İzzet TUMAY- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından açıkladığı; Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illeri ile İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin uzatılmasının ardından mücbir sebep halinin uzatıldığı iller arasında Elazığ yer almadı.  

AV. ERDOĞAN’DAN ‘IBAN’ UYARISI! AV. ERDOĞAN’DAN ‘IBAN’ UYARISI!

Elazığ iş dünyası için çok büyük bir öneme sahip bu konuyla ilgili Elazığ TSO Başkanı İdris ALAN ve MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin GÜRKAN Gazeteniz TURAN’a konuştu... 

İDRİS ALAN: ‘’MÜCBİR SEBEP HALİ ELAZIĞ’DA DA UZATILMALIDIR!’’  

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkan İdris ALAN, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın kabine toplantısının ardından açıkladığı, Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illeri ile İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep halinin uzatılmasının ardından mücbir sebep halinin Elazığ için de devam etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi; ‘’Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın kabine toplantısının ardından yapmış olduğu açıklamada Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illeri ile İslâhiye ve Nurdağı ilçelerinde Mücbir Sebep halinde süre uzatımına gidildiğini açıkladığını öğrendik ve memnuniyet duyduk.

İDRİS ALA N

Takdir edersiniz daha önce 11 ilimiz mücbir sebep kapsamından yararlanıyordu. Elazığ’ın süre uzatımına dahil olmamasından ötürü duyduğumuz rahatsızlığı ifade etmek istiyoruz. Bu rahatsızlığın nedenine gelecek olursak, 2020 Yılında yaşadığımız depremin ardından Allah bakanlarımızdan razı olsun, 2 ay boyunca Elazığ’dan ayrılmadılar. Bu da yaşadığımız felaketin büyüklüğünü gösteriyor. Maalesef 6 Şubat Depremlerinde de şehrimiz çok ciddi sıkıntı yaşandı. 10 Binin üzerinde konutumuz yıkılacak. 2020 depreminde de 6 bin civarı yıkım gerçekleşmişti. Toki bu süreçte çok ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. Bu konutlaşma olmasaydı 2023 yılında yaşadığımız depremde Elazığ’ın ne hale geleceğini düşünmek dahi istemiyoruz. Kıymetli Milletvekillerimiz; Hastane Caddesi’nin, İstasyon Caddesi’nin halini görüyorsunuz. Elazığ gerçekten ciddi sıkıntı yaşıyor. 2020 Depreminin etkilerini henüz atlatamadan 2023 depremini yaşadık. Çok şükür can kaybımız yok ancak ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim sizlerden istirhamımız mücbir sebep halinin Elazığ’da 6 ay daha uzatılmasını Sayın Cumhurbaşkanımıza iletirseniz ki, Sayın Cumhurbaşkanımız Elazığ’ı seviyor, bundan şüphemiz yok. Milletvekillerimize, Belediye Başkanımıza ve il başkanlarımıza iş düşüyor.” Diye konuştu. 

TEKİN GÜRKAN: ‘’İŞ DÜNYASI ÇOK ZOR DURUMDA!’’  

MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin GÜRKAN ise konuyla ilgili olarak Gazeteniz TURAN’a yaptığı açıklamada, esnafların bu yükün altından kalkamayacağını ve çok zor bir duruma gireceğini belirterek şunları söyledi; ‘’ Elazığ olarak biz 2020 yılında da bir deprem yaşadık. Arkasından Maraş merkezli depremden de Elazığ çok etkilendi ve iş dünyası gerçekten çok zor bir duruma düştü. Aslında Elazığ’ında Mücbir Sebep kapsamına dahil edilip borçların hem ertelenmesi hem de taksitli bir ödemeye çevrilmesinin gerekmektedir.

TEKİN GÜRKANYoksa Elazığ iş dünyası vergiler konusunda çok ciddi manada sıkıntı çekecek. Çünkü şu anda kimse vergilerini ödeyemiyor, depremden sonra esnaf birçok borcunu ödeyemedi, bu saatten sonra ödemede daha çok zorlanacak. Bunun ertelenip ayrıca birikmiş olan ödenmeyen vergi ve SSK borçlarının da taksitli bir şekilde ödenmesi lazım.  Biz bu konuyu vekillerimize aktarmıştık ama maalesef açıklanan illere baktığımızda maalesef ilimizin yer almadığını gördük.  Bu dönüşü olmayan bir durum değil. Sayın Vekillerimiz ilgili bakanlarla görüşürlerse bu konuyla ilgili bir gelişme sağlanabilir diye düşünüyorum. Aksi takdirde esnafların birikmiş yüksek meblağda vergi ve prim borcu var. Esnafımız bu yükün altından kalkamaz ve çok zor bir duruma düşer. Bunun hem ertelenmesi hem de taksitli bir ödemeye çevrilmesi elzemdir.’’ Diye konuştu.  

Editör: Haber Merkezi