Tescîlli kültür varlıklarımızdan ve Cumhuriyet Dönemi’nin önemli mimarî eserlerinden biri olan tarihî Halkevi Binasının, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması, ayrıca okul olarak kullanılmasının ardından, 12 Eylül sonrasından 2020 Elazığ Depremi öncesine kadar da Elazığ Öğretmenevi olarak hizmet verdikten sonra; Elazığ Belediyesi’nin Kent Meydanı Projesi kapsamında “Millet Kıraathanesi” olarak düzenleneceğine dâir internet sitesinde yer alan “vizyon proje” açıklaması tepki doğurdu…

GÜRGÖZELER, TURAN’DA GÜNDEME TAŞIDI…

02-FOTO-2- ÖĞRETMENEVİ-1

İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Servet GÜRGÖZELER, Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamayla  konuyu gündeme taşırken, Kent Meydanı ve Otopark düzenlemesine destek verdi ancak, kıraathaneye karşı çıktı ve binanın öğretmenevi olarak kullanılması talebini açıkladı...

Servet GÜRGÖZELER, Elazığ Öğretmenevi olarak kullanılan eski Halkevi Binası’nın Elazığ Belediyesi tarafından “Millet Kıraathanesi” olarak projelendirildiğini belirterek, Elazığ Valisi Ömer TORAMAN ile Millî Eğitim Müdürü Mehmet YİĞİT’e çağrıda bulundu, Öğretmen Sendikalarının da kendi meselelerine sahip çıkmasını beklediğini dile getirdi…   

AÇIKLAMALAR ART ARDA GELDİ…

İYİ Parti İl Başkanı GÜRGÖZELER’in ardından açıklama ve değerlendirmeler art arda gelirken, Eğitimci Yazar Hadi ÖNAL konuya ilişkin olarak iki yazı birden kaleme aldı ve binanın kıraathane olmasına karşı çıktı. Bu arada Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI, Belediye Meclisi toplantısında projeyi açıkladı ve tarihî öğretmenevini millet kıraathanesine dönüştürerek kent meydanına dâhil edeceklerini kaydetti. Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ile bir görüşme yapan Elazığ CHP Milletvekili Gürsel EROL ise mevcut Öğretmenevi’nin restorasyonu sonrası kütüphane, müze, Atatürk’ün kaldığı odanın korunacağını ifade ederken bu yerin isminin Millet Kıraathanesi olmayacağını, kütüphane, müze gibi fonksiyonlara sahip olacağını ve isminin Eski Öğretmenevi olarak kalacağını duyurdu. Eğitimci Yazar Mustafa BALABAN ise kaleme aldığı son köşe yazısında 1933 yılından beri aktif kent yaşamının içerisinde yer alan tescîlli kültür varlığı binanın, kent müzesi ve arşivinin yer alacağı şekilde düzenlenmesini teklif etti…
Özellikle İYİ Parti İl Başkanı Servet GÜRGÖZELER ile Eğitimci Hadi ÖNAL’ın, öğretmenevini sahiplenmelerinin yanı sıra harekete geçmeleri için çağrıda bulundukları Öğretmen Sendikaları konuya ilgisiz ve suskun kalırlarken, bu hususta açıklama yaparak duyarlı davranan tek Sendika Başkanı Eğitim Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ oldu. Başkan BAHŞİ, Kent Meydanı projesi kapsamında binanın tarihî şehir müzesi olarak onarılmasını, Bahçesinin de park olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi…

03-FOTO-3-  SERVET GÜRGÖZELER- İYİ PARTİ
GÜRGÖZELER; ‘’KENT MEYDANI PROJESİ TAMAM AMA BİNAYA EL KONULMASI KABUL EDİLEMEZ!’’

İYİ Parti İl Başkanı Servet GÜRGÖZELER, Gazeteniz TURAN’a yaptığı özel açıklamada; “Bina, Cumhuriyetimizin kurucusu ATATÜRK'ün övgüsüne mazhar olan öğretmenlere tahsis edilmiş ve 1983 yılından bu yana öğretmenlere hizmet veren bir bina. Şimdilerde bu alana, Kent Meydanı ve Yeraltı Oto Parkı yapılıyor. Şunu hemen belirteyim ki Elazığlılar olarak bizler, elbette ki şehrimize yapılan ve yapılacak olan her güzel projeyi destekliyor ve alkışlıyoruz. Bu çerçevede yapılan otopark ve kent meydanı projesini olumlu bir proje olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. Ancak konu Elazığ Öğretmenevi’ni ortadan kaldırmak ve buraya bir ‘kıraathane’ inşa etmek olunca orada da dur demek ihtiyacını hissediyoruz. Öğretmenevinin yerine kıraathane yapmak, bir büyük camianın, öğretmen camiasının, yok sayılması, aşağılanması ve rencide edilmesidir. Öğretmene tahsis edilen bu binaya el konulması kabul edilemez. Elazığ Valisi Sayın Dr. Ömer TORAMAN ile ilimize yeni atanan İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Mehmet YİĞİT’in bu hassas ve önemli konuya değinmesini bekliyoruz. Ben İYİ Parti İl Başkanı olarak bu konunun takipçisi olacağım. Bu arada Öğretmen sendikalarının kendi meselelerine sahip çıkmasını bekliyorum.’’ Diye konuştu…

04-FOT0-4- HADİ ÖNAL

HADİ ÖNAL; “ELAZIĞ ÖĞRETMENEVİ’NİN DURUMU MUTLAKA YARGIYA TAŞINACAKTIR!”
Eğitimci Yazar Hadi ÖNAL konuya ilişkin olarak iki yazı birden kaleme aldı ve binanın kıraathane olmasına karşı çıktı. ÖNAL; “1983 yılında hizmete açılan Elazığ Öğretmenevi, Türkiye’mizde kurulan ilk öğretmenevlerinden biriydi. Elazığ Mezre Ortaokulu Müdürü olarak bu öğretmenevinin kurucuları arasında yer almıştım. Bina, tarihi bir binaydı.1933 Yılında Halkevi olarak inşa edilmişti. Bilahare Kız Öğretmen Okulu, Mehmet Akif Ersoy Lisesi, Eğitim Enstitüsü olarak hizmet veren bu bina, aynı zamanda Elazığ’ın kültür merkezlerinden biriydi. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 17 Kasım 1937 yılında Elazığ’a teşriflerinde kendilerine ayrılan bir odanın da bulunduğu bu tarihi yapı, özetle geleceğimizi inşa edecek öğretmenlere verilen değerin somut bir örneğiydi. Şimdilerde öğreniyoruz ki Elazığ Öğretmenevi binası Elazığ Belediyesi tarafından yıktırılıp veya olduğu gibi bırakılarak bu binanın bulunduğu yere “vizyon projeler” kapsamında “Millet Kıraathanesi” yapılacakmış. Elazığlılar olarak bizler, elbette ki şehrimize yapılan ve yapılacak olan her güzel projeyi destekliyor ve alkışlıyoruz. Ancak konu Elazığ Öğretmenevini ortadan kaldırmak ve buraya bir “kıraathane” inşa etmek olunca orada da dur demek ihtiyacını hissediyoruz. Öğretmene tahsis edilen bu binaya el konulması kabul edilemez. Elazığlı emekli veya çalışan öğretmenler olarak bunu asla kabul etmiyor ve protesto ediyoruz. İnanıyorum ki öğretmenlere çok görülen ve üç yıldır kapalı tutulan Elazığ Öğretmenevinin mevcut durumu mutlaka ama mutlaka yargıya taşınacaktır. Uygulanan haksızlık, hukuksuzluk, hadsizlik karşısında Türk adaleti gerekeni yapacak; gasp edilen öğretmenevi öğretmenlere yeniden iade edilecektir.”

05-FOTO-5- ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI

ŞERİFOĞULLARI; “TARİHÎ ÖĞRETMENEVİ’Nİ MİLLET KIRAATHANESİNE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ!’’

Elazığ Belediye Meclisi, Haziran Ayı oturumlarında, Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI, tarihî öğretmenevi binasının millet kıraathanesine dönüşeceğini, yeni öğretmenevinin yapılmasının ardından tarihî öğretmenevi binasının belediyeye devrinin yapılacağını da belirterek, karşılığında belediyenin de 2 okul yapacağını söyledi. Başkan ŞERİFOĞULLARI ayrıca tarihî öğretmenevini millet kıraathanesine dönüştürerek kent meydanına dâhil edeceklerini kaydetti.”

06-FOTO-6- GÜRSEL EROL

ELAZIĞ’DA İLK YARDIM EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR ELAZIĞ’DA İLK YARDIM EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

GÜRSEL EROL; ‘’BİNA ÖZGÜN FONKSİYONLARINI KORUYARAK YAŞATILACAKTIR!..’’

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, 17 Kasım 1937’de Elazığ’a gelerek yıllar sonra öğretmenevi olan binada kalan ATATÜRK’ün, o günden bugüne korunan kaldığı odasının ne olacağı konusunda Başkan ŞERİFOĞULLARI ile görüştüğünü açıkladı. EROL, Başkan ŞERİFOĞULLARI’nın ATATÜRK’ün öğretmenevinde kaldığı odanın müzeye çevrilerek ziyarete açılacağını söylediğini belirtti. Gürsel EROL, öğretmenevi ile ilgili yapmış olduğu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada; “Belediye Başkanımız Şahin ŞERİFOĞULLARI ile eski Öğretmenevinin Millet Kıraathanesi olarak değiştirilmesiyle ilgili konuyu görüştüm. Mevcut Öğretmenevi’nin restorasyonu sonrası kütüphane, müze, ATATÜRK’ün kaldığı odanın korunacağı ifade edilmiştir. Yine eskisi gibi çay bahçesi olarak işlev görecek olan bu yerin ismi Millet Kıraathanesi olmayacak Millet Kıraathanesinin kütüphane, müze gibi fonksiyonlarına sahip olacak, adı Eski Öğretmenevi olarak kalacak. Bu konularda belediye başkanımızla karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk. Bu şekilde hizmete açılması bizim de talebimiz ve bu şekilde çalışmalar olmasında bir sakınca yok. Yani Millet Kıraathanesi işlevi içerisinde oranın özgün fonksiyonları korunarak Öğretmenevi’nin adının yaşatılması ATATÜRK’ün kaldığı odanın restorasyonun yapılarak müzeye çevrilmesi de olumlu bir karardır.’’ Diye konuştu.

07-FOTO-7-  MUSTAFA BALABAN ÇEKÜL VAKFI

MUSTAFA BALABAN; “KENT ARŞİVİ VE MÜZESİNİN PARÇASI OLARAK KULLANILMASINI ÖNERİYORUZ”
Eğitimci Yazar Mustafa BALABAN ise kaleme aldığı son köşe yazısında 1933 yılından beri aktif kent yaşamının içerisinde yer alan tescîlli kültür varlığı binanın, kent müzesi ve arşivinin yer alacağı şekilde düzenlenmesini teklif etti…
BALABAN;“Tescillî kültür varlıklarından biri olan Elazığ Öğretmenevi, Cumhuriyet döneminin mimari özellikleri açısından önemli bir anıt eserdir. Bu eserin kentin hafızasında özel bir yeri bulunmaktadır. 1933 yılından bugüne kadar aktif kent yaşamında kullanılmıştır. Bundan dolayı kentin hafıza merkezi olarak kent arşivi ve müzesinin bir parçası olarak kullanılmasını öneriyoruz. Bahçesi ve çevre düzenlemesinden sonra etrafı tabii ki halkımızın kullanı

mına açık olmalıdır.” İfâdesinde bulundu…

08-FOTO-8-  İBRAHİM BAHŞİ

BAHŞİ: ‘’BİNA, TARİHÎ ŞEHİR MÜZESİ OLARAK ONARILMALIDIR’’
Özellikle İYİ Parti İl Başkanı Servet GÜRGÖZELER ile Eğitimci Hadi ÖNAL’ın, öğretmenevini sahiplenmelerinin yanı sıra harekete geçmeleri için çağrıda bulundukları Öğretmen Sendikaları konuya ilgisiz ve suskun kalırlarken, bu hususta açıklama yaparak duyarlı davranan tek Sendika Başkanı Eğitim Bir-Sen Elazığ Şube Başkanı İbrahim BAHŞİ oldu. Başkan BAHŞİ, Kent Meydanı Projesi kapsamında binanın tarihî şehir müzesi olarak onarılmasını, Bahçesinin de park olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Başkan BAHŞİ şöyle konuştu; ‘’24 Ocak depreminden sonra 30’a yakın eğitim kurumumuz ağır hasar görerek yıkılmıştır. Bu kurumlar arasında 1933 yılında yapılan ve tarihî eser olarak koruma altında olan Öğretmenevi maalesef ağır hasar almış ve hizmet vermeye ara vermiştir. İlimizin eğitim sendikaları ve diğer sivil toplum kuruluşları depremden önce ve özellikle depremden sonra Elazığ’ımıza yakışır bir öğretmenevi yapılması için değişik platformlarda çeşitli etkinliklerle taleplerini dile getirdiler. Nihayet Millî Eğitim Bakanı Sayın Prof Dr Mahmut ÖZER ilimizi ziyaret ettiğinde öğretmenevi yapılacağı müjdesini vermiştir. Öğretmenevi yapımı ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Depremde ağır hasar gören tarihî öğretmenevi binası Sayın Bakanımız tarafından Elazığ Belediyesi’ne tahsis edildi. Bu tarihî bina yıllarca herkesin ortak buluşma noktası, dinlenme ve çay bahçesi ile hizmet etmiştir. Kent Meydanı Projesi kapsamında bina; tarihi şehir müzesi olarak onarılmalıdır. Bahçesi de öğretmenlerin ve halkımızın dinleneceği, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları yapılmış park olarak değerlendirilmelidir.’’

Editör: Haber Merkezi