EĞİTİM

FÜ DÜNYA’DA İLK 1000’DE, 42 AKADEMİSYENİMİZ DE LİSTEDE!

Konya Medyası Elazığ’a atıfta bulundu, Fırat Üniversitesi birçok dalda başarı kazandı…

Times Higher Education (THE) tarafından yapılan sıralamada Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklanırken, ilk 1000 üniversite arasında yer alan Fırat Üniversitesi, Stanford Üniversitesi tarafından açıklanan dünyadaki bilim insanları sıralamasında ise ilk yüzde 2’lik dilime girdi ve 42 akademisyenle  Türkiye’de listede en fazla akademisyeni olan 3. Üniversite olarak yer aldı…


801-1000 ARASINDA YER ALAN TÜRKİYE’DEKİ 6 ÜNİVERSİTEDEN BİRİ FIRAT
Dünyanın en iyi üniversiteleri açıklandı: En iyi üniversiteler Times Higher Education (THE) tarafından sıralandı. Oxford, bu yıl da geleneği bozmazken ilk 500'ün içerisinde Türkiye'den sadece 3 üniversite var. 7 yıldır Avrupa'nın ve dünyanın en iyi üniversitesi olan Oxford, bu yıl da geleneği bozmadı.
1799 kurumun sıralandığı listede 61 üniversite ile temsil edilen Türkiye’nin en başarılı üniversiteleri 401-500 bandındaki Çankaya, Koç ve Sabancı Üniversiteleri oldu. Böylece Türkiye ilk 500’de 3 üniversite ile temsil edildi. Listeye Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 501-600 arasından girdi.
601-800 arasında ise Türkiye’den üç üniversite var: Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ).
801-1000 arasında Türkiye’den şu 6 üniversite bulunuyor: Bilkent Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi…

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ LİSTESİ’NDE ELAZIĞ VAR KONYA YOK!
Bu arada Times Higher Education (THE) tarafından yapılan sıralamada Dünyanın en iyi üniversitelerinden ilk 1000 üniversite arasında yer alan Fırat Üniversitesi’nin bu büyük başarısına karşı Konya Üniversiteleri’nin ilk 1000 sıralamasında bulunmamalarına vurgu yapan Konya Medyası’ndan merhabahaber.com sitesi “KONYA ÜNİVERSİTELERİ İLK 1000’E GİREMEDİ! DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ LİSTESİ’NDE ELAZIĞ VAR KONYA YOK!” şeklinde Elazığ’a atıfta bulundu. Haberin devamında ise; “Dünyanın en iyi 1000 üniversitesi belli oldu. Söz konusu listede Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve KTO Karatay Üniversitesi yer almadı.” İfâdelerine yer verildi.

FIRAT’TAN 42 AKADEMİSYENİMİZ DE LİSTEDE!
Fırat Üniversitemizin Dünya sıralamasındaki derecesinin yanı sıra ayrıca Stanford Üniversitesi’nin açıkladığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde de 42 akademisyenimiz yer aldı…

Stanford Üniversitesi dünyadaki bilim insanları arasında ilk yüzde 2’lik dilime giren akademisyenleri açıkladı. Büyük bir başarıya imza atan Fırat Üniversitesi’nde listeye 42 akademisyen girdi. Listeye Türkiye’den en fazla akademisyen giren üniversite sıralamasında Fırat Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı.

10 Ekim 2022 tarihinde Stanford Üniversitesi tarafından Elsevier veri tabanında yayınlanan ve 2021 alıntı yılına göre, ilk %2’lik dilimde bulunan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesi; “Kariyer boyu etki” ve “Yıllık etki (2021 yılı çalışmalar)” olarak iki kategoride listelendi.

Liste oluşturulurken akademik performansın en somut çıktıları olarak kabul edilen nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, çalışmalarına yapılan “atıf sayısı, h-indeks, hm_ indeks, patent sayısı, ilk isim ve tek isim makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi temel ve ciddi uluslararası ölçütler kullanıldı.

TÜRKİYEDE BİN 202 AKADEMİSYEN FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDEN 42 AKADEMİSYEN…

Bilim insanlarının sadece “2021 yılı çalışmaları” dikkate alınarak oluşturulan listede, yüzde 2’lik dilime giren 200 bin 409 bilim insanı sıralandı. Sıralamaya Türkiye’den bin 202 öğretim üyesi girerken, bu listede FÜ’den 42 öğretim üyesi yer aldı. Bilim insanlarının kariyerleri boyunca yaptıkları çalışmalar dikkate alınarak oluşturulan sıralamada ise 195 bin 605 bilim insanı içerisinde Türkiye’den 897, FÜ’den ise 31 öğretim üyesi yer aldı.

FIRAT, TÜRKİYE’DEN LİSTEDE EN FAZLA AKADEMİSYENİ OLAN 3 ÜNİVERSİTE OLDU!

Listeye Türkiye’den en fazla akademisyeni giren üniversite; 51 akademisyenle İstanbul Teknik Üniversitesi oldu. İTÜ’yü, 44 akademisyenle Hacettepe Üniversitesi, 42 akademisyenle Fırat Üniversitesi, 34 akademisyenle Koç Üniversitesi, 32 akademisyenle ODTÜ, 32 Akademisyenle Gazi Üniversitesi ve 30 akademisyenle Yıldız Teknik Üniversitesi takip etti.

FAHRETTİN GÖKTAŞ; ‘’FIRAT ÜNİVERSİTESİ DÜNYADA ADINDAN SÖZ ETTİRİYOR!’’

Akademisyenlerin başarısıyla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Fahrettin GÖKTAŞ ise; “Açıklanan her bilimsel çalışmada Fırat Üniversitesi isminin başarı sıralamasını yükselterek yer alması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir. Son olarak açıklanan dünyanın en etkili bilim insanları listesinde üniversitemizden 42 akademisyenimizin yer alması Fırat Üniversitesi’nin araştırma, kalite ve başarı odaklı bir bakış açısı ortaya koyduğunun göstergelerinden biridir. Fırat Üniversitesi sadece Türkiye’de değil, dünyada da adından söz ettiren bir üniversite konumuna gelmiştir. Akademisyenlerimizin son başarısı da üniversitemize ve şehrimize büyük bir gurur yaşatmıştır. Akademisyenlerimizin başarısıyla hep birlikte gurur duyuyor; sevinçlerini paylaşıyoruz. Gayret gösteren akademisyenlerimizi yürekten kutluyorum” dedi.