İzzet TUMAY- Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da havaların ısınmasıyla birlikte düğün sezonu da açılmış oldu. Elazığ’da hayatlarını birleştirmek için düğün yapmaya hazırlanan çiftlerin harcadığı para cep yakarken, düğün masrafları her geçen yıl biraz daha artıyor.

Gazeteniz TURAN’a özel açıklamalarda bulunan Elazığ Kuyumcular Odası Başkanı Fikret ÇAKMAKCI; ‘’Özellikle altın fiyatlarının yükselmesi birçok kesimden insanı etkiledi. Bunun en büyük sebebi malum altın fiyatları. Zaten biz pandemi sürecince hep şunu söyledik; pandemi biter ama bunun ekonomiye etkileri ortaya çıkar ve korktuğumuz buydu, korktuğumuz başımıza geldi maalesef. Çünkü gram altın 2020 yılında 250 lira iken bugün altının gramı 1400 TL’’ dedi.

a-1

ÇAKMAKÇI: ALTININ EN SEVDİĞİ POZİSYONLAR EKONOMİDEKİ KARMAŞIKLIKTIR!

Ben özellikle düğün yapacaklara, borcu olanlara biz her zaman altına yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü önümüzde bir seçim süreci var. Bu süreç sonrası malumunuz özellikle ABD parasına değer kaybettirmemek için sürekli faiz arttırımı bunu takip eden AB ülkeleri ve ülkemizde faiz kararları düşme çıkma gibi hamlelerle ekonomiyi düzeltme ve enflasyonu düşürme gibi bir hamleleri var. Ama bunlar altının en sevdiği pozisyonlar, altının en sevdiği pozisyonlar ekonomide ki karmaşık ortamlardır.

‘’ALTIN FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ BEKLEMİYORUZ!’’

Biz şu an altın fiyatlarında bir düşüş beklemiyoruz ki doları iç piyasada yükselmesi yani 24 bin gibi rakamların söylenmesi ONS fiyatlarının da 2500 gibi rakamların söylenmesi şuan altının 7800’lü rakamlara ulaşacağı izlenimini veriyor.

‘’2020 YILINDA 250 LİRA İKEN BUGÜN ALTININ GRAMI 1400 TL!’’

Zaten biz pandemi sürecince hep şunu söyledik; pandemi biter ama bunun ekonomiye etkileri ortaya çıkar ve korktuğumuz buydu, korktuğumuz başımıza geldi maalesef. Çünkü altın 2020 yılında 250 lira iken bugün altının gramı 1400 TL. Biz düğün sezonunda altın fiyatlarının yükselmesi taraftarı olmadık hiçbir zaman. Eskiden yarın kilo altın verdiğimiz düğünler şimdi maalesef 50-100 gramlara kadar düştü. Bu bizim de aleyhimize olan bir durum.

‘’ALTIN FİYATLARI YÜKSELECEK BUNUN BAŞKA BİR İZAHI YOK!’’

Ama sonuçta bir gerçek var özellikle ülke merkez bankaları hazinelerine altın alırken altının yükseleceğini biliyorlar ki hazinelerine altın alıyorlar. Şuna bizim yılbaşından buyana merkez bankamızın altığı altın 40 ton. Yani altın fiyatları yükselecek bunun başka bir izahı yok.

KAPALI ÇARŞI'DA TEZGÂHLAR ŞEN, FİYATLAR UÇUK! KAPALI ÇARŞI'DA TEZGÂHLAR ŞEN, FİYATLAR UÇUK!

Bugün bir düğün yapmayı planlayan bir aile en kötü ihtimalle 100 gram altın alsa 140 bin lira. Bunun yüzüğü, küpesi, kolyesi, zinciri yaklaşık 200 bin lira gibi bir rakam. Yani vatandaşımız altına verdiği paraya hiçbir şekilde acımasın. Çünkü bunun her türlü kendisine dönüşü var. Son 13 yılın ortalamasına baktığımız zaman her yıl için yüzde 33 değer kazanmış altın. Üç yılda altın yüzde 500 bir artış yaşamış. Evet belki şu an fiyatlar çok yüksek ve tarihi fiyatlar ama 250 seviyesinde de biz bunları konuştuk, 500 olduğu zaman da konuştuk ve 1400 lira oldu. Son 2 ayın ortalaması yüzde 15 yükseliş bandının.’’

Editör: Haber Merkezi