İlk defa havasını teneffüs ile hayata gözlerimi açtığım Hazar’a, çocukluk ve gençliğimin en güzel yıllarını geçirdiğim Elazığ’a, tarihiyle, kadim kültürüyle Anadolu-Türk coğrafyasında müstesna bir yere sahip Harput’a, “Dersaadet”ten selamlar olsun

   “Dersaadet” kelimesinin, “mutluluk kapısı” anlamına geldiğini ve 16. Yüzyıldan itibaren “İstanbul” için kullanıldığını belirtmekte fayda görüyorum.

   Âcizane, ben de İstanbul’daki “Dersaadet Elazığlılar Derneği”nin Ocak 2017 tarihinden beri başkanlık görevini yürütmekteyim.

   Bana, gurbetten sılaya seslenme ve kendisi de adanmış bir Elazığ sevdalısı olan hayat rehberim sevgili babam ile sayfalarını paylaşma imkânı sunan, basınımızın asırlık (93 yıllık) çınarı “Turan” gazetesinin genel yayın yönetmeni çok kıymetli H.Vehbi Coşkun Bey’e ve gazetenin sahibi Murat Turan Bey’e ve ailesine şükranlarımı, selam ve saygılarımı sunuyorum.

   Sevgili Vehbi hocamın beni konuk yazar olarak görmek istemesi ve teklifi karşısında heyecanlandığımı, aynı zamanda çocukluğumdan beri Elazığ’da gazete deyince, bildiğim tek yerel gazete olan “Turan”da yazacak olmamın da gururunu yaşadığımı ifade etmeliyim.

   Güzel müziğinin ve folklörünün canlı yaşatıldığı, kendine has güzel şivesinin konuşulduğu, kısacası müstesna Harput kültürünün sahiplenildiği bir çevrede ve aile ortamında yetişmiş olmayı bir şans olarak görüyorum.

   İlkokul yıllarımda başlayan halk oyunları merakım beni, bir yandan Halk Oyunları Ulusal Hakemliği ve Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Danışma Kurulu Üyeliği ile buluştururken, bir yandan da Harput kültürünün eşsiz müziği ile sevdalı kıldı.

   Harput müziğinin unutulmaz sesi merhum Enver Demirbağ’ı son günlerinde hasta yatağında ziyaret etmek nasip oldu. Enver Demirbağ’ın yolundan giden ve muhteşem müziğimizi günümüzde en güzel şekilde icra eden devlet sanatçılarımız Zülfü Demirtaş, Hasan Öztürk ve Adnan Çilesiz’in yakın arkadaşlıkları ve dostluklarıyla mutlu oldum.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ İFTAR YEMEĞİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE ÜCRETSİZ İFTAR YEMEĞİ

   2006 yılında, iş hayatım nedeniyle geldiğim İstanbul’da, kendimi çok kısa zamanda Elazığlı hemşehrilerimin yoğun sevgi ve ilgisinin içerisinde buldum.

   2013 yılında kurulan ve başkanlığını değerli hemşehrimiz Faik İçmeli Bey’in yaptığı ELFED’in  kurucu heyeti arasında bulundum ve ilk yönetim kurulunda genel başkan yardımcısı olarak görev aldım. ELFED’in programlarının özellikle kültür ağırlıklı etkinliklerinde aktif görevler üstlendim.

   Bulunduğum bölgedeki Elazığlı hemşehrilerimin teklif ve ısrarları sonucu, 2005 tarihinde kurulmuş olan “Dersaadet Elazığlılar Derneği”nin başkanlık görevini yüklendim. Ocak 2017 tarihinden beri, içinde eski başkanlar Asım Gürgöze, Reşit Aslan, Hayati Erdem’in bulunduğu çok değerli yönetim kurulumuz ile gurbette Elazığ’ımızı ve Elazığlılık ruhunu ve bilincini yaşatmak adına çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik.

   Dersaadet Elazığlılar Derneği’nin çalışmaları, sadece Elazığlılar arasında değil, İstanbul’da farklı bölgeden insanlar ile dernekler arasında ve yöneticiler nezdinde ilgiyle takip edildi. Dersaadet’e duyulan ilgi ve katılım bizleri de mutlu etmiş, daha güzel işler yapmak için gayretimizi kamçılamıştır.

   Son iki yılda salgın hastalığın getirdiği kısıtlılık, doğal olarak bizim de faaliyetlerimizi durgunlaştırmıştır. Ancak, inşallah en kısa zamanda, yine hemşehrilerimiz ile kucaklaşıp hasret gidermeye devam edeceğiz.

   Son yıllarda büyük şehirlerde federasyonlar, küçük şehir ve beldelerde dernekler şeklinde biçimlenen Elazığ dayanışması, çok büyük bir misyonu yerine getirmektedir.

   Derneklerimizin ve dışardaki Elazığlıların, Elazığ’ın sorunlarına karşı duyarlılığının en üst seviyede olduğunu biliyor ve görüyorum. Ancak dernekler arası iş birliğinin ve bunun icraata dönüşmesinin sağlanmasında eksiklik olduğunu da belirtmek istiyorum.

   Temennimiz, bu buluşmaların, dernekleşmelerin belirli günlerde kucaklaşma ve hasret giderme faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp, Elazığ’ın gelişmesinin ve daha yaşanabilir bir şehir olmasının önündeki engelleri aşmasında ve sorunlarının çözümünde yapılacak iş birliğiyle etkin bir güç olarak kendini göstermesidir.

   

Editör: Haber Merkezi