İzzet TUMAY - Elazığ’da, nesilden nesile aktarılan tandırda ekmek pişirme kültürünü yaşatan kadınlar, ekmeği sofraya getirebilmek için meşakkatli bir çalışma yürütüyor...

Elazığ’da Ramazan ayıyla birlikte vatandaşların yoğun talep gösterdiği sade ve susamlı tandır ekmeği, ev kadınlarının gelir kaynağı oldu.
Gazeteniz TURAN, Tadım’da (Miyadun) Ramazan'da faaliyete başlayan ve yoğun talep gören Tandır Ocağı’nı siz değerli okurları için görüntüledi.  
Elazığ, zengin mutfağı ve tarihiyle Türkiye'nin en önemli şehirlerinden birisi. Bu mutfağın önemli bir parçası Tandır ekmeği. Elazığ tandır ekmeği, kendine has lezzeti ve yapımıyla diğer ekmeklerden ayrı bir lezzet barındırıyor. Merkez Hicret Mahallesine yakını Tadım yolu üzerinde faaliyet gösteren Tandır Ocağında çamurdan yapılan Tandır içerisinde pişirilen organik ekmekler yurttaşların beğenisine sunulurken, Tandır Ocağı işletmecileri yoğun bir taleple karşı karşıya olduklarını, yurttaşların Tandır ekmeğine olan ilgilerinin Ramazan ayında arttığını ifade ettiler. Çok eski bir geçmişe sahip olan ‘Tandır Ekmeği’ Tadım’da yaşatılmaya devam ediliyor. İnsanlığın geleneksel mirasının önemli bir parçası niteliğinde olan bu kültürün yok olmaması için yerinde görüntülediğimiz Tandır Ocağında çalışan emekçi kadınlar büyük bir özveriyle yurttaşlara sunmak amacıyla Tandır ocağında ekmek pişiriyorlar. 

T R R4

ANADOLU KIRSALININ VAZGEÇİLMEZ LEZZETİ… 

ELAZIĞ SANAYİ SİTESİNDE ‘ÇIRAK’ SORUNU! ELAZIĞ SANAYİ SİTESİNDE ‘ÇIRAK’ SORUNU!

Tarihi ve geleneği ile insanlarda bir kültür haline gelen ve halen Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de yoğun olarak kullanılan ‘Tandır Ekmeği’ günümüzde de kırsal Anadolu'nun birçok yerinde olduğu gibi Elazığ’ın Tadım bölgesinde de halen kullanılıyor. Tandır ekmeği, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tüketilirken, ilk olarak ısınma amaçlı düşünülerek toprak evlerin altına dizayn edilen tandır, zaman içerisinde ekmek fırını olarak ta kullanılmaya başlandığı biliniyor.


 

Editör: Haber Merkezi