MİNİKLERİN GÖSTERİSİ BÜYÜK BEĞENİ ALDI MİNİKLERİN GÖSTERİSİ BÜYÜK BEĞENİ ALDI

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık sonrasında ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da ölü seviyeye düşen barajlardaki doluluk oranı, bu yıl artan yağışların etkisi ile istenen seviyeye ulaştı…

MÜDÜR MAHMUT DÜNDAR TURAN’A AÇIKLADI…
Konu ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, Bölge Müdürlüğü bünyesinde depolama tesislerinin büyük çoğunluğunda depolama kapasitesinin, 2021 yılının aynı tarihine göre daha dolu durumda olup, ilkbahar yağışlarıyla birlikte doluluk oranının daha da fazlalaşacağını söyledi. Bölge Müdürü DÜNDAR; ‘’2022 su yılı verileriyle geçmiş yılları mukayese ettiğimizde, Türkiye genelinde yağışlar, 2021 yılına göre %45,4 artma gösterdi.
Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında yer alan Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl İllerine ait 2022 Su Yılı Meteorolojik verilerine göre tüm illerimizde 2021 yılına göre artış meydana gelmiştir.”

ELAZIĞ’DA UZUN YILLAR ORTALAMASI %1.6, 2021’E GÖRE %42,8 ARTIŞ GÖSTERDİ
“Elazığ ilimizde uzun yılların ortalamasına göre %1,6 artış olurken, 2021 yılına göre ise %42,8 artış olmuştur. Keban Barajı %17 dolu olup, geçen yılın aynı dönemine göre %12,6 azalırken, Hazar Gölü’nde su seviyesi durumunu muhafaza etmiş, Elazığ Kalecik Barajı ise %100 doluluğa ulaşmıştır. Elazığ Cip Barajımız %30 seviyesinde doluluğa sahip olup, ilkbahar yağışlarıyla birlikte istenen seviyeye ulaşacaktır. Kanatlı Barajımız ise %60 doluluğa ulaşmıştır. Hamzabey Barajımızda doluluk oranı %20 seviyelerinde olup, eş zamanlı olarak Elazığ ilimize içme suyu da alınmaktadır.”

‘’2022 YILI’NDA SULAMA KONUSUNDA SIKINTI YAŞANMAYACAK’’
“Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde depolama tesislerimizin büyük çoğunluğunda depolama kapasitesi, 2021 yılının aynı tarihine göre daha dolu durumda olup, ilkbahar yağışlarıyla birlikte doluluk oranı daha da fazlalaşacaktır. Dolayısı ile 2022 yılında da sulamalarımızda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyoruz. Ancak, her şeye rağmen suyun verimli bir şekilde kullanılmasını ve israf edilmesinin önlenmesi için tüm borulu basınçlı sulama şebekelerimize ultrasonic kartlı sayaçlar takılacaktır. Böylece aşırı su tüketiminin önüne geçilecek, verimli arazilerin heba edilmesi önlenecek, tarımsal verimde artış sağlanması hedeflenmektedir.’’ Açıklanmasında bulundu…

‘’ÇİFTÇİLERİMİZDEN BEKLENTİMİZ SULAMADA BİLİNÇLİ DAVRANMALARIDIR’’
Bu yıl yağışların beklentileri karşılayacak düzeyde olacağını düşündüklerini ifade eden DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut DÜNDAR, açıklamasının son bölümünde tarımsal sulamada bir sıkıntı yaşanmamakla birlikte sulamadaki aşırı su tüketiminin önüne geçilmesinin önemine de vurgu yaptı. DÜNDAR: ‘’Sulama sezonuna kadar alacağımız yağışlarla birlikte Elazığ dâhil tüm illerimizdeki sulamalarımızda sıkıntı yaşanmayacağını öngörüyoruz. Ancak sulamalarımızın su ihtiyacının üzerindeki aşırı su tüketiminin önlenmesi halinde, sulamalarımızda su sıkıntısı yaşanması beklenmemektedir. Çiftçilerimizin bu konuda duyarlı davranmasını ve sulama sezonunun sorunsuz geçmesini diliyoruz. 2022 yılı sulama sezonunda, ülkemizde ve bölgemizde sulamalarımızda sorunsuz ve verimli bir yıl olmasını temenni ediyor ve bu konuda özellikle çiftçilerimizden azami destek bekliyoruz.’’ Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi