İl Genel Meclisi Ocak Ayı Toplantıları beş birleşimle sona erdi. Toplantıda gündem maddeleri görüşüldü, 4. Birleşim’de ise gergin anlar yaşandı…

İl Genel Meclisi’nin 2023 Toplantıları 4. Birleşimi’nde Sürsürü Mahallesi’nde bulunan alışveriş merkeziyle ilgili yaşanan dükkân krizi yine tartışmalara yol açtı.

AKP’DEN MHP’YE İŞİNİZE GELİRSE BEĞENİRSİNİZ!

NAZIRLI HIZ KESMİYOR NAZIRLI HIZ KESMİYOR

İl Özel idaresi payına düşen 4 dükkânın satışının görüşülmesinde ciddi itham ve iddialar öne sürülürken, CHP Karakoçan İl Genel Meclis Üyesi Mahmut OKÇUOĞLU’nun; “iftira atıyorum, benim hakkımda suç duyurusunda bulunsunlar. Burada 90 dairenin 32 dairesi yine yok olmuş açıklaması dikkat çekti. Ayrıca AKP Meclis üyesi UYANIK’ın, MHP Meclis üyesi Osman DİLEK’e yönelik; “İşinize gelirse beğenirsiniz, işine gelmez ise beğenmezsiniz” sözleri gerginliğin tavan yapmasına neden oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun hazırladığı raporda dükkân satışlarında İl Encümenine yetki verilmesi kararının okunmasından sonra MHP ve CHP Meclis Üyeleri’nin dükkânların satışı konusunda itiraz ettikleri görüldü.

02-FOTO-2-  MAHMUT OKÇUOĞLU

OKÇUOĞLU; “DAİRELER YOK OLDU, BİLGİLER GİZLENİYOR!’’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karakoçan İl Genel Meclis Üyesi Mahmut OKÇUOĞLU İl Genel Meclisi’nde yaptığı konuşmada alış veriş merkezindeki dâirelere ilişkin iddiâ ve ithamlarını şu ifâdelerle sürdürdü; ‘’ELYSİUM’la ilgili kanaatimi defalarca bildirmiştim. Bunların detaylı bir şekilde incelenip ondan sonra raporlanması, sunulmasını ve kamuoyuna bilgi verilmesi gerektiğini söylemiştim. Arkadaşlar rapor hazırlamışlar ancak rapor yine eksik. Dairelere gelince geçen 2-3 toplantıda burada özel idarenin 116 tane dairesi olduğu söylendi. Geçen Meclis toplantımızda dairelerimizin 90’na düştüğünü gördük. Soruyoruz kalan 26 daire nerede? Cevap yok. Geldiğimiz noktada burada geçenlerde bir toplantı yapılmış. Bir bilgilendirme yapılmış. Kulislerde duyduğumuz bilgilere göre 90 dairenin 32 dairesi daha gitmiş. Buradan kamuoyuna söylüyorum. İftira atıyorum benim hakkımda suç duyurusunda bulunsunlar. Buradan 90 dairenin 32 dairesi yine yok olmuş.”

YAPILAN TOPLANTIYA ÇAĞRILMAYAN VE BİLGİLENDİRİLMEYEN MECLİS ÜYELERİ?..
“Yapılan bu toplantıya meclis üyeleri neden çağrılmadı, neden bilgilendirilmedi? Buradan kamuoyunu bilgilendirdiğimiz zaman bize iftira atıyorsunuz diyorlar. Bize yalan söylüyorsunuz diyorlar. Başkanın uyarısında konuyu dağıtmayalım. Ben buradaki zararın 150 milyon olduğunu biliyordum. Genel sekreter kendi ağzı ile 170 milyon zararımız olduğunu söyledi. Bu tıraşlamadan dolayı bu kadar zararımız varken, bu kadar haksızlık varken, bakanlığın bu zararla ilgili bize arsa vereceği, nerelerden verileceği o da muamma. Bunlar netlik kazanmadan nasıl bir yetki verebiliyoruz. Meclis üyelerinden rica ediyorum. Konu detaylı incelenmeden nihai sonuç ortaya çıkmadan zarar ziyan tespiti ortaya çıkmadan bu şekilde karar alınmasını vicdanen doğru bulmuyorum.” dedi.

04-FOTO-4- ERTUĞRUL KAR
ERTUĞRUL KAR; “NASIL KÂRA ORTAK İSEK ZARARA DA ORTAĞIZ!”
Komisyon Başkanı AKP’li Ertuğrul KAR ise OKÇUOĞLU’nun iddialarının ardından söz aldı. Ertuğrul KAR; ‘’Meclisin 4.5.2016 tarihinde almış olduğu karar ile 31947 metre kare alan satışa sunulması uygun görülmüş, satılmamış. Sonunda talep olmadığından kat karşılığı verilerek ihale gerçekleşmiş. İhale gerçekleştikten sonra bu arsanın belediyedeki emsal değeri artışa gitmiştir. Artıştan dolayı bizim daha önceki sözleşmede AVM’de almış olduğumuz %27’lik pay %30’a çıkarak tekrar bir sözleşme yenileme gerçekleşmiştir. Ancak ilimizde yaşanan bir deprem neticesinde Cumhurbaşkanımızın önerileri ile yatay mimariye geçilmesi açısından uygun olacağı görüşü üzerine Bakanlıkça kat sayısı düşürülmüştür. Kat sayısı eksikliğinden bu arsa ile ilgili yapılan inşaat alanında nasıl kâra gittiği zaman pay oranımız artmışsa, eksildiği zaman da dairelerimiz eksilmiştir. Burada eksilen daire sırf bizim değildir. Müteahhitin de daireleri eksilmiştir. Kurum olarak bize de yansımıştır. Bununla ilgili Bakanlıkla yapılan görüşmeler devam ediyor. Bir şey söylememiz doğru olmaz. Komisyonumuza gelen raporda bu dairelerin araştırılması için bir komisyon gündemi yoktur. Bizim gündemimiz sadece 4 dükkânın satışıdır. Raporumuzda dükkanların sadece satışına yetki vermiş bulunmaktayız.’’ Diye konuştu…

05-FOTO-5- OSMAN DİLEK
DİLEK; “DÜKKÂNLARIN SATIŞI İÇİN ERKEN DİYORUZ, KAMU ZARARIMIZ OLUR!”
Tartışmaların ardından MHP Belediye Meclis Üyesi Osman DİLEK de konuya dahil oldu. “Dört dükkânın satışına neden onay vermediğimizi, ret verdiğimizi anlatacağım” diyen Osman DİLEK şunları söyledi; ‘’Bizi kovalayan yok. Daha önce dairelerle ilgili bir deneyim yaşadık. Şartlı olarak satışta paralar bir yerde toplansın diye yetkiyi verdik. Bugüne kadar bir şey de satılmadı. Biz 4 dükkânla ilgili olarak MHP Grubu olarak yaptığımız araştırmalarda dükkânların satışının bu aşamada erken olduğu kanaatine vardık. Biz dükkân satışına karşı değiliz. Daireleri satın. O parayı getirin kullanın. Firma orada tam işlemleri bitirmeden dükkânların satışı için erken diyoruz. Kamu zararımız olur. İyi bir çalışma yaptıktan sonra satmak lazım. Bu şehir bizim şehrimiz, kamuoyunu yanlış bilgilendirmenin anlamı yok. Dükkânlar satılacaksa malın değerini bulmadan satmayalım diyoruz.”
“NEDEN ALEL ACELE DÜKKÂNIN SATIŞINI VERELİM GİTSİN, MÜŞTERİ KUYRUKTA MI BEKLİYOR?”
MHP Belediye Meclis Üyesi DİLEK, konuşmasını şu ifâdelerle tamamladı; “Raporda takas trampa yazıyor. Bu yetkiyi verirsek trampa yaparlarsa ne yapacaksınız. Bizim tereddütümüz budur. Bilgi eksikliği, yanlış anlaşılma var. Buranın düzeltilmesini istiyoruz. Doğru yazılması için ikazda bulunuyoruz. Örneğin biz, İl Bank’tan 100 milyon kredi ile araç gereç alınması kararını almadık mı? Ne kadar araç gereç alındı. Meclis kararı olduğu halde kaç araç alındı. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmeyin diyenlere söylüyorum. Raporda üç farklı görüş var. Mesela; “her türlü yöntem ile encümene satışına karar verilmiştir.” Ne demek her türlü yöntem? Bizim arkadaşlarımız itiraz ediyor. Burada takas, trampa ve her türlü yöntem şartları ibaresini koymuş. Neden alel acele dükkânın satışını verelim gitsin, müşteri kuyrukta mı bekliyor? Kelepircilerin haricinde bitmeyen bir yere kim gelir alıcı olur. MHP olarak bizim itirazımız budur.”

Editör: Haber Merkezi