Elazığ’ın patentli lezzeti vişne ile yapılan meşhur dondurmasının mûcidi olan Mehmet DAL’ın mahdumları, ürünlerini sadece yurt içinde pazarlamakla kalmadı, yurt dışına ulaştırmayı da başardılar…
02-FOTO-2--31

ELAZIĞ’DA YANGIN İLE MÜCADELE EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR ELAZIĞ’DA YANGIN İLE MÜCADELE EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

KATKI MADDESİ KULLANILMADAN ÜRETİLİYOR…
Elazığ’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan, şeker, su ve vişne suyu ile hazırlanan vişneli dondurma, özellikle yaz aylarında vatandaşların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Rengi, eşsiz aroması ve lezzetiyle iç serinleten dondurma, çiftçilerden alınan vişnelerle katkı maddesi kullanılmadan yapılıyor.
Vişneli dondurmanın mûcidi Mehmet DAL’ın sâhibi olduğu Uğrak Pastanesi İşletmecisi Mehmet DAL’ın mahdumlarından Kubilay DAL, Elazığ’ın meşhur vişneli dondurmasının yaşanmış hîkâyesini Gazeteniz TURAN’a anlattı…
03-FOTO-3-KUBİLAY DAL

‘’BABAM MEHMET DAL VİŞNELİ DONDURMAYI BULAN İLK KİŞİDİR!..’’
Kubilay DAL, Elazığ’da ilk vişneli dondurmanın babası Mehmet DAL tarafından yapıldığını, kendisinin de bu sektöre çocuk yaşlarda girdiğini ve 4 şube, 50 personel ile Elazığlılara hizmet verdiklerini ifade etti. Uğrak Pastaneleri İşletmecisi Kubilay DAL sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’Uğrak Pastaneleri yaklaşık 1975’den beri Elazığ’da hizmet vermektedir. Dondurma ve pastane sektöründe Elazığlıların ortak noktasıyız. Babam Mehmet DAL, Elazığ’da meşhur dediğimiz vişneli dondurmayı bulan ilk kişidir. Babam yıllarca Elazığ halkına emek harcamış, belli bir hizmet süresinden sonra da emekli olup bu sektörü çocuklarına bırakmıştır.”
 

“TEK VE EN İYİ OLMANIN, TERCİH EDİLİP BEĞENİLMENİN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ!”
“Babamın emekli olmasından beri ben ve kardeşim işlere bakıyoruz. Kendimi bildim bileli ben bu işi yapıyorum. Yaklaşık 15 yaşında başladım şimdi 42 yaşındayım. Elimizden geldikçe Elazığ halkına hizmet etmeye çalışıyoruz, 4 şubemiz var. 4 şubemiz de Elazığ’ın en güzel noktalarında. Elazığ halkına hizmet vermenin gururunu yaşıyoruz. Tek olmanın, en iyisi olmanın, insanlar tarafından tercih edilip beğenilmenin haklı gururunu yaşıyoruz.
Bu arada kendimizi geliştirerek şehir dışına açılmaya başladık, çevre iller ve daha uzak iller olmak üzere, Avrupa'da dahil meşhur vişne dondurmamızı gönderiyoruz. Umuyorum ki devam edeceğiz.”
04-FOTO-4--20

“MEMLEKETİMİZİN VİŞNESİ ÖNCELİĞİMİZ AMA BİTİNCE HER YÖREDEN DE ALIYORUZ”
“Vişneyi ülkenin dört bir yanından alıyoruz fakat önceliğimiz kendi memleketimizin vişnesi. Belli bir süre sonra kendi memleketimizdeki vişne bittiği için çevre illerden almak zorunda kalıyoruz. Yüklü miktarda vişneli dondurma üretiyoruz. Müşterilerimize dondurma çeşitlerinden en çok vişneli dondurmayı satıyoruz. Yaz ayları çok sıcak olduğu için vatandaşlarımız genelde ekşi ürün istiyor, limonlu ve vişneli dondurma daha tercih ediliyor. Bizim Elazığ’a sunduğumuz vişne dondurmasını çok hijyenik şartlar altında yapmak zorundayız. Kendi yemediğimiz veya tatmadığımız ürünü müşterilerimize satmıyoruz. Böyle bir geleneğimiz var, olmak da zorunda. Ne kadar temiz ve ne kadar hijyen o kadar kalite. Ne kadar kalite o kadar müşteri.”

“40 SENEDEN BERİ BU SEKTÖRDE HİZMET VERİYORUZ. 4 ŞUBE 50 PERSONEL ÇALIŞIYOR!”
“40 seneden beri bu sektörde hizmet veriyoruz. Bu şartlara gelebilmek kolay değil yaklaşık 4 şubemizde 50 personelimiz çalışıyor. 50 personelimizin 3’te 1'i dondurma imalatında çalışıyor. Personellerimiz çok hijyenik şartlar altında çalışıyor çünkü her sene bunun denetlemesi var. Denetlemeden geçemezsek yüklü miktarda ceza öderiz. Cezayı yememek için en üst seviyede hijyenik şartlarda dondurmayı üretip Elazığ halkına sunuyoruz. Vişneli dondurmayı rutin olarak her gün yapıyoruz. Haziran ayından itibaren çıkmaya başlıyor ve Ağustos ayının sonuna kadar satılıyor. Her gün sabahtan başlayıp akşama kadar Elazığ halkı için dondurma üretiyoruz.’’

Editör: Haber Merkezi