Geçmişte Palu’ya bağlı 3 Nahiye’den biri ve İlkokul açılan ilk merkez olan, yaz mevsiminde 10-15 bin, kışın 5 bin nüfusun yaşadığı Karaçor (Çaybağı) Halkı, Köprü ve Feribot yokluğundan dolayı Keban Baraj Gölü’nü aşamadığı için sebze yöresi diye bilinen alandan ürünlerini Elazığ’a taşımakta zorluk çekince, mağdur olmuş ve çareyi göçte bulmuş. Yurtbaşı Beldesi üzerinden Kıraç-İlemi ile Bestek Köyü’nden Çaybağı ulaşımını sağlayacak olan “Çaybağı Köprüsü” yapıldığında, Elazığ ile Çaybağı’nın mesafesi 81 km’den 40 km’ye düşecek, hem ulaşım, hem de ticaret canlanacak… 

Gazeteniz TURAN’ın 22 Mart 2022 Tarihli nüshasında “Pertek Köprüsü Ne zaman?” Başlığıyla Manşet Haber olarak gündeme taşıdığı Özel Haber, başta Pertek, Tunceli ve Elazığ olmak üzere, özellikle de ülke çapında geniş yankı bulurken, Pertek Köprüsü’nün bir önce yapılması önerimize kamuoyunun yanı sıra Sosyal Medya’dan da büyük destek geldi…

KARAÇOR (ÇAYBAĞI) VE KANGRENLEŞEN SORUN!..

Büyük yankı bulan “Pertek Köprüsü” haberimizden sonra, Çaybağı (Karaçor) Halkı da yıllardır çözülemeyen bir büyük ulaşım sorununu ve köprü ihtiyacını dile getirirken, Karaçorlular Dernek Başkanı Yücel AKGÜNEŞ, âdeta kangrenleşen sorunu Gazeteniz TURAN’a anlattı ve Karaçorlular’ın büyük özlemini aktardı…
Karaçorlular Dernek Başkanı AKGÜNEŞ’in açıklamalarına kulak vermeden önce, Karaçor (Çaybağı)’un sâhip olduğu bazı özelliklere bakalım ve bu şirin olduğu kadar ekonomik bakımdan da önem taşıyan yöremizi daha iyi tanıyalım…

BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİYLE KARAÇOR…
Karaçor (Çaybağı)’un, Harput ve Palu kadar eski bir tarihi var. 1085 Yılı’nda Çubukoğulları’nın fethettiği Çaybağı, uzun yıllar Palu İlçesi’ne bağlı bir merkez olarak varlığını sürdürmüş, yeni bir idarî yapılanmanın sonucu olarak 1988 Yılı’nda ilçe statüsüne kavuşan Kovancılar’a bağlanmıştır. Geçmişte Palu’ya bağlı 3 Nahiye’den biri ve İlkokul açılan ilk merkez konumunda olan Karaçor (Çaybağı), bölgesinin manevi zenginliği de pek fazla bilinmemektedir…

ALPERENLER VE ELMAS YILDIRIM’DAN ŞÜKRÜ KACAR’A BİLİNENLER
Bölge’de Anadolu’nun fethinde ve Türkleşmesi’nde büyük rol oynayan Ahmet YESEVİ’nin yönlendirdiği Alperenler’in yanı sıra, halk tarafından peygamber soyundan geldiğine inanılan, Çaybağı Köyü’nde “Sefkar Baba” adıyla bilinen “Seyyid İbrahim Türbesi” ile Topağaç Köyü’nde “Cuma Baba Türbesi” mevcut.
Azerbaycan asıllı Millî Şair Elmas YILDIRIM’ın Çaybağı Köyü’nde öğretmenlik yaptığı kayıtların incelenmesinden anlaşılmaktadır. Elazığ eski Belediye Başkanı, Eğitimci, Şair ve Yazar Şükrü KACAR da bu yörenin Kacar Köyü’nden, Diyarbakır Belediye Başkanlığı’na hükûmet tarafından Kayyum olarak atanan Vali Yardımcısı Cumali ATİLLA ise Çaybağı’nın Hacı Mekke Köyü’ndendir. Çaybağılı tanınmış çok sayıda bürokrat, işadamları ile büyük esnaflar da var…

TARIM VE HAYVANCILIK, KİL, KÖMÜR VE BOR MADENİ ZENGİNLİKLERİ…
Çaybağı halkının başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılık. Çaybağı köylerinin dağlarında bulunan çedene (bıhtım) ağaçlarına “Antep Fıstığı” aşısı yapılmış ve bu fıstıklar 20-25 yıldır ürün vermekte.
Çaybağı’nda peynir üretimi yapan “Süt Fabrikası” da ulaşım sorunu nedeniyle şehre uzak oluşundan ve diğer sebeplerden dolayı bugün atıl durumda bulunmaktadır.
Karaçor, eskiden beri ticarî yönden alış verişini hep Elazığ’dan yapmış. Bugün de sebze yöresi olarak bilinen Karaçor halkı, ürünlerini hep Elazığ’a taşımakta, önemli ihtiyaçlarını da Elazığ’dan sağlamaktayken, ulaşım zorluğu nedeniyle ve göç sebebiyle bu işlemler sınırlı hâle gelmiştir. 
Bölgede MTA Raporlarına göre, henüz hiç el değmemiş yeraltı zenginlikleri bulunmakta. Çaybağı Köyü’nün Kille Mevkiindeki dağda “Yeşil Kil”, Tatekaluskan mevkiinde de “Kömür” ve “Bor Madeni” rezervleri bulunmaktadır. Küçük meşe orman alanlarının yanı sıra bir de, 5000 dönüm büyüklüğünde bir “meşe ormanı”  mevcut...

40 YIL’DIR GERÇEKLEŞTİRİLEMEYEN FERİBOT HİZMETİ?
Yıllardan beri Çaybağı (Karaçor)’nın kangren olmuş bir ulaşım sorunu bulunuyor. Türkiye’deki birçok ilçenin sınırlarından daha büyük bir alana sahip olduğu hâlde Çaybağı’nın Elazığ ile olan ulaşım bağlantıları geciktirilerek yöre halkı ciddi anlamda mağdur edilmiş. Çaybağı’nın baraj üstünden Şıhhacı Köyü-Uzunova Köyü arasından ulaşımını sağlamak üzere Vali Mehmet CANSEVEN zamanında İlemi’de feribot iskelesi yapılmaya başlamış, Karaçor tarafına ise bir yıl içerisinde yol yapılarak bağlantı kurulmaya çalışılmış, ne yazık ki 40 yıldan beri bu feribot hizmeti de gerçekleştirilememiş, Karaçor kendi kaderiyle başbaşa bırakılmış…

HACISAM-HACIMEKKE VE AKMEZRA BAĞLANTILARI…
Çaybağı’na Gülüşkür Köprüsü bağlantılı iki karayolu ulaşımı var. Bunlardan biri köprüyü geçtikten sonra Hacısam-Hacımekke Köylerinden geçerken, bu yolun standardının yükseltilmesi için, zaman zaman yapılan iyileştirme çalışmaları ağır aksak devam etmektedir. İkinci yol ise Kovancılar İlçesi’ne varmadan Akmezra Köyü’nden geçmektedir. Geçmişte Murat nehri, bugün de Keban Baraj Gölü engeline takılan yöre halkı, Elazığ Yurtbaşı, Hoş, Kıraç ve İlemi Köylerinden geçecek ve Murat Suyu’nu aşacak bir yolun, hâlen gidip gelinen yolun yarısından da az olduğunu yıllardır dile getirmesine rağmen, bu kez de yıllardan beri yapılamayan köprü sorunuyla karşı karşıya kalınmıştır.
Sonuç olarak yapılacak bir köprü ile yolun en az 40 km kısalacağı ve Elazığ- Karaçor arasında sağlanacak kolay ulaşımın Karaçor Bölgesi’ne büyük yarar sağlayacağı gerçeğini bilen Karaçor halkı, Köprüyle yolun bir an önce yapılmasını büyük bir özlemle bekliyor...

DOĞUKENT’TE ŞEHİR HASTANESİ’NİN YANINDAN BAĞLANTI
Elazığ- Karaçor Yolu’nun şehir merkeziyle bağlantısı Doğukent’te Şehir Hastanesi’nin yanından geçip Yurtbaşı-Gurbet Mezrası’ndan, Hipodromun önünden doğuya ilerleyerek İlemi ve Kıraç köylerine varmaktadır. Burada Keban Baraj Gölü üzerinde dar bir boğaz geçişi vardır. Büyük bir arzuyla beklenen Köprü yapılırsa, karşı kıyıdan Bestek Köyü’ne ulaşılacaktır. Bu geçişten Çaybağı’nın 35 Köyü ile mezraları da yararlanacaktır. Yolun ana bağlantısı ile Kovancılar ilçemize de ulaşılacaktır.
Elazığ ile Çaybağı’nın mesafesi yaklaşık olarak 81 km’den 40 km’ye düşecek, böylece Çaybağı ile Elazığ arasında ticaret canlanacaktır…

İŞTE ÇAYBAĞI’NIN (KARAÇOR) KÖYLERİ;
Yapılacak Köprü hizmetini bekleyen ve yararlanacak olan Çaybağı’nın (Karaçor) Köyleri şunlar; “Akmezra, Aşağıdeğirmenci, Aşağıkanatlı, Aşağıköse, Aşağımirahmet, Avlağı, Bağgölü, Bayramyazı, Beşpınar, Bilalköy, Çakırkaş, Çatakbaşı, Çaybağı, Çelebi, Çiftlikköy, Değirmentaşı, Demirci, Durmuşlar, Ekinbağı, Ekinözü, Fahribey, Fahribeymezrası, Gedikyurt, Göçmezler, Gökçedal, Gözecik, Gülçatı, Hacımekke, Hacısam, İğdeli, İsamezrası, Kaçar, Kapıaçmaz, Karabük, Karaman, Karasungur, Karıncaköy, Kavakköy, Kayalık, Kolluca, Köprüdere, Kuşağacı, Kuşçuköy, Mağraköy, Muratbağı, Mustafaköy, Nişankaya, Okçular, Osmanağaköy, Payamlı, Salkımlı, Saraybahçe, Sarıbuğday, Soğanlı, Soğukpınar, Sürekli, Şenova, Tabanözü, Taşçanak, Taşören, Tatarköy, Tepebağı, Topağaç, Uyandık, Uzunova, Yarımca, Yazıbaşı, Yenidam, Yeniköy, Yeşildere, Yılbaşı, Yoncalıbayır, Yukarıdemirli,Yukarıkanatlı, Yukarıkazanlar, Yukarımirahmet…”

AKGÜNEŞ; ‘’KÖPRÜ YAPILIRSA TARIM VE HAYVANCILIK YENİDEN CANLANIR’’

Karaçorlular Dernek Başkanı Yücel AKGÜNEŞ, Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamada; “35 köy ve 23 mezranın yer aldığı Karaçor (Çaybağı) Bölgesi’ne ulaşım mesafesini azaltmak için Keban Baraj Gölü üzerinde İlemi Bölgesi’ndeki boğazdan köprü yapılması gerektiğini belirtti…  

Köprü yapılması halinde Elazığ Merkez ile Karaçor Bölgesi’nin en uzak köyü arasındaki mesafenin 40 Km azalacağını belirten AKGÜNEŞ, “Köprü hem bölgemizdeki köylere, hem Kovancılar İlçesi’ne ulaşımı daha da kolaylaştıracak. Doğu illerine açılan bir kapı olacak. Köprü yapılırsa mesafe kısaldığı için köylülerimiz topraklarına dönecek. Tarım ve hayvancılık yeniden başlayacak.” Dedi. 

ELAZIĞ’DA 9 UYUŞTURUCU TACİRİ TUTUKLANDI ELAZIĞ’DA 9 UYUŞTURUCU TACİRİ TUTUKLANDI

“60 BİN KİŞİ ELAZIĞ’A GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI”

Ulaşım sorunu nedeniyle Karaçor Bölgesi’nden yaklaşık 60 Bin kişinin Elazığ’a göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Yücel AKGÜNEŞ, “Ulaşım sıkıntısı bölgemizin sosyal dengesini bozan bir olay. Elazığ’a en yakın köyümüz 65 Km mesafede. En uzak köyümüz ise 100 km mesafede. Bugünkü maliyetlerin artışından dolayı köylümüz artık tarımı, hayvancılığı tamamen bırakmak zorunda kaldı. Köyleri terk ettiler. Elazığ’da bugün sayım yapılsa, bugün 60 Bin’e yakın Karaçorlu geçinemez durumda. Bu insanlar bölgedeki maliyetin yüksekliğinden dolayı bölgeyi terk ettiler. Bölgemizde herhangi bir terör olayından dolayı kimse terk etmedi. Ulaşım sorunumuz çok büyük.”

“ELAZIĞ’IN TARIMSAL VE HAYVANSAL İHTİYACINI KARŞILARIZ!”
“Biz bunu daha önce de gündeme getirmiştik. İlemi Bölgesi’ndeki boğazda 550 metre civarında bir açıklık var. Oraya bir köprü yapılırsa hem bölgedeki köylere ulaşım kısalacak hem de Kovancılar ilçesine alternatif bir yol daha kazandırılmış olacak. Böyle olursa köylerimizin Elazığ şehir merkezine olan mesafesi 40 km kısalacak. Kovancılara olan mesafe de düşecek. Hem bölgemize faydası olacak hem doğu illerine faydası olacak. Böyle olduğu zaman da bölgemiz tekrar göçü geri kazanacak. Köylümüz döndüğü zaman da zaten bölgemizin sebzeciliği ileri seviyedeydi. Karaçor bölgemizin biberi meşhur. Hayvancılığımız keza öyledir. Elazığ’ın hayvansal ve tarımsal ihtiyacını karşılamaya talibiz. Komple biz besleriz Karaçor olarak. Yeter ki bizim bu ulaşım sorunumuz çözülsün.” Diye konuştu…

“ HEM DEVLETİMİZ KAZANACAK, HEM HALKIMIZ KAZANACAK!”

Köprünün maliyetinin büyük bir yük getirmeyeceğini ifade eden Karaçorlular Dernek Başkanı Yücel AKGÜNEŞ, açıklamasını şu ifâdelerle tamamladı; “Köprünün maliyeti bugünkü şartlarda hükümetimize büyük bir yük olacağını sanmıyorum. Çünkü Kömürhan Köprüsü’nün ekonomiye katkısını dile getirdikleri zaman orada bir 1 Km’lik yoldan bahsediliyor. Bizim burada doğu illerini 40 Km düşündüğünüz zaman yıllık devletimizin ekonomisine katkısı daha çok olacak. Yani hem devletimiz kazanacak hem halkımız kazanacak. Her türlü kazanılacak. Köprümüzü yap işlet modeliyle de yapabilirler. Bunun maliyetinin hesabını yaparsak akaryakıtta yakacağımız 50 TL ise köprüye 50 TL bedel koysalar bunu da yine rahatlıkla halktan da karşılanmış olur. Böylelikle bizim de sorunlarımız çözülmüş olur. Bölgemiz huzura ve refaha kavuşur. Halkımızın biran önce geri dönmesi ve ekonomiye katkı sağlamasını istiyoruz. Tarım ve hayvancılık  yapınca ekonomiye katkı sağlayacak. Bugün fiyatların aşırı gitmesinin nedeni kendi üretimimizin düşmesinden kaynaklı. Biz diyoruz ki üretelim, kendi şehrimize kendimiz bakalım.’’

Editör: Haber Merkezi