Şehit İlhanlar’ın katledildiği Kanlı Noel Olayı’ndan sonra memleketi Elazığ’a tayin isteyen Merhum Binbaşı Nihat İLHAN’ın 1964 Yılı’ndan sonra General rütbesine kadar uzun yıllar boyunca cerrah, daha sonra da Başhekim olarak görev yaptığı dönemde temizliği ve üstün sağlık hizmetleriyle dikkâtleri çeken, herkesin imrenerek söz ettiği, teröre karşı Mehmetçiğe sağlık hizmeti veren Elazığ Asker Hastanesi 2016 Yılı’nda Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra günümüzde boşa çıktı… 

01-FOTO-1-    ASKER HASTANESİ

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve Asker Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesiyle ilgili kararnamenin ardından 2016 Yılı’nda Elazığ Asker Hastanesi de Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na devredilmişti…

03-FOTO-3-15

RIZAİYE EK HİZMET BİNASI OLMUŞ, 4 BİN OLAN POLİKLİNİK SAYISI 13 BİNE ÇIKMIŞTI?
Elazığ'da 1830 yılında kurulan ve 1890 yılında resmen kayıtlara geçtiği belirtilen devredildiği yıl 186, bu gün itibariyle 192 Yıllık bir geçmişe sahip olan Elazığ Asker Hastanesi'nin yönetimi Sağlık Bakanlığı'na devredildikten sonra, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Rızaiye Ek Hizmet Binası olarak hizmet vermeye başlamış dönemin İl Sağlık Yöneticileri Hastanenin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesinden sonra aylık 4 bin olan Poliklinik sayısının 13 bine çıktığını açıklamışlardı…


O DÖNEM DOÇENT OLAN BAŞHEKİM POLAT; “FİZİKİ ŞARTLARI ÇOK UYGUN” DEMİŞTİ!
Devir ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof.Dr. Adnan SEYREK, Hastaneye ulaşımın daha rahat sağlanması için askeri birlikler içerisinden geçen yola alternatif bir yol güzergahı yaptırdıklarını, bu yolla diğer hastanelere ulaşımın daha kısılacağı gibi özellikle Yıldız Bağları Mahallesi’nin de faydalanacağı bir yol olacağını söylemişti…
O tarihte Doçent unvanıyla Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi olan bugünkü Sağlık İl Müdürü Prof .Dr. Cahit POLAT ise, Asker Hastanesi’nin bundan böyle “Araştırma Hastanesi Rızaiye Ek Hizmet Binası” olarak hizmet vereceğini ifade ederek hasta kabulüne başladıklarını bildirmişti. POLAT, açıklamasında hastane olarak hizmet veren bir bina olduğu için fiziki şartların çok uygun olduğunu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları dışında tüm branşlar da hizmet verilmeye başlandığını, ayrı bir binada da Diyaliz ünitesi hizmeti verileceğini bildirmişti…
04-FOTO-4-8
GÜNÜMÜZDE HASTANE OLARAK BOŞA ÇIKTI?
Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi’nin açılmasından sonra merkezî yönetim tarafından uygulanan sağlık politikaları gereği Şehir Merkezi’nde bulunan Eski SSK ve Devlet Hastaneleri’nin (Elazığ Eğitim ve Araştırma ile Harput Eğitim ve Araştırma) tasfiyesinin ardından, vatandaşlar şehir merkezinde sağlık hizmetine rahatça erişemiyor. Asker Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan “Araştırma Hastanesi Rızaiye Ek Hizmet Binası”nın Polikliniklerinin kapatılmasıyla Asker Hastanesi binası, Sağlık Bakanlığı’na devredildikten sonra günümüzde boşa çıkmış oldu. Böylece hastaların yönlendirilmeye çalışıldığı Elazığ Fethi SEKİN Şehir Hastanesi’nin ulaşım zorluğu, Şehir Merkezi’nde hizmet veren Özel Hastaneleri tercih edemeyen dar gelirli vatandaşların büyük çoğunlukla Fırat Üniversitesi Hastanesi’ni tercih etmeleri neticesinde yaşanan aşırı yoğunluk dolayısıyla Elazığ’da sağlık hizmetlerinde aksaklıklar oluşuyor…

Gazeteniz TURAN, Asker Hastanesi’nin boşa çıkmasına ilişkin olarak Sağlık sendikalarının temsilcileri ve ile Yıldız Bağları Mahallesi Muhtarı’nın görüşlerini sordu…

06-FOTO-6-      FIRAT KAYA

FIRAT KAYA; “TEKRAR HAYATA GEÇİRİLİP, VATANDAŞLARA HİZMET VERMESİ GEREKİR!’’
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Elazığ Şube Başkanı Fırat KAYA, Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Fethi SEKİN Şehir Hastanesi açıldıktan sonra çoğu vatandaşlar gitmekte zorlandı. Elazığ Belediyesi her ne kadar ELBÜS hatları oluştursa da hastanenin uzaklığından dolayı halen daha vatandaşlar zorluk çekiyor. Günümüz ekonomik şartlarında vatandaşlar kendi araçları ile Şehir Hastanesi’ne gitmekte zorluk çekiyor. Bu sebeplerden ötürü Elazığ şehir merkezinde tek ayakta kalan ancak atıl durumda bulunan Asker Hastanesi’nin bir tadilat ile tekrar hayata geçirilip, vatandaşlara hizmet vermesi gerekir.”
 

“FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİ EK BİNASI OLARAK HİZMETE SUNULSUN!”
“Eğer bu hastane Fethi SEKİN Şehir Hastanesi haricinde açılır ise Şehir Hastanesi ciddi anlamda zarar edecektir. Bu yüzden bina Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Ek binası olarak hizmete sunulursa Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nin bir kaybı olmayacaktır. Askeri Hastane’miz, Fethi SEKİN Şehir Hastanesi’ne ek bina olarak faaliyete geçmesi ilimize ve vatandaşlarımıza faydalı olacaktır. Eğer Eski Askeri Hastane vatandaşların hizmetine açılır ise hem vatandaşlar rahatça hizmet alacak hem de ulaşım sorunu kalmayacaktır. Konu ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nün şartları değerlendirerek tekrar gündeme almasını ve Elazığlı vatandaşların çıkarlarının korumasını talep ediyoruz.”
07-FOTO-7-     ÜMİT KARATAŞ

ÜMİT KARATAŞ: “3 HASTANE ŞEHİR HASTANESİ’NİN DOLULUK TAAHHÜTÜ NEDENİYLE KAPALI!”
Gazeteniz TURAN’a görüşlerini açıklayan Kamu Sağlık Sen Genel Başkanı Ümit KARATAŞ ise açıklamasında şu ifâdelere yer verdi;Şehrimizde ve şehir merkezinde kurumsal anlamda tek hizmet veren hastanemiz Fırat Üniversitesi Hastanesi’dir. Bu Hastanemizde şehrimizin yoğun nüfusuna hizmet vermekte zorlanmaktadır. Şehir Merkezide sağlık hizmeti almak isteyen hastalarımız yoğunluktan dolayı kaliteli sağlık hizmeti alamamaktadır. Eski SSK Hastanesi ve Devlet Hastanesi bildiğiniz gibi şu anda yıkıldı, Kadın Doğum Hastanesi, Diş Hastanesi ve Askeri Hastanemiz, Elazığ Şehir Hastanesi’ne doluluk taahhüt verilmesinden dolayı kapalı, kullanılamıyor. Şehir Hastaneleri’nde mantık ve mantalite doluluk garantisi verilmesi noktasında olmasından dolayı maalesef şehrimizin merkezinde bulunan tüm hastaneler kapatılmış ve âtıl durumda bırakılmıştır. Ben Covid 19’un yüksek olduğu dönemlerde bu hastanelerin tekrar hayata geçirilmesini dile getirmiştim. Maalesef yetkililer bu açıklamama kulak tıkamıştı.”
“ESKİ ASKER HASTANEMİZ’İN TEKRAR HİZMETE AÇILMASINI İSTİYORUZ!..”
“Şimdi TURAN Gazetesi aracılığıyla sesleniyoruz. Eski Askeri Hastane’nin demirbaşları ve binanın âtıl halde bırakılması biz Elazığ’da yaşayan vatandaşları derin bir şekilde üzmektedir. Vatandaşların Şehir Merkezi’nde özel hastanelere ve Üniversite Hastanesi’ne mahkûm bırakılması insanların hizmet almasını zorlaştırmaktadır. Üniversite Hastanesi Şehir Merkezi’nde bulunan ve tek hizmet veren hastane konumundadır. Fakat bu kadar çok vatandaşa hizmet vermekte zorlanmaktadır. Bizler yetkililere şu çağrıda bulunuyoruz; Şehrimizin en havadar, en güzel yerinde bulunan, Harput’un tam dibinde yer alan Eski Askeri Hastane’mizin tekrar hizmete açılmasını istiyoruz. Şehir Hastanesi’nin belli bir birimi olarak veya Devlet Hastanesi biçiminde şehrin vatandaşlarına kaliteli sağlık hizmeti verebilmesi açısında tekrar hizmete açılmasını talep ediyoruz. Âtıl durumda bulunan Eski Askeri Hastane’nin özellik ile yıllarca askeri personele ve vatandaşa hizmet vermesi açısından bu hastanenin tüm demirbaşı ve personelleri ile tekrar vatandaşın hizmete açılmasını yetkililerden istiyoruz.”
“FIRAT ÜNİVERSİTESİ DİŞ HASTANESİ OLARAK HİZMETE SOKULABİLİR!”
“Elazığ’ın her geçen gün sağlık hizmeti alması açısından, nüfus açısından merkezde tek hastaneye ve özel hastaneye mahkûm edilmesi vatandaşı büyük sıkıntıya sokmaktadır. Şehir Hastanesi’nin doluluk oranı düşünülerek bu hastanenin âtıl durumda bırakılması kabul edilemez bir tutumdur. Bu Hastane’nin tekrar hizmete girmesi elzemdir. Eğer yetkililerin buna imkânı yok ise, bu âtıl durumda bulunan Hastane’nin şehrimizde yıkılan ve yapımı tamamlanamayan, ödenek konusunda sorunlar yaşayan Diş Hastanemiz’in burada faaliyete geçmesini yetkililerden istiyoruz. En azından yeni bina yapılıncaya kadar bu binamız Fırat Üniversitesi Diş Hastanesi olarak hizmete sokulabilir.”.

08-FOTO-8-    İMAM TAŞ
İMAM TAŞ; “MAHALLEMİZDEKİ 2 HASTANE ŞEHİR HASTANESİ AÇILDIKTAN SONRA YIKILDI!”
Gazeteniz TURAN’a düşüncelerini açıklayan Yıldız Bağları Mahallesi Muhtarı İmam TAŞ ise şunları söyledi;Bizler Yıldız Bağları Mahallesi Sakinleri olarak, İl Sağlık Müdürlüğü’nden talebimiz, Sigorta Hastanesi ve Devlet Hastanesi bildiğiniz gibi yok oldu. Fakat Askeri Hastane’nin binası sapa sağlam ayakta. Buraya birkaç bölüm açılabilir ve biz vatandaşlara hizmet verebilir. Ya da Fırat Üniversitesi Hastanesi’nin birkaç bölümü bu binada hizmet verebilir. Bir mahallenin cazibe merkezi haline gelmesi için kurumların veya kuruluşların o mahallede hizmet vermesi gerekir. Bizim mahallemizde 2 tane büyük hastane vardı. Hem esnaf kalkınıyordu hem de vatandaşlar rahatça sağlık hizmeti alabiliyordu. Fakat Mahallemizde bulunan 2 Hastane de Şehir Hastanesi açıldıktan sonra hasarlı gösterilip yıkıldı. Şimdi Fethi SEKİN Şehir Hastanesi uzak olduğundan dolayı vatandaşlar ulaşım sorunu çekiyor ve mağdur oluyor.”

ŞERİFOĞULLARI ‘DEĞİŞİM’ BAŞLATTI! ŞERİFOĞULLARI ‘DEĞİŞİM’ BAŞLATTI!

“FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİ EK BİNASI OLARAK HİZMETE AÇABİLİRLER!”
“Askeri Hastane tekrar hizmete geçerse vatandaşlar çok rahatlar. Hem bizim mahalle esnafı için, hem de Elazığ’da yaşayan vatandaşların sağlık hizmeti açısından çok ulaşılabilir olur. Zaten bu hastane şu anda İl Sağlık Müdürlüğü’ne devredilmiş. Eğer İl Sağlık Müdürlüğü burayı bizim istediğimiz şekilde değerlendirirse şehrimiz için çok güzel olur. Eğer bu hastane açılır, Fethi SEKİN Şehir Hastanesi zarar edecek olursa, bu binayı Fethi SEKİN Şehir Hastanesi Ek Binası olarak değerlendirip yine hizmete açabilirler. Bu hastanenin alanı çok geniş, en azından boş olan yani atıl durumda kalan alanlarını da Elazığ Belediyesi’ne devredilip Yıldız Bağları Mahallesi’ne de çeşitli dinlenme alanları ve sosyal alanlar kazandırılabilir.”

05-FOTO-5-10

Editör: Haber Merkezi