HEMŞEHRİMİZ DOÇ. DR. NAMLI’YA ÖNEMLİ GÖREV HEMŞEHRİMİZ DOÇ. DR. NAMLI’YA ÖNEMLİ GÖREV

Elazığ’da konut ve kiralık daire fiyatlarının her ay fahiş bir şekilde yükselmesi halkı mağdur ederken, ev sahibi olmak isteyenler ev hayali kuramıyor, kirada oturmak isteyenler ise ev bulamıyor…
EV SAHİBİ OLMAK HAYAL, KİRALIK EV BULMAK İMKÂNSIZ OLDU!
Türkiye genelinde inşaat malzemelerinde ve arsa fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle konut fiyatları adeta zirve yaptı. Son zamanlarda ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayat pahalılığı her geçen gün artarken, konut ve kiralık ev fiyatlarındaki artışların önüne geçilemiyor.
Yıllık ortalama 10.000 yeni öğrenciye kapılarını açan Elazığ’da Eğitim ve Öğretim Yılı öncesinde tercih ve kayıt dönemine kısa bir süre kala kiralık ev krizi yaşanıyor.
Artan hayat pahalılığı ve önlenemeyen zamlar vatandaşın alım gücünü düşürürken, ev sahibi olmak hayal, kiralık ev bulmak ise neredeyse imkânsız oldu.
Gazeteniz TURAN, şehrimizde satılık ve kiralık evler konusunda yaşanan sorunu Gayrimenkûl Uzmanlarına sordu…
03-FOTO-3 FERİT DÜNDAR

DÜNDAR: “ÜLKEMİZDE DE İLİMİZDE DE ÖĞRENCİYE EV VERMEYE SICAK BAKILMIYOR!”
Gayrimenkûl Uzmanı Ferit DÜNDAR, TURAN’ın sorusuna karşılık; ‘’Düğün sezonu olması dolayısıyla ilimizde şu anda fazla kiralık ev yok. Elazığ’da kiraların hemen hemen en düşük olduğu yer TOKİ konutlarıdır. TOKİ konutlarında ortalama 1200-1300 TL’ye ev bulunabiliyor. Fakat TOKİ’lerde ulaşım sorunu olduğundan dolayı fazla tercih edilmiyor. Yeni evlenen çiftler ise kiralık olarak sıfır ev arıyorlar. Fakat ev sahipleri sıfır evlerini genelde kiraya verme taraftarı değil. Sıfır evlere genelde ev sahipleri yerleşiyor. Elazığ bir öğrenci şehri, Üniversitemize yoğun bir şekilde başka illerden öğrenciler gelecek.  Fakat bizim memleketimizde genelde öğrenciye kiraya verilmiyor. Öğrenciye ev vermeye sıcak bakılmıyor. Halbuki öğrenciler kiralık ev bulsa daha rahat ederler. Hatta ülkemizde genelde öğrenciye kiralık ev verilmiyor. Fakat bu bizim ilimizde daha yoğun bir tabu…”
“TOKİ AİDATI ÖDEMEK İSTEMEYENLER VEREBİLİR AMA ÖĞRENCİ İÇİN ULAŞIM DA SORUN!”
“Atıyorum öğrenciye kiralık ev verilse bile örnek vereyim 2000 TL’lik kira 3000 TL oluyor. Elazığ’a gelecek öğrencilerin kiralık ev konusunda yüzlerinin güleceğini zannetmiyorum.
TOKİ konutlarında aidat ödemek istemeyen ev sahipleri bir ihtimal öğrenciye ev verebilir. Fakat TOKİ’lerde ulaşım çok zor. Bir öğrenci Yemişlik’te kiralık ev tutsa günlük ortalama gidiş geliş 20 TL yol parası verecek. Ben TOKİ Konutları’nın da öğrencilere alternatif olacağını düşünmüyorum. Genellikle fiziki şartları uygun olmayan, bakımsız, yani elde kalmış evler öğrencilere kiralanabilir. Bu haftadan sonra kiralık ev için yoğunluğumuz da başlar. Şehir dışından arayan soran çok olur. Diğer gayrimenkul uzmanlarına ve bizlere telefon çok gelir. Fakat bir sonuç çıkmaz. Çünkü Elazığ’da satılık ve kiralık ev konusunda şu anda yetersizlik var.’’ Diye konuştu…


04-FOTO-4- HÜSEYİN BAKIRDAĞ

BAKIRDAĞ: “CİDDİ SORUN VAR. ŞU ANDA BİZİ ARAYAN İNSANLARA KİRALIK EV YOK DİYORUZ!’’
Gayrimenkûl Uzmanı Hüseyin BAKIRDAĞ ise TURAN’a yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; ‘’İlimizde şu anda en uygun kiralar TOKİ evlerinde, 700 TL’den 1300 TL’ye kadar TOKİ konutlarında ev bulunabiliyor. Fakat Çaydaçıra Mahallesi, Bahçelievler, Ataşehir, Abdullahpaşa Mahalleleri’nde kiralar çok yüksek. Çaydaçıra Mahallesi’nde ortalama en ucuz kiralık ev 2500 TL’den başlıyor. Ultra lüks evler ise 5000 TL’ye bile tutuluyor. Şehrimizde öğrenci gelirse bu kiraları ödeyebilecek mi? Bunu bilemiyorum. Şehrimizde genellikle öğrenciye ev verme konusunda mesafeli yaklaşıyor. Keşke öğrencilere de ev verme konusunda yardımcı olunsa. Fakat şehrimizde bu duruma sıcak bakılmıyor. Şehrin çarşı merkezinde ise kiralar ortalama 1700 TL- 2000 TL fiyat aralığında.  Elazığ’da ciddi anlamda kiralık ev sıkıntısı var. Şu anda bizi arayan insanlara kiralık ev yok diyoruz. Temin etmekte de zorlanıyoruz.”
“GENELLİKLE ATAŞEHİR, CUMHURİYET VE ÇAYDAÇIRA MAHALLELERİ TERCİH EDİLİYOR!”
“Şehrin doğu tarafında Mustafapaşa Mahallesi olsun, Sanayi Mahallesi, Çatalçeşme Mahallesi fazla tercih edilmiyor. Tercih edilmeyince müşteriler bizden genellikle Ataşehir, Cumhuriyet Mahallesi ve Çaydaçıra Mahallelerinde ev talep ediyor. Hatta bazı müşteriler bütçesine göre satılık ev bulamıyor. Elazığ hem kiralık, hem de satılık ev temini konusunda ciddi sorun yaşıyor. En düşük satılık ev, Ataşehir Mahallesinde 900 Bin TL, Çaydaçıra Mahallesinde ise 1 Milyon 200 Bin TL’den başlıyor. Bu evlere ise ev arayan her vatandaş yaklaşamıyor. TOKİ’lerde kiralar ucuz olduğundan öğrencilerin TOKİ konutlarında ev tutmasının mantıklı olduğunu düşünüyorum. Öğrenciler için en uygun kiralık ev koşulları TOKİ Konutlarındadır. Ulaşım TOKİ Konutlarında biraz sorunlu olsa bile ilimize gelecek öğrencilere en uygun konutlar TOKİ konutlarıdır.’’

Editör: Haber Merkezi