İzzet TUMAY - 24 Ocak 202O Sivrice Depremi, salgın, ekonomik savaş ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası oluşan hasar ile yaşanan göç dalgası Elazığ’da emlak krizini tırmandırdı. Kiralık evler karaborsaya düştü, ev satın almak ise hâyal oldu. Şehre yerleşmek zorunda olan öğrenci, memur ve özel sektör çalışanları büyük çıkmazda...

KONUT ELAZIĞ

ELAZIĞ’DA EV FİYATLARI UÇTU, EN BÜYÜK SEBEP MALİYET ARTIŞI!

24 Ocak 202O Sivrice Depremi, salgın, ekonomik savaş ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri sonrası oluşan hasar ile yaşanan göç dalgası Elazığ’da emlak krizini tırmandırdı. Kiralık evler karaborsaya düştü, ev satın almak ise hâyal oldu. Şehre yerleşmek zorunda olan öğrenci, memur ve özel sektör çalışanları büyük çıkmazda. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından Fırat Üniversitesi’ne gelecek olan öğrenciler kiralık daire ve özel yurt fiyatlarını araştırmaya devam ederken, Gazeteniz TURAN emlak sektöründe uzun süredir devam eden dalgalanmayı Gayrimenkûl Uzman Hüseyin BAKIRDAĞ’a sordu. Gazeteniz TURAN’a açıklamalarda bulunan Hüseyin BAKIRDAĞ ev fiyatlarının yükseliş sebebini depremlerden çok maliyet artışlarına bağladı…   

‘’KONUT FİYATLARININ PAHALI OLMASININ EN BÜYÜK NEDENİ MALİYET!’’

Satılık ve kiralık konut fiyatlarının pahalı olmasının en büyük nedenini ülkemizde uzun süredir devam eden hayat pahalılığına bağlayan BAKIRDAĞ sözlerine şöyle başladı: ‘’Burada en büyük sebep maliyet artışlarıdır. İkinci husus milli paramız kur karşısında aşırı değer kaybetmesinden kaynaklı hususlar, üçüncüsü aşırı şekilde akaryakıt zamlarından kaynaklanan sebepler. Yani konut fiyatlarında ki artış bu sebeplerden kaynaklanmaktadır. Depremlerden dolayı belki çok az bir etki olmuştur ama artışların depremle çok fazla bir alakası yok. Kamuoyunda böyle bir algı olduğu aşikâr lakin alakası yok.’’ Dedi.

‘’MALİYETLER DÜŞÜK OLSA KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELSİN?’’
Kiralık konut ve ev fiyatlarında ki artışın maliyetlerde ki artışa bağlayan BAKIRDAĞ, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Şimdi maliyetler düşük olsa ev fiyatları neden yükselsin? Maliyetlerin artışından dolayı büyük firmalar yapı sektörünü yavaşlattı. Çünkü firmalar artık fiyatlara yetişemiyor. Fiyatlara yetişemediklerinden dolayı bekliyorlar ve bu beklenti de arz talep meselesi de var bu işte. Ayrıca konut azlığının da etkisi var.’’ Dedi.

‘’MÜTEAHHİTLER YENİ BİNA YAPMAYA YANAŞMIYOR!’’
Depremlerin ardından ağır hasar alan bazı binaların yerine müteahhit marifetiyle yeni bina yapılması konusunda da ciddi sıkıntıların yaşandığının altını çizen BAKIRDAĞ, ‘’Müteahhitlerin yeni konut yapmaya yanaşmamaları gayet doğal. Örneğin 1 metreküp beton 1 hafta önce 1.500 Lira iken bir hafta sonrasını adam göremiyor bir bakıyor 1.800 Lira’ya çıkmış. Demir fiyatları yine aynı, özellikle işçilik fiyatları çok yüksek. Kalifiye elaman belki önceden 500 TL’ye çalışıyordu belki şu an 1.500 TL’ye çalışıyordur. Bundan 1 ay önce Abdullahpaşa Mahallesi’nde 3+1 evin üzerine 700 bin lira para isteyen adam vazgeçti. Ben aracıydım adam 1 hafta sonra vazgeçti, bir hafta sonrasını göremediğini ifade etti.’’ Dedi.

SAHİPSİZ BUZLUK MAĞARASI! SAHİPSİZ BUZLUK MAĞARASI!

ELAZIĞ KONUT

‘’KİRA VE YURT FİYATLARININ ARTTIĞI DOĞRUDUR, ÖĞRENCİ EV TUTAMIYOR!’’
Elazığ’da konut fiyatlarının yükselmesinin kira artışlarına neden olduğunu, özellikle öğrencilerin yurt fiyatlarını yüksek oluşu nedeniyle kiralık ev arayışına girdiklerini fakat bir çözüm bulamadıklarını ifade eden BAKIRDAĞ, şöyle devam etti: ‘’Elazığ 2. depremi yaşadı, bu depremde özellikle merkezde çok sayıda evde ağır hasar meydana geldi. Bu evlerin sahipleri ev arayışına girdi, maliyet artışlarından dolayı konut fiyatları yükselince kira artışlarına da sebep oldu. Bazıları fırsatçılık diyor ben buna katılmıyorum; adamın evi 3 Milyon götürüp 2 bin liraya kiraya verir mi? Bu hangi mantığa sığar?’’ Dedi.   

KONUT ELAZIĞ (1)

‘’ÖĞRENCİLER BU KONUDA CİDDİ MANADA SIKINTI YAŞIYOR!’’

Yurt fiyatlarının yüksek oluşundan dolayı öğrencilerin büyük bir anlamda sorun yaşadığını da sözlerine ekleyen BAKIRDAĞ sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Özellikle yurt fiyatlarının yüksek oluşu nedeniyle ev arayışına giren öğrenciler de bu yönde ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Mesela adamın 1+1 evi vardı, konut fiyatlarının artışından dolayı orantılı olarak ev ve yurt kiraları da haliyle yükseliyor. Hal böyle olunca özellikle öğrenciler ev bulamıyor, bulsalar da kiraları yüksel olduğunda bu evleri tutamıyorlar. Devletin memuru, işçisi de artık ev tutamıyor. Yani burada kira artışlarına neden olarak da maaliyetlerin artmasını örnek gösterebiliriz. Çoğu insan buna fırsatçılık diyor ama ben buna inanmıyorum. Kimse 3-4 Milyon değerindeki evini 2 bin liraya kiraya vermez. Özellikle öğrenci kesimi bu konuda çok sıkıntılı. Elazığ’da zaten kiralık ev bulmak çok zor, gelip ev soruyorlar. Kamu yurtlarında kendilerine yer bulabilenler bulabiliyorlarsa bu fırsatı kaçırmasınlar.’’ Dedi.

‘’ELAZIĞ’DA EV FİYATLARI YÜZDE 120 İLE YÜZDE 150 ARASINDA ARTTI!’’

Son olarak Elazığ’da ev fiyatlarında geçen yıl ile bu yıl arasındaki fiyat farkına değinen BAKIRDAĞ, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Geçen yıla kıyasla konut fiyatlarında; 2022 ağustos sonuyla şu an içinde bulunduğumuz 2023 ağustos ayı sonunu baz alırsak yüzde 120-150 arasında artış gösterdi. Geçen yıl fiyatı 1 milyon olan bir daire bu sene 2 milyon, 2 milyon 200 civarında. Yani ciddi bir artış var.’’ Diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi