Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi’nde 6 Şubat tarihinde 7.7, Elbistan İlçesi’nde ise 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremden etkilenen Elazığ’da, kent merkezinde 45, ilçelerde 48 olmak üzere 93 binanın ağır hasarlı olduğu açıklandıktan sonra trafiğe kapatılan Gazi Caddesi başta olmak üzere binaların çökme tehlikesinin belirmesi tepkiyle karşılandı…

02-FOTO-2-   HIDIR KAYA

“ÇOK BÜYÜK BÖLÜMÜ 7 VE ÜZERİNDEKİ BİR DEPREME DAYANAMAYACAK!”
2020 Yılı’nda meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki Elazığ Depremi’nde hasar alan binalar için 3 yıl sonra yıkım kararı verilmesine değinen ve orta hasarlı binaların bir yıl içerisinde yıkılması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Hıdır KAYA, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Orta hasarlı bir binanın bir yıl içerisinde ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekiyor. Neden yıkımları yapılmamış anlayamadım. Üç sene içerisinde bu binaların yıkılmaması büyük bir yanlıştır. Kent merkezinde, özellikle Gazi Caddesi’ndeki binalar bize hiç güven vermiyordu. Bizim oturduğumuz bina bile bize güven vermiyor, çünkü oturduğumuz bina eski bir bina. Eski yerleşim yerlerinde vatandaşlarımızın yarısı oturmaya devam ediyor. Bu binalardan numune alıp incelendiği zaman bu binaların çok büyük bir bölümünün mutlaka 7 ve üzerindeki bir depreme dayanamayacak oldukları görülecek.”

ELAZIĞ’DA AVCI ADAYLARINA KURS DÜZENLENDİ ELAZIĞ’DA AVCI ADAYLARINA KURS DÜZENLENDİ

“KENT MERKEZİNDEKİ ESKİ BİNALARIN ENVANTERİNİN ÇIKARILMASI LAZIM!..”
İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ İl Temsilcisi Hıdır KAYA açıklamasının son bölümünde; “Mutlaka bu binaların yenilenmesi lazım hâlâ eski binalarımız var, bu binalar artçı depremlerden dolayı yorulmuşlar. Eski binalarda insanların korkmadan oturması için mutlaka bu binaların yenilenmesi lazım. Ama bunları kim yenileyecek? İnsanların gücü yok, devlet yeni evleri yapar mı yapmaz mı bilemiyoruz. Kent merkezindeki eski binaların envanterinin çıkarılması lazım. İleride meydana gelebilecek büyük bir depremde bu binaların hangilerinin dayanamayacağına ilişkin bir liste çıkarılması ve bu binaların yenilenmesi gerekiyor. Aksi taktirde büyük bir deprem olması durumunda ölen ölecek, kalan kalacak. Başka bir çözüm yok” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi