Elazığ-Harput Müziği'nin en büyük üstadı ve kaynak kişisi olan Hafız Osman Öge’nin tarihi Ud’u, 1963 yılında kurulan Elazığ Radyosu’nun plakları ve 1958 yılında kurulan Mehter Takımı’nın vurmalı çalgıları Harput Musiki Müzesi’ne kazandırılsın…

Müze

MÜZE 2022 YILI’NDA AÇILMIŞTI!  

Tarihi Harput Mahallesi’nde yer alan ve Harput Hünkâr Konağı olarak bilinen yerin bir bölümü oluşturularak, Türk musikisinde istisnai bir yere sahip olan Harput Musiki Müzesi 2022 yılı Temmuz ayında açılmıştı. Müzede, Türk musikisinde çok önemli bir yere sahip olan Harput musikisine ait eserlere yer verilmişti.

Müze içerisinde Harput Musikisi’nde kullanılan enstrümanlar, yöresel kıyafetler sergilenmekte. Bir bölümünde ise gelen ziyaretçileri Kürsübaşı, Çaydaçıra ve Halk Oyunları ekiplerinden oluşan silikon heykeller karşılamaktadır. Ayrıca müze içerisinde bulunan kioks cihazlarında Harput tarihi, Harput musiki bilgilerine ulaşmaları sağlanmaktadır.

IMG_1680

PLAKLAR OKUL DEPOSUNDA MI?

2005 Yılında Elazığ Anadolu Teknik Lise-Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bodrum katındaki deposunda bulunan “Elazığ Radyosu”nun plak arşivi ve yine okul tarafından Elazığ’da ilk kez 1958 yılında kurulan Mehter Takımı’nın vurmalı çalgıları nerede?

1963 yılında kurulan “Elazığ Radyosu”nun müzik arşivinde binlerce plak ve yüzlerce makara teyp ile makara teyp cihazları bulunuyordu. Müzik Arşivi, Elazığ Anadolu Teknik Lise-Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bodrum katındaki deposunda bulunuyordu.

Plak arşivinin yanı sıra, makara teyp cihazları, bazı müzik aletleri ve yine okul tarafından Elazığ’da ilk kez 1958 yılında kurulan Mehter Takımı’nın vurmalı çalgıları da bulunuyor. Depoda bulunan bazı müzik aletlerinin ise büyük bir ihtimalle 1935 yılında kurulan Halkevi Orkestrasına ait olduğu tahmin ediliyor.

 mehter2

MEHMET TOPAL CANLI ŞAHİT…

O dönemi çok iyi bilen ve kurulan radyoda spiker ve yöneticilik görevi yapan Gazeteci-Yazar Mehmet Topal, bu radyonun sabahları 09-10, öğlenleri 12-13 ve akşamları ise 18-19 saatleri arasında müzik ağırlıklı yayın yaptığını belirtti. Topal, “Elazığ’ın mahalli sanatçıları Enver ve Paşa Demirbağ kardeşlerin, Kemal Yeniceli, Şeyhhacılı İzzet Yetiş gibi daha birçok değerli sanatçıların okuduğu eserler makara bantlardan yayınlanıyordu. Eski yapım 78’lik, 33’lük eski plaklar ile yeni çıkan 45’lik plaklarla Longplayler de bu yayınlarda yer alıyordu” diyerek, radyonun Nisan 1974’de kapandığı söyledi.

TRT radyolarının bile net dinlenmediği 1963 yılında Erkek Sanat Enstitüsü’nün bünyesinde Elazığ Folklorunun simgesi olan “Çayda Çıra” sinyali ile “Elazığ Radyosu” eğitim amaçlı yayınına başladı. Okulun Koruma Derneği’nin teşebbüsü ile faaliyete giren radyo, “Radyoculuk Bölümü” öğrencileri için bir laboratuvar olduğu kadar, Elazığ halkının da tek eğlence kaynağı olma özelliğini taşıyordu.

 halkevi müzik grubu

ÖGE’NİN UDU DA KAYIP!

Köklü bir geçmişe sahip olan Harput Musikisi’nin değerli bir ismi olan Hafız Osman Öge’nin “Ud”unun akıbeti de merak konusu. Bir dönem eski eserlerin sergilendiği Harput Müzesi, 2003 yılında yaşanan cinayet ve hırsızlık olayından sonra kapanmış ve içindeki eşyalar başka bir yere nakil edilmişti. Müzede sergilenen Hafız Osman Öge’nin Ud’u da nakil olan eserler arasında yer alıyordu.

Tarihi Harput Mahallesinde yer alan Musiki Müzesi’nde, bu plaklar ve müzik aletleri sergilenebilir.

Editör: Haber Merkezi