Ülkemizde kullanılan ilaçların yaklaşık %30’unun piyasada bulanamadığını belirten 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER “İlaç üretiminde ciddi bir sorun var. Şubat ayında gerçekleştirilecek kur güncellemesine kadar bu sorunun daha da artmasının çok ciddi endişesini taşıyoruz” dedi

04-FOTO-4- ECZANE

Ülkemizde başta kanser ilaçları, ağrıkesiciler ve antibiyotikler olmak üzere birçok ilaca erişim sorunu yaşanıyor. Buna paralel olarak Türk Eczacılar Birliği Türkiye çapında büyük bir eczacı mitingine gitmenin hazırlığın yaparken 23. Bölge Elazığ Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ulaş GÜLER yetkililerden bu konuyu acilen çözüme kavuşturmasını talep etti. GÜLER,“Hali hazırda ilaç dağıtım şirketlerinden aldığımız bilgilere göre ülkemizde kullanılan ilaçların yüzde 28’i piyasada bulunmamaktadır. Bu her yıl sonunda artık ritüel haline gelmiş bir sorun. Bu yıl ilaçlara yok çekmek çok hızlı başladı.  Yok dememiz git gide daha da yükseliyor. İlaç fiyat kararnamesi uyarınca yılda bir kez yapılan ve şubat ayına denk gelen kur güncellemesi yine aynı tarihte yapılırsa önümüzdeki şubat ayına kadar ilaç yoklarının artmasından endişe ediyoruz. Maalesef hızlı kur geçişkenliği olduğu dönemlerde sanayicilerin ilaç hammaddesi temininde yaşadığı güçlükler özelliklede son 2 yıl içerisindeki pandemi sürecinde ilaç etken maddelerinin fiyatlarının inanılmaz derecede yükselmesi ilaçların temin edilememesinin en büyük nedenlerinden biri oldu” diye kaydetti.

01-MEHMET ULAŞ GÜLER-1- GENEL

‘’İTHAL İLAÇ TEMİN EDİLEMİYOR!’’

Kur farkından kaynaklı ithal ilaçlarda bulunmama oranının bir hayli fazla olduğuna dikkat çeken GÜLER, “Bu ilaç yokları ise ciddi bir anlamda sorun yaratabilmektedir. Bu yıl erken tedbir alınmasında fayda görüyoruz. Biz eczacılar olarak, hastalarımızı ilaçsız bırakmamak için gece gündüz uğraşıyoruz, ilaç temin etmek için çaba harcıyoruz. Hatta bazen kronik ve önemli ilaçları hastalara temin edebilmek için diğer meslektaşlarımızdan, diğer eczanelerden bir kutu da olsa alabilmek için ciddi bir mesai harcıyoruz” ifadelerini kullandı.

ECZANE GENEL

‘’İLACIN BULUNMAMASI BİZDEN KAYNAKLI DEĞİL!’’

Hiçbir meslektaşının elinde olan ilaca yok demesinin mümkün olmadığının altını çizen GÜLER, “Hasta sağlığını korumak için yemin etmiş eczacılar elinde olan ilaca yok demez. Böyle bir şey söz konusu da olamaz. İlaçların olmayışı tamamen mevcut ekonomik şartlardan ötürüdür. Bu şartlardan dolayı piyasa da bulunamamaktadır. Daha net ifâde edebilirim ki pandemi süreci sonrasında ilaç etken fiyatlarının ciddi anlamda zamlanması ve diğer ilaç üreticilerin yan dallarda kullandığı ürünlerin fiyatlarındaki zamlanma ilaç yoklarını bu yıl çok ciddi rakamlara ulaştırdı. Çok basit bir örnekle çocuk ateş düşürücü şuruplarını bile bazen eczanelerde hastalarımız bulamayabiliyor. Vatandaşlarımızın şunu bilmesini istiyorum, bunun sebebi eczacılar değil. İlaç üreticilerinin ifâdesine göre şişe camdan, şurup şişesi elde edebilmek için çok büyük bir güçlük çekiliyor ve bu şartlarda ilaç üretiminde de ciddi bir sorun var” dedi.

İLAÇ 2

‘’ŞUBAT AYINA KADAR SORUN DAHA DA ARTABİLİR!...’’

Şubat ayında gerçekleştirilecek kur güncellemesine kadar bu sorunun artmasının çok ciddi endişesini taşıdıklarını ifade eden GÜLER, “Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda ciddi ve önemli tedbirler alması şart. Yoksa bu 2-3 aylık süreç hem hastalar için hem de eczacılar ve doktorlar için ciddi sorunlar doğurabilir. Eğer bütün bunları ifâde ederken geçen gün, ilaç verenler sendikası başkanı Abdi İbrahim ilaç firmasının sahibi Nezih BARUT bir panelde euro kur güncellemesinden kaynaklı %60’larda bir yükselmesinin gerçekleşmesinin gerektiğini ve hükümetten böyle bir alacaklarının olduğunu söylemişti. Bu kur düzenlemesinin gerçekleştirilemediği takdirde ise çok ciddi anlamda ithal ilaçların temininde zorlanılacağını da açıkça ifâde ettiler. Bu şartlar altında kur güncellemesinin bir anda hayata geçmesi, ya da acilen başka tedbirlerin hayata geçmesi gerekmektedir. Çünkü ilaç yoklukları ülkemiz açısından, hasta sağlığı açısından ciddi sorun yaratıyor. Şunu da gözlemliyoruz, mesela nöbetçi eczanelerde ciddi kalabalıklar oluşabiliyor bunun sebebi ise eczane azlığından ziyade hastaların tek bir ilacı temin edememesinden dolayı eczaneleri gezmek zorunda olmasıdır” diye kaydetti.

ELAZIĞ’DA 'BEYİN ÖLÜMÜ, ORGAN DOKU BAĞIŞI VE NAKLİ' KONFERANSI ELAZIĞ’DA 'BEYİN ÖLÜMÜ, ORGAN DOKU BAĞIŞI VE NAKLİ' KONFERANSI

BULUNAMAYAN İLAÇ

‘’SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLEN ÇÖZÜM ÜRÜTMELİ!’’

Bütün bu olumsuzları bir araya toplayınca ilaç krizinin bu yıl daha fazla hissedileceğine dikkat çeken GÜLER, “Her yıl yaşadığımız bu ilaç yokluğunun daha da ciddi bir krize dönüşmemesi için hızlı ve acil tedbir alınması gereklidir. Sağlık Bakanlığı’nın gerek ilaç üreticileriyle gerekse ilaç dağıtıcılarıyla konuyu görüşüp, sorunları dinleyip, acil çözümler üretmesi gerekmektedir. Doğal olarak birde mevsim nedeniyle grip influenza vakası yoğun bir şekilde mevcut. Bu da hastaların doktor ve eczaneye başvurmasını arttırınca özelikle bu ilaçlarda ciddi anlamda yokluk yaşanmaktadır. Biz eczacılar olarak haftanın 7 günü 24 saat hastalarımıza ilaç temin edebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Her türlü uğraşı ve çabayı vereceğiz ama piyasada olmayan, bulunmayan, temin edilmeyen bir ilacı da hastalarımıza ulaştırma şansımız yok. Bu olay en çok bizi üzmektedir. Hasta sağlığını korumak adına yemin etmiş bir meslek grubu olan bizler hastamızın tedavisinin aksamasını görmek zorunda kalıyoruz ki, bu hastalarımız kadar bize de acı veriyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

BULUNAMAYAN İLAÇ-1

Editör: Haber Merkezi