İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip YAŞAR, Buğday alım fiyatları ile alakalı basın açıklaması yaptı. 

YAŞAR, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: ''Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından sessizce hububat alım fiyatları dün açıklandı. Gördük ki çiftçimizi bitirmeye dönük bir adım daha atılmaktadır. TMO tarafından açıklanan Buğday/Arpa alım fiyatları tarımda yaşanan girdi maliyetleri dikkate alındığında Türk çiftçisi için kabul edilebilir değildir. Bu fiyatları açıklamak milletimizin aklıyla alay etmektir! Memleketimiz için stratejik öneme sahip tarım sektörüne, çiftçilerimizin toprağa düşürdüğü tere ihanettir!
Geçtiğimiz yıl ekmeklik buğday fiyatı: 8,25 TL + 1 TL prim olarak 9,25 liraydı.
Bugün açıklanan ekmeklik buğday fiyatı: 9,25 TL + 1,75 prim olarak 11 TL.

Ekran Görüntüsü 2024 06 07 183845

ETSO BAŞKANI ALAN: ''BYD'Yİ ELAZIĞ'A YATIRIMA DAVET EDİYORUM” ETSO BAŞKANI ALAN: ''BYD'Yİ ELAZIĞ'A YATIRIMA DAVET EDİYORUM”


Üstelik, TMO açıklama yapmadan önce piyasadaki fiyat daha yüksekti. Açıklanan fiyatla piyasanın daha da artması gerekirken düşüş yaşandı. Geldiğimiz noktada bir yılda gerçekleşen artış sadece %19!
Girdi maliyetlerinin aşırı yükseldiği, açıklanan son enflasyonun %75 olduğu bir ülkede; Çiftçimize reva görülen bu çerez artış kabul edilemez! Yüksek enflasyonla birlikte artan maliyetler ve özellikle İç Anadolu’da yaşanan kuraklık hesaba katıldığında üreticiyi daha da mağdur etmeyecek bir alım fiyatı ivedilikle açıklanmalıdır. Bu bakımdan Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e ve hükümete sesleniyoruz. Tarım Kanununda  “Milli gelirin en az %1’i oranında çiftçiye destek verilir.” yazmaktadır. 
Tasarruf tedbirleri aylardır mazot vb. maliyet artışlarıyla zor durumda olan çiftçiler için daha büyük bir yıkıma dönüşmemelidir.  Alım fiyatı (prim dahil) 16.0000 TL’den aşağı olmayacak şekilde açıklanmalıdır.
Yasada açıkça tarımın desteklenmesi kayıt altına alınmışken, bu anlayışla ne Türk tarımı gelişebilir ne de gıda güvenliği sağlanabilir. Bizim için “Köylü milletin efendisidir" ve buna uygun kararlar almaktan başka çözüm yoktur.''

Editör: İzzet TUMAY