Gazetemiz TURAN’ın Kurucusu Merhum İhsan TURAN’ın oğlu, TURAN Gazetesi İmtiyaz Sahibi Murat TURAN ile TURAN Medya Yönetim Kurulu Başkanı Eşref TURAN’ın babaları, Merhum Turan TURAN’ı vefatının 2. Yıl dönümünde rahmetle ve özlemle anıyoruz…

01-FOTO-1-  TURAN TURAN

BİR AĞUSTOS AYI’NDA DOĞDU, YİNE BİR AĞUSTOS’TA YİTİRMİŞTİK…

5 Ağustos 1930 Tarihi’nde Elazığ’da dünyaya gelen Turan TURAN, çocukluk döneminde gazetecilik ve matbaacılık sektörüyle tanışmış, bir dönem sinema sektöründe de başarılı çalışmalara imza atmış ve çekimi Elazığ’da gerçekleştirilen birkaç filmde de rol almıştı.
 

1994 Yılı’nda Elazığ’da televizyonculuk sektöründe de öncü çalışmalar yapan Turan TURAN, Baba mesleği gereği TURAN Gazetesi ile TURAN Matbaası’nda uzun yıllar idarecilik görevini üstlenmişti. Merhum Turan TURAN, hayatı boyunca şehrin kültürel alanına katkı sunmaya devam etmiştir.

90 yaşındayken yine bir Ağustos ayında yitirdiğimiz Turan TURAN, bundan 2 yıl önce 14 Ağustos 2020 Tarihi’nde Elazığ’da vefat etmişti. Merhum Elazığ Asri Mezarlık’ta medfundur...

02-FOTO-2-  BEDRETTİN KELEŞTİMUR

KELEŞTİMUR’UN ANLATIMIYLA TURAN TURAN
Merhum Turan TURAN’ı, gazetecilik mesleğine 1978 Yılı’nda TURAN Gazetesi’nde başlayan ve tam 42 Yıl’dır TURAN Gazetesi bünyesinde bulunan, dolayısıyla da TURAN Ailesi’ni çok yakından tanıyan bir şahsiyete, Gazeteci Yazar Bedrettin KELEŞTİMUR’a sorduk…
Bakın, tecrübeli Gazeteci Bedrettin KELEŞTİMUR Merhum Turan TURAN için neler söyledi…
 

‘’TURAN AİLESİ VE TURAN TURAN, ELAZIĞ’IN TANITIMINA BÜYÜK EMEKLER VERDİLER’’…
‘’Turan TURAN amcamız Elazığ’ın bir neferiydi, şehrin kültür abidesiydi. Ağabeyleri İsmet, Kemâl TURAN ve kardeşi Celal TURAN ile Elazığ’ın tanıtımına büyük emekler verdiler. TURAN Gazetesi 1 Mayıs 1930 Tarihi’nde yayın hayatına başlayan en eski gazetemizdir. Bu gazete sadece haber kaynağı olarak düşünülmemelidir. Bu gazete fikir ve olaylar bakımından bir irfan okulu, sosyal mühendislik, sosyal etüt merkezi, demokrasimizdir. Şehrin adeta bir çınarı ağacı olan bu gazeteyi İhsan TURAN dikmiştir. Şehrin soluğu ve havası ile bir bütün olan bu gazetemize uzun yıllar ve bu gazete’ye hizmet verip ebediyete intikal eden tüm değerlere rahmet diliyorum.”
 

TURAN AİLESİ’YLE İÇ İÇEYDİM, TURAN AMCAMIZ ÇOK MÜTEVAZI BİR KİŞİLİKTİ”…
“Bundan 2 sene önce vefat eden Turan TURAN amcamız ile çok güzel günlerimiz olmuştu. Turan TURAN amcamız ile sık sık Gölcük Sineması önünde sohbet ederdik. Elazığ’ın ve Elazığ’ın kültürel anlamda gelişmesi için yaptığımız sohbetler… Turan Amcamızdan aldığımız bilgiler ile çalışmalar yapardık. Turan Amcamız bizlere âdeta bir fikir limanı olmuştur. Diğer 2. Kuşak temsilcileri olan İsmet TURAN, Kemal TURAN ve Celal TURAN ağabeylerimiz de Turan Amcamız gibi bu kutlu davanın taşıyıcılığı, temsilini yaptılar. Turan TURAN amcamız çok mütevazı bir kişilikti. Ben TURAN Ailesi’nin tüm fertleri ile iç içeydim. Bizler o yıllarda Rahmetli Turan TURAN, Rahmetli Celal TURAN ve asker arkadaşı Rahmetli Şeref TAN çok güzel çalışmalar yaptık. O dönemde TURAN Gazetesi’nde çok önemli fikir hareketlenmeleri olurdu. Çok özel çalışmalar yapılırdı. Bir ekip, bir kadro olarak hareket eder ve şehrin menfaatlerini düşünerek ekipçe hareketlerde bulunurduk.”
 

TURAN GAZETESİ ELAZIĞ SEVDASI TAŞIYAN İNSANLARLA BÜYÜK İŞLERE İMZA ATTI”
“Turan Amcamız Gölcük Sineması’nın önünde hep bizleri tutup sohbet ederdi. Konuşması, sohbeti, fikirleri bizlere ışık olurdu. Turan Amcamız fazla konuşmazdı fakat sohbet ettiğinizde her konu hakkında fikri olan büyük bir kalite olduğunu anlardınız. Eski fotoğraflara bakıp bakıp duygulanırım. O dönemler bizler için gerçekten çok önemliydi. 1978’li yıllarda ilk yazı hayatıma ben TURAN Gazetesi’nde başladım. İlk çalışmam dün gibi aklımda merhum Mustafa TEMİZER ile Fırat Üniversitesi’nin kuruluşunu ele almıştım. Çok büyük ses getirmişti o dönem yaptığım haber… Gerçekten Amiral Gemisi özelliğini kazanan TURAN Gazetesi, tebessüm eden yüzler ile tabiatıyla, doğasıyla, Elazığ sevdası taşıyan insanlar ile büyük işlere imza attı. Gazetemizi o dönem günde 15-20 bin kişinin okuduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”

“PARASI OLMAYAN GENÇLERİ İÇERİ ALIR, FİLM İZLEMELERİNİ SAĞLARDI”
“Turan TURAN Amcamız ile bir anımızı anlatmak isterim, Elazığ’da sinemanın tek olduğu zamanlarda, parası olmayan gençler sinemanın önünde Turan Amcamızın nöbetini tutardı. Çünkü Turan Amca parası olmayan gençleri içeri alır ve film izlemesini sağlardı. Turan Amcamızı gören gençler çok mutlu olurdu çünkü Turan Amcamız gençlerin sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için ayrım yapmaz, parası olan ve parası olmayan tüm gençlere bedava film izletirdi. Elazığ’da o dönem yaşayan tüm gençler Turan Amcamıza büyük bir sevgi ve saygı beslerdi.”
 

BAŞKAN ADAYI DURAN’A SEBZE HALİ ESNAFINDAN YOĞUN İLGİ BAŞKAN ADAYI DURAN’A SEBZE HALİ ESNAFINDAN YOĞUN İLGİ

“TURAN GAZETESİ ÇIKARDIĞI HER SAYI İLE ŞEHRİN GÜNDEMİNİ BELİRLEMEYE DEVAM EDİYOR!”
“Ayriyeten yeniden yayın hayatına dönen Gazetemiz TURAN’ı, İmtiyaz Sahibi Murat TURAN’ı Genel Yayın Yönetmeni önemli bir değerimiz olan Vehbi COŞKUN hocamızı, TURAN Gazetesi’nin tüm köşe yazarlarını tebrik ederim. TURAN Gazetesi çıkardığı her sayı ile şehrin gündemini belirlemeye devam ediyor. TURAN Gazetesi’ni vatandaşlar heyecan ile bekliyor.’’

Editör: Haber Merkezi