CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, TBMM’ye çiftçilerin sorunları ile ilişkin soru önergesi verdi.  Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'ya yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu. 

Milletvekili EROL, sunduğu soru önergesinde şu sorulara cevap verilmesini istedi: Ülkemizde hasat dönemi sona ermiş ve çiftçilerimiz özellikle buğday, arpa ve kırmızı mercimek gibi ürünler için yeni sezona hazırlanmaya başlamışlardır. Fakat geride kalan sezonda üreticilerimiz; iktidarın uyguladığı yanlış ekonomik politikalar, yüksek döviz kuru ve bitkisel üretimde çiftçilerimizin temel girdileri gübre, mazot, ilaç, elektrik, tohum, yem vb. kalemlerdeki yüksek fiyat artışları sonucu üretim yapıp yapmama ikilemi yaşamaktadır. Üretim yapamayan veya zarar eden çiftçilerimiz; geçmiş yıllarda bankalardan çektikleri yüksek faizli kredileri, hayat sigortası-tarım sigortası-ipotek gibi ilave masrafları, bankaların talep ettiği teminatları ve yüksek faiz oranı ile Tarım Kredi Kooperatifleri'nden alınan kredileri vadesinde ödeyememiş, icra takibine düşmüşlerdir. Bazı bölgelerde borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimize yönelik icralar başlatılmış, çiftçilerimizin tarımsal araç ve ekipmanları haczedilmiştir. 

Türkiye'de tarımın ve çiftçiliğin sürekliliği açısından bu sıkıntıların ivedi olarak çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Aksi takdirde ülkemiz tarımda dışa bağımlı bir ülke olacaktır. Bu hususta; 

1. Elazığ İlinde Çiftçi Kayıt Sistemine (CKS) kayıtlı çiftçi sayısı ne kadardır? 

VEKİL KELEŞ’TEN ‘TEKNOVA’ AÇIKLAMASI! VEKİL KELEŞ’TEN ‘TEKNOVA’ AÇIKLAMASI!

2. Eylül 2023 itibariyle, Türkiye genelinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan çiftçi sayısı nedir? Çiftçilerin toplam borcu ne kadardır? 

3. Eylül 2023 itibariyle, seçim bölgem Elazığ ilinde Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatif borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan çiftçi sayısı nedir? Çiftçilerin toplam borcu ne kadardır? 

4. Elazığ'da 2021-2022-2023 yıllarında borcundan dolayı elektriği ve suyu kesilen çiftçi sayısı kaçtır? 

5. Bakanlığınızın borçlarını ödeyemeyen çiftçilerimizin borçlarının yapılandırılması veya ötelenmesi konusunda bir çalışması var mıdır? 

Editör: Haber Merkezi