İzzet TUMAY - Türkiye genelinde olduğu gibi Elazığ’da da son günlerde bitkisel yağlarla ilgili ortaya atılan iddialarla vatandaşların kafası iyice karıştı.  
Margarin ve bitkisel bazı sıvı yağların sağlığı tehdit ettiği yönündeki uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar nedeniyle vatandaş mutfağında hangi yağı kullanacağını şaşırırken, sağlıklı olduğu belirtilen tereyağı ve zeytinyağı ise fiyatıyla dudak uçuklatıyor.
Bir kilo ‘gerçek’ tereyağının 300-400, 5 kilo zeytinyağının 1000 Lira’ya yakın bir fiyattan satışa sunulması özellikle dar gelirli vatandaşları diğer sıvı ve margarin yağlarını kullanmak zorunda bırakıyor. Ancak son günlerde bazı ulusal kanallarda Elazığlı Prof. Dr. Canan KARATAY başta olmak üzere birçok uzmanın özellikle palmiye, sıvı ve margarin yağlarının sağlığa ciddi anlamda zararlı etkilerinin olduğu yönündeki açıklamalar vatandaşın iyice kafasını karıştırdı. Özellikle palmiye diye adlandırılan yağ türü birçok hazır gıda maddesinde kullanılıyor.

DAR GELİRLİ EVİNE YAĞ ALAMAZ HALDE!

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ’NE ‘ELEMENT ARAŞTIRMA’ LABORATUVARI MUNZUR ÜNİVERSİTESİ’NE ‘ELEMENT ARAŞTIRMA’ LABORATUVARI


Dar gelirli vatandaşlar, mutfaklarında fiyatı yüksek olduğu için tereyağı ve zeytinyağı kullanamıyor. Dolayısıyla ya margarin ya da bitkisel sıvı yağları kullanmak zorunda kalıyor. Bu yüzden de kamuoyundaki yağ tartışmaları yüzünden vatandaşların kafası iyiden iyiye karışmış gözüküyor. Ayçiçek yağı ve mısırözü yağı omega-6 içeriyor. Isıya dayanıklı olmadıkları için ısıl işlem gördüklerinde, sağlığa zararlı trans yağ haline geliyor. Trans yağlar doğallıkları bozulmuş bitkisel yağlar olarak biliniyor. Örneğin, kızartma yaparken kullanılan ayçiçek yağı ve mısırözü yağı çok fazla ısıya maruz kaldıkları için içerdikleri omega-6 tehlikeli hale geliyor ve omega-3 yağının tüm faydalarını yok ediyorlar. Dolayısıyla pahalı olduğu için tereyağı ve zeytinyağı kullanamayan dar gelirli vatandaşlar zararlı olduğu sürekli ifade edilen margarin ve sıvı türü yağları bile bile kullanmak zorunda kalıyorlar.

Editör: İzzet TUMAY