Sağlık Bakanı KOCA, 2022'nin 10 aylık döneminde MHRS’den 200 milyon randevu alındığını ve sayının COVID-19 salgını öncesine kıyasla %40 artışla 945 bine ulaştığını duyurmuş, gidilemeyecek randevunun iptâli çağrısında bulunmuştu…
Bakanlığa bağlı olmayan ancak hasta yoğunluğu yaşayan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, özel randevu sistemlerini oluşturduklarını, randevusuz hasta muayenesi de yaptıklarını söyledi ve sorunu doğruladı…  

01-FOTO-1- SAĞLIK BAKANI DR FAHRETTİN KOCA-1

ELAZIĞ FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİNDE, ‘YAŞAM’ HİZMETİ DEVAM EDİYOR ELAZIĞ FETHİ SEKİN ŞEHİR HASTANESİNDE, ‘YAŞAM’ HİZMETİ DEVAM EDİYOR


Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın kısa adı MHRS olan “Merkezi Hekim Randevu Sistemi”ndeki sayı artışı ve kullanılmayan randevular nedeniyle hastanelerde meydana gelen tıkanma ve mağdur olan hastalara yönelik açıklamasına karşılık, gazeteniz TURAN bu olumsuzluğun ilimiz Elazığ’a olan etkilerini sizler için araştırdı…

BAKAN KOCA'DAN MHRS VE RANDEVU AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; “Bu yılın ilk 10 ayında MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden 200 milyon randevu alındı. Günlük randevu sayısı salgından öncesine kıyasla yüzde 40 artışla 945 Bin’e ulaştı. Buna rağmen, ihtiyacı öncelikli çok sayıda kişi randevu almakta zorlanıyor. Gitmeyeceğiniz randevuyu MHRS üzerinden iptal edin” ifâdeleri üzerine meydana gelen artış ve aksaklıklar eleştiri konusu olurken, hekim eksikliği ve hastanelerden randevu almanın zorlaştığı konusu da gündeme yerleşti…

05-FOTO-5- YOĞUNLUK

ÇAĞ ATLADI DENİLEN SAĞLIK SİSTEMİ SORGULANIRKEN ŞİMDİ DE RANDEVU KRİZİ?

Ekonomik krizle birlikte sağlık hakkına erişimde zorluklar yaşandığını belirten ilgililer, Devlet Hastaneleri’nden randevu almakta oldukça güçlük çeken birçok vatandaşın hastaneye gitmek için haftalarca beklediğine ve bu sırada hastalıklarının ilerlediğine dikkât çekiyorlar.

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı karşısında sağlık hakkına erişimde zorluk yaşayan ve giderek yoksullaşan halkın özel hastane ücretlerini karşılayamadığı, devlet hastanelerinde de MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden randevu bulunamadığı ifâde edilirken, artan kurla birlikte yükselen ilaç fiyatlarının yoksulluk koşullarında yaşayan kişilerin ilaçlara erişimini güçleştirdiği, özellikle çocukların koruyucu-önleyici sağlık hizmetleri ve gelişim takibinden yeterince faydalanamadıkları dile getiriliyor…
HEKİM EKSİKLİĞİ, EKONOMİK SORUNLAR VE İSTENMEYEN SONUÇLAR…

Ülke genelinde yaşanan sorun dolayısıyla MHRS (Merkezi Hekim Randevu Sistemi) üzerinden alınan randevularda meydana gelen artış ve aksaklıklar eleştiri alırken, sorunun büyümesinde ve yaygınlaşmasına hekim eksikliğinin sebep olduğu, özel hastanelere gidemeyen yoksul vatandaşların üniversite ve devlet hastanelerine yönelmesi dolayısıyla randevu almanın zorlaştığı konusu da gündeme yerleşti. Birçok Tabip Odası Başkanı ve Temsilcisinin yanı sıra doktorlar da ekonomik sorunların artış gösterdiği bu dönemde gerekli önlemler alınmadığı takdirde kronik hastalığı olanların, yaşlıların, çocuklar ve gebelerin daha olumsuz etkileneceklerini bu durumun da birçok hastalığın tedavisine imkân vermeyeceğine ve istenmeyen sonuçlara yol açacağına vurgu yapıyorlar…

02-FOTO-2-FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ  (12)

GAZETENİZ TURAN ARAŞTIRDI, ELAZIĞ’DA DURUM NASIL?

Vatandaşları daha da yoksullaştıran ve sağlık hizmetlerine ulaşım konusunda engel oluşturan genel sağlık sigortası sisteminin terk edilerek tüm sağlık hizmetlerinin kamu tarafından parasız karşılanması önerilerine karşılık, şehir merkezlerine uzak yerlere inşa edilen Şehir hastanelerine harcanan kaynaklara son verilip, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini dile getiren ilgililere karşılık, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA’nın kısa adı MHRS olan “Merkezi Hekim Randevu Sistemi”ndeki sayı artışı ve kullanılmayan randevular nedeniyle hastanelerde meydana gelen tıkanma ve mağdur olan hastalara yönelik açıklaması konusunu araştıran gazeteniz TURAN, bu olumsuzluğun ilimiz Elazığ’a olan etkilerini ilk olarak şehir merkezinde bulunan ve genelde vatandaşlar tarafından tercih edilen ve MHRS’ye tâbi olmayan Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr İrfan KAYGUSUZ’a sordu…
03-FOTO-3-  BAŞHEKİM PROF DR İRFAN KAYGUSUZ

PROF. DR İRFAN KAYGUSUZ; “RANDEVU ALMADAN GELEN HASTALARI DA TEDAVİ EDİYORUZ!”

Elazığ’daki hastanelerden konuya ilişkin olarak görüşünü sorduğumuz Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamada şu ifâdelere yer verdi; “Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde kullanılan bir sistem. Üniversite Hastaneleri bu sisteme dâhil değil. Fakat, Üniversite Hastaneleri olarak bizler de kendi randevu sistemimizi oluşturduk. Bu sistemimizde hem internet üzerinden, hem de telefon üzerinden hastalarımıza randevu verebiliyoruz. Şu anda bizim tüm hastalarımız randevu alarak hastanemizde tedavi görüyor ve öncelikli randevu alan hastalar tedavi ediliyor ama randevu yerlerinde boşluk varsa, bizler randevu almadan gelen hastalarımızı da tedavi ediyoruz. Bu şekilde kimseyi geri göndermeden hizmet veriyoruz”…

“GELMEYECEK HASTA RANDEVUSUNU İPTAL EDERSE SİSTEM SORUNSUZ İŞLER”
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. KAYGUSUZ, açıklamasının devamında hastanelerinde uygulanan, kendilerinin oluşturdukları özel randevu sisteminde de sorunlar yaşadıklarını belirtirken, işleyişi ve hastaların yanı sıra kendileri açısından da karşılaşılan olumsuzlukları şu sözlerle izâh etti… “Fakat bu sistemde sıkıntılar yaşıyoruz. Mesela hastalar bir polikliniğe randevu alıyor ama randevu tarihleri uzunsa örneğin 20 gün, 25 gün sonraysa çoğu hasta bu randevularına gelmiyor. Yeni randevu alan hastaya ise günler uzuyor çünkü randevu günleri uzuyor ve hastalarımız çok ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Bizim hastalarımızdan ricamız randevusunu almış hastanın muhakkak randevu gününde hastanede olması, eğer gelmeyecek ise randevusunu iptal etmesidir. Gelmeyecek hasta randevusunu iptal ederse eğer randevu günleri boşalır ve sistem sorunsuz bir şekilde işler.”

09-FOTO-9- KAYGUSUZ AYAKTA

“İL DIŞINDAN GELECEK HASTA BU SORUNDAN DOLAYI HİÇ GELEMİYOR!..”
Başhekim Prof. Dr. KAYGUSUZ, açıklamasını Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan somut bir olayı örnek vererek sürdürdü; “Şöyle açıklayayım, Fırat Üniversitesi Hastanesi Göz servisimizde geçen gün 45 hasta randevusı vardı. Bu 45 hastadan sadece 3 hasta randevuya gelmişti. 42 hasta randevu almasına rağmen gelmedi ve randevu almaya çalışan hastalar mağdur oldu. Bizler ise dışarıdan gelen, randevu almadan gelen hastalarımıza yardımcı olarak bu açığı kapatmaya çalıştık sonuçta, ama bu sorunlar süreci ciddi bir şekilde aksatıyor. Gerçekten tedavi almak isteyen hastalar bu sebepten dolayı uzun süre sonraya randevu alıyor. Fırat Üniversitesi Hastanemizin hiçbir eksikliği yok, tek eksiklik bahsettiğim gibi randevu alan hastaların muayeneye gelmemesidir. Bunun için bizim tek çözümümüz ise randevusu olmadan gelen hastaları, randevu alıp gelmeyen hastaların yerine muayene etmemizdir.  Fakat bu geçici bir çözüm. Mesela il dışından gelecek hasta hiç gelemiyor bu sorundan dolayı. Bakıyor randevular dolu, gelip de hastanede beklemek istemiyor. Bundan dolayı başka şehirlere gitmek durumunda kalıyor.”
HASTANEMİZ HEM KONUM, HEM DE GÜÇLÜ KADROLARIMIZ DOLAYISIYLA TERCİH EDİLİYOR!”
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İrfan KAYGUSUZ, iş yükü yoğunluğundan şikâyetçi olmadıklarını belirtirken, kendileri için sevindirici olan bu durumun sebeplerini anlattı ve randevu sürecini uzatan bu durumun vatandaşlar açısından dezavantaj olduğunu hatırlatarak açıklamasını şu ifâdelerle tamamladı; “Fırat Üniversitesi Hastanemizin bu kadar yoğun olmasının, kalabalık olmasının nedeni hem konumu, hem de üniversite hastanesi olduğumuz için kadrolarımızın çok güçlü olmasıdır. Devlet hastanelerinde derdine çözüm bulamayan birçok hasta üniversite hastanelerini tercih ediyor, kadrolarının güçlü olmasından dolayı ve birçok hasta da derdine çözüm bulabiliyor. Basit hastalıklar için demiyorum çözülmesi zor olan tedavilerden dolayı üniversite hastaneleri tercih ediliyor. Bu ise bizim iş yükümüzü artırıyor. Devlet hastaneleri ve özel hastaneler bazı hastalıkları tedavi edemeyince hastayı bizlere yönlendiriyor. Bu bizim için sevindirici ama hastalar için hem randevu süreçlerinin uzun olması hem de tedavi süreçlerinin uzun olması bir dezavantaj.”

Editör: Haber Merkezi