Elazığ Valiliği’den eğitim-öğretim döneminde okullar ve çevresinde alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin usul ve esaslar hakkında alınan karar ilgili bir açıklama yapıldı. 

Vali Vekili Recep GÜNDÜZ imzasıyla yapılan açıklamada, ‘’Bu kararla, Elazığ il sınırları içerisinde her yıl Eğitim-Öğretim döneminde öğrencilerin her türlü korku ve endişeden uzak eğitim ve öğretimlerini sürdürmelerini sağlamak, okula geliş-gidişlerinde huzurlu ve güvenli bir eğitim ortamının oluşturulması, kamu düzenini sağlanması, okul çevrelerinde şiddetin önlenmesi, özellikle giriş ve çıkış saatlerinde okulların çevresinde olması muhtemel gürültü, kavga, taciz vb. olayların önüne geçilmesi, okulların çevresinde toplanan kişilerin kimlik kontrollerinin yapılarak okul ile ilişiği olmayan kişilerin okul çevresini mekân tutmalarının önüne geçilmesi, bu kişilerden öğrencilerimize gelebilecek her türlü tehdit, tehlike ve olumsuzlukların engellenmesi, yasadışı faaliyet gösteren ideolojik ve bölücü örgütlerin gençlerimizi kandırmalarının engellenmesi ve öğrencilerin şiddet içeren olaylardan, madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan, ruhsal, bedensel ve cinsel yönden etkileyecek müstehcen neşriyat ve diğer olumsuz unsurlardan korunması için okul ile ilişiği olmayan, durumundan şüphelenilen kişilerin okul önü ve okul çevresini mekân tutmalarını önlenmesi amaçlanmıştır. 

Kapsam 

ÖZEL BİREYLER KURTLARINI DÖKTÜ ÖZEL BİREYLER KURTLARINI DÖKTÜ

Madde-2 Bu karar; il genelindeki eğitim ve öğretim faaliyeti göstermekte olan tüm ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul çevrelerinde okulla ilişkisi bulunmayan şahısları kapsar.  

Hukuki Dayanaklar  

Madde-3 Bu Karar;  

5442 sayılı İl İdare Kanununun 11/C ve 66. Maddesi,  

5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu, 

5326 sayılı Kabahatler Kanunun 32. Maddesi 

Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü / Büro Amirliği Kuruluş Görev ve Çalışma Yönetmeliği, 

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 05/07/2022 tarih ve E-23635644-249-33123 sayı Çocukların Eğitim Süreçlerinin Güvenliğine İlişkin Koruyucu ve önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü konulu emir yazısı, 

20.06.2022 tarihli Çocukların Eğitim Süreçlerinin Güvenliğine İlişkin Koruyucu ve Önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü’ne dayanılarak hazırlanmıştır. 

İlde Huzur ve Güvenliğin Sağlanması 

Madde-4 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 11. Maddesinin (A) bendinde “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.  

Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder. Bu teşkilat amir ve memurların Vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür.” 

(C) bendinde “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu güvenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Vali’nin ödev ve görevlerindedir. 

Bunları sağlamak için Vali gerekli karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66. Madde hükmü uygulanır.” 

Hükümleri yer almıştır. 

Okul önlerinde ve çevresinde okulla ilgisi olmayan ve uzun süre bekleyen şahıslar bulunmayacaktır. 

Genel Hüküm ve Esaslar 

Madde-5 Bu kapsamda ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların çevresinde, bahçesinde, okul dış kapısı önünde veya çevresinde okul öğrencisi olmayan, okulla ilişiği bulunmayan ve öğrenci yakını veya velisi olmayan şahısların bulunmaları yasaklanmıştır. 

Okul önlerinde su, simit, meşrubat adı altında satış yapmaya çalışan seyyar satıcıların bulunmasına müsaade edilmeyecektir. 

Cezai Müeyyide 

Madde-6 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. maddesi gereğince Madde 5’te belirtilen hususlara uymayan kişi veya kişilere kolluk kuvvetlerince 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi uyarınca idari yaptırım karar tutanağı tanzim edilir. 

Yürürlülük 

Madde-7 Bu karar her yıl Eğitim-Öğretim dönemi başlangıcından bitimine kadar geçerli olup, yayım tarihinde yürürlüğe girer. 

Yürütme 

Madde-8 Bu kararı Elazığ Valiliği yürütür’’ ifadelerine yer verildi.

  

  

  

  

  

  

  

Editör: Haber Merkezi