VEKİL KELEŞ, GENÇLERLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU VEKİL KELEŞ, GENÇLERLE İFTAR SOFRASINDA BULUŞTU

Elazığ’da 24 Ocak Depremi’nden sonra başlayan kiralık ve satılık daire sorunu bugün artık bambaşka bir boyuta geldi. Deprem konutlarının hak sahiplerine teslim edilmesinin ardından, konut fiyatlarına fahiş zam yapanlar da dâhil olmak üzere genelde ev sahiplerinin evleri boş kaldı…

TURAN EMLAKÇILAR’A DANIŞTI; “KİRALIK EV SORAN YOK!..”
Elazığ’da emlakçılık yapan Ferit DÜNDAR, şu anki mevcut durumda kiralık ev soranların sayısının azaldığını belirterek; “Deprem sonrasında kiralık ev bulmak için yaşanan kaos, istenilen fahiş fiyatlar, evlerini daha yüksek fiyata vermek için mevcut kiracılarını çıkaran ev sahiplerinden sonra, TOKİ’lerin tamamlanmasıyla birlikte boşalan konutlar, yerini aylarca asılı “kiralık ev” afişleriyle müşteri bekleyen konutlara bıraktı. Şu anki mevcut durumda kiralık ev soran kimse kalmadı neredeyse. Deprem öncesi 700-800 TL olan kiralık daire fiyatları, deprem sonrasında 2000 ile 3000 TL bandına dayandı. Evsiz kalan ve gidecek yeri olmayan insanlar, bu yüksek fiyatlarla ev kiralamaya mecbur kaldılar. İster istemez bir suni pazar oluştu ve fiyatlar anlamsız bir şekilde yükseldi. TOKİ evlerinin tamamlanmasıyla dairelerine geçen kiracıların boşalttığı evler halen daha kiracı bekliyor.” Dedi…

“FİYATLARI HÂLÂ YÜKSEK TUTUYORLAR”
Depremzedelerin boşalttığı evlerin hâlâ yüksek fiyattan kiralanmaya çalışıldığını ifade eden DÜNDAR; “O günün şartları ile tutulan evlerin daha yüksek bedeller ile kiralanacağını düşünen ev sahipleri fiyatları biraz daha arttırdı. TOKİ’den hak sahibi olup, dairelerine taşınmayan vatandaşlar, dairelerini boş bırakıp yakıt -aidat ödemek yerine dairelerini 700-800 TL civarına kiraladı. Arz, talep ve fiyat üçgeninde ve ülkemizin içinde bulunduğu enflasyon sarmalıyla, şu anlık kiralık daire sorununun geçilmesi pek mümkün görünmüyor. Elazığ’da alıma gelen kiralama artırım oranı yüzde 10 kabul edilirdi. Fakat oluşan yüksek enflasyon oranıyla birlikte artış her ay TÜİK'in açıklamış olduğu resmi artırım oranının üstündedir. Elazığ’da 2500- 3000 TL civarında kira ve bunun üstüne gelen yakıt, aidat ödemesiyle bir dairenin maliyeti kira olarak 3400-3800 TL arasına denk gelmektedir. Bu rakamlar asgari ücretli bir ailenin, ödemesi mümkün olmayan rakamlardır.” Diye konuştu.

“KİRA ÜCRETLERİ MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLMELİ’’
Sorunun çözümü için önerilerde bulunan Emlakçı Ferit DÜNDAR, şöyle konuştu: “Bu sorunun çözülmesi için kira bedellerinin, deprem öncesinde olduğu gibi makûl rakamlara çekilmesi, artırım oranlarında en fazla bedelin TÜİK’in rakamlarına göre olması gerekiyor. Yüksek kiralara mecbur kalan vatandaşlar, biraz daha uygun bir ev bulunca taşınıyor. Serbest piyasa ekonomisi olduğu için, bu zincir böyle devam edecektir. Haziran ayında zamlar ile birlikte, evini kiralayanlar ve kiralayamayanlar sabit kalacaktır. Emlak sektörü bu durgun zamanda, en azından kiralama yapıp, bir masraf kalemini çıkartacaktır. Emlak ofisleri ve ev sahiplerinin ‘Dairem niye kiralanmadı?’ memnuniyetsizliği ile karşı karşıya kalacak ya da kiracıların ‘’Bu fiyatlara ev mi olur?’’ Söylemiyle karşı karşıya kalacaktır.”

BAKIRDAĞ;“SIFIR EVLERİN SATIŞINDA ARTIŞ VAR”
Emlakçı Hüseyin BAKIRDAĞ ise Elazığ’daki satılık konutların güncel fiyatlarını Gazeteniz TURAN’a değerlendirdi. Elazığ’da sıfır 3+1 evlerin ortalama fiyatının 700 Bin TL ile 1.200.000 TL arasında değiştiğini belirten BAKIRDAĞ; “2+1 evler ise 580 Bin TL ile 650 Bin TL arası değişiyor. Sıfır evlerin satışı iyi ama, kiralık evlerde talep daha az. İnşaat ürünlerinin fiyatlarının yükselmesi ve arsa fiyatlarının yükselmesinden dolayı fiyatlar zamlanıyor. Evlerin fiyatları gün geçtikte yükseliyor ve daha da artacaktır. İnşaatçı müteahhit ev yapamadığı için fiyatlar daha da yükselecektir.”

“TOKİ DAİRELERİNE TALEP DİĞER EVLERE GÖRE ÇOK DÜŞÜK”
“2 senede kira fiyatları, %80 artış gerçekleştirdi. Kiraların bu kadar yüksek olmasından dolayı inşaat maliyetleri, örneğin 1 trilyona alınan evi ortalama 2500 TL'ye kiraya vermek lazım. Sıfır evleri zaten 2500 TL'den aşağı kimse kiraya vermiyor. Son 1 seneye göre bir inşaatın maliyeti %150 zamlandı. Bazı ürünlerde hatta %200 zamlanmalar mevcut. İlimizde yapılan TOKİ konutlarında kiralar düşük, ev çok olduğundan dolayı, ev sahibi doğalgaz, aidat ödememek için TOKİ evlerini elinde kalmaması için kiraya veriyor. TOKİ Dairelerine talep diğer evlere göre çok düşük. Kira ve ev satışları konusunda büyük bir belirsizlik var. Ev almak isteyenlerin elini hızlı tutmasını öneriyorum. Ev ve kira fiyatları bayramdan sonra daha da artış gösterecek.” Şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi