini, şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işveren sahiplerinin bu düzenlemeden faydalanamayacağını ifade ediyorlar. Milyonlarca küçük esnaf, Bağ-Kur SSK prim günü eşitlenmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs seçimleri öncesi esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Buna göre, küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SSK’lılarla eşitlenecek. Meclis’e gelecek yeni torba yasa ile BAĞ-KUR'luların prim şartı 9 bin günden 7 bin 200 güne inecek. Böylece bin 800 gün kazanan BAĞ-KUR'lular 5 yıl daha az prim ödeyebilecek. Bu düzenleme kapsamına göre EYT’lileri de ilgilendirecek.


 

Editör: Haber Merkezi