Bilim Akademisi Üyesi Jeolog hemşehrimiz Prof. Dr. Naci GÖRÜR, Doğu Anadolu Fay zonundan sonra, bu hattın Kuzey Anadolu fay hattı ile kesiştiği bölge dolayısıyla Erzincan-Bingöl arasındaki deprem riskine dikkât çekerken, şehrimizin öngörülen depremden etkileniş biçimine de açıklık getirerek; “Elazığ’da büyük bir deprem olmaz, komşudan etkilenir” şeklinde bir değerlendirmede bulundu…

05-FOTO-5--17

3 ŞUBAT’TA KAHRAMANMARAŞ İÇİN UYARMIŞTI!

Jeolog Naci GÖRÜR'ün Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak 3 gün önce uyarı yapmıştı.

Türkiye’de deprem araştırmaları alanında önemli bilim insanları içinde yer alan Elazığlı hemşehrimiz Prof. Dr. Naci GÖRÜR’ün, 3 Şubat'ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarbaşı-Düziçi/Osmaniye’de 4,2 deprem oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda. Bu zonun Çelikhan-Erkenek-Maraş kesiminden endişe ediyoruz. Bu kesimi NE ucundan 2020 Elazığ depremi yükledi. Bu deprem de küçük de olsa SW ucundan zorladı. Bu uçta son deprem 1998 Adana Depremi.’’ ifadesini kullanmıştı…

YEDİSU İÇİN YENİDEN KRİTİK UYARI; “BURASI YAKINLARDA KIRILABİLİR!..”

Yaklaşık üç ay kadar önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; “Yarbaşı-Düziçi/Osmaniye’de 4,2 deprem oldu. Deprem Doğu Anadolu Fay Zonunda. Bu zonun Çelikhan-Erkenek-K. Maraş kesiminden endişe ediyoruz” tespitine dayanan açıklamasıyla 6 Şubat’ta meydana gelen Pazarcık depremini bilen ünlü deprem uzmanı hemşehrimiz Prof. Dr. Naci GÖRÜR, Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında Yedisu fayına dikkat çekerek, 'Burası yakınlarda kırılabilir' diye yeniden uyarıda bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, RADEV'LE GÖRÜŞTÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, RADEV'LE GÖRÜŞTÜ

Bilim Akademisi Üyesi Jeolog Prof. Dr. GÖRÜR, 'Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı Bingöl Karlıova'da birleşiyor' derken, Erzincan-Bingöl arasındaki deprem riskine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci GÖRÜR, Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayının Bingöl Karlıova'da birleştiğini belirterek, iki fay hattının da 'doğrultu atımlı karakterli' olduğunu ifâde etti.

03-FOTO-3-     GAZİ CADDESİ-1

ELAZIĞ DEPREMİ, MARAŞ’A ERKENEK- HATAY TARAFINA ENERJİ TRANSFER ETMİŞ OLABİLİR!..”

Hemşehrimiz Bilim Akademisi Üyesi Jeolog Prof. Dr. Naci GÖRÜR, bölgedeki deprem riskiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu; ‘’Elazığ fayı uyandı dedim, dikkatli olmak lazım. Elazığ fayının bir anlamda kardeşi Kuzey Anadolu Fayı, bütün enerjisini 20. asırda boşalttı, Marmara hariç, Jeolojik dönemlerde, tarihî dönemlerde zincirleme depremler ürettiğini biliyoruz. Doğu Anadolu Fayı'nda bir korkum olduğunu söyledim. Karlıova'dan başlayıp Akdeniz'e kıra kıra gidecek dedim. Doğu Anadolu'yu depreme boğup öyle enerjisini boşaltacak, dikkatli olalım dedim. Elazığ depremi, Maraş tarafına, Erkenek, Hatay tarafına enerji transfer etmiş olabilir. Mevcut biriken enerjiyi artırmış olabilir. Dolayısıyla deprem yaratabilir dedim. Bu uyarıyı ilk 2020'de yaptım. Her gün, her ay, ne zaman imkân olduysa söyledim.”

“MARAŞ'TAKİ DEPREMİ BEKLİYORDUK!..”
“Bu ülkede gün geçmiyor ki, 4 veya 4'ün üzerinde deprem olmasın. Maraş'taki depremi bekliyorduk. Çok komplike düşünüp, bilim adamı pozlarına girmeye gerek yok. Doğrultu atımlı faylar enerjisini boşaltırken, yüzde 20'sini uca doğru enerjisini bir miktar gönderiyor. Oralarda en son deprem 1514. Çok fazla sene geçmiş. Enerji birikmiş, 'kırıldım, kırılacağım' noktasına gelmiştir. İşin esbab-ı mucibesi bu. Burada her zaman depremler olabilir ama, en ağırlıklı olarak Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında Yedisu fayının bulunduğu yer var. En son 1790'larda olmuş. Burası yakında kırılır. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum. Bir de Türkiye'nin güney batı yöresi de biraz sıkıntılı. Zaman zaman büyük depremler üretiyor. Bu aralar çok aktif, bu hareket; dalma batma Ege'de kuzey-güney gerilimi oluşturuyor. Ege'de irili ufaklı deniz içerisinde çok fay var irili ufaklı.’’ Dedi.

02-FOTO-2-      GAZİ CADDESİ  (4)

‘’ELAZIĞ’DA BÜYÜK DEPREM OLMASI ZOR, KOMŞUDAN ETKİLENİR!’’ 

Elazığ’dan yöneltilen sorulara da yanıt veren Deprem Uzmanı Hemşehrimiz Prof. Dr. Naci GÖRÜR; “Diyorlar ki ‘Elazığ’da böyle büyük bir deprem olacak’ biraz zor. Spekülatif bir şey. Ben Elazığ’ın büyük ölçüde depremlere maruz kalmayacağını, kaldı ki Doğu Anadolu fayının büyük enerjisini boşalttığını, Adana’dan Akdeniz, Kıbrıs’a doğru kayıp iyice rahatlayacağını düşünüyorum. Belli bir süre sonra İstanbul depremini atlatırsa birkaç yüz sene bizim neslimiz deprem görmeyecek demektir. Bundan yararlanmak çok önemli bir şey. Elazığ yani Doğu Anadolu fayı uykuya yatmaya başlayacak. O uyku sırasında biz Elazığ’ı deprem dirençli bir kent haline getirelim. Deprem olmadı rahatız demeyelim.”

“SADECE ÜST YAPIYI, YAPI STOKUNU DÜZELTMEKLE ELAZIĞ DEPREM DİRENÇLİ BİR ŞEHİR OLMAZ!”

“Elazığlı, Elazığ kentini ve bölgeyi terk etmeyeceğine göre bizim neslimiz ebedi olarak o topraklarda yaşayacağına göre, depremi durduramayacağımıza göre deprem zararlarını azaltıp deprem dirençli bir kent haline getireceğiz. Elazığ deprem dirençli bir kent değil. Sadece üst yapıyı, yapı stokunu düzeltmekle deprem dirençli bir şehir olmaz. Önümüzde zaman olacak. İnşallah hükümetlerin yardımıyla akıllıca önce Elazığ’da bir mikro analiz, risk analizi çalışmaları, risk azaltma çalışmaları yapıp o çalışmalar doğrultusunda Elazığ’ın yerel yönetimini ve mekân kullanımını kent planlamasını yaparsak biz bu dertten kurtuluruz. Elazığ’ı günün birinde gelip bir deprem vurursa Elazığ yıkılmaz, ayakta kalır. Elazığ’ın bir korkuya kapılmasına gerek yoktur” Açıklamasında bulundu.
 

Editör: Haber Merkezi