Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle daha da artan işsizlik problemine çözüm arayışları devam ederken, bu amaç doğrultusunda hizmet veren İŞKUR’un istihdama yönelik özel sektöre sunduğu birtakım desteklerin suiistimal edildiği öne sürüldü…

TAM MAAŞ VERİLMİYOR
İşsiz vatandaşların umut kapısı olan İŞKUR, istihdam teşvikleri ile belirli şartları taşıyan işsizleri istihdam eden işverenlere değişen sürelerle ve tutarlarla prim, vergi ve ücret desteği sağlıyor. Bu plânlamaya göre İŞKUR, bu işleviyle işverenin yükünü hafifletirken, istihdama da katkı sunmuş oluyor.

MUHTAR GÜNEŞ: ELAZIĞ’DA MİLLETVEKİLİNİ ARATMAYACAK KARİYERE SAHİBİM! MUHTAR GÜNEŞ: ELAZIĞ’DA MİLLETVEKİLİNİ ARATMAYACAK KARİYERE SAHİBİM!

Ancak, son dönemde yaşanan bazı gelişmeler, ‘bu kadarına da pes’ dedirtti.
İŞKUR’un sağladığı destekler kapsamında işçi istihdam eden bazı firmaların, resmiyette çalışanlara her türlü hakkı verdiğini gösterse de, uygulamada sözleşmeye uymadığı, İŞKUR’un işçi için sağladığı ücret desteğini, personele ödemediği iddia edildi…

“HİÇ YOKTAN İYİDİR”
İŞKUR ile resmî sözleşmeler imzalandıktan sonra, bazı firmaların işe aldığı çalışan personelle masaya oturarak; “Biz asgari ücret veremeyiz. Sana en çok 2000 TL veya 2500 TL maaş verebiliriz. Bunu kabul edersen işbaşı yaparsın” diye ön şart koştukları ortaya çıktı. Para kazanmak ve evini geçindirmek zorunda olan işçi ise; ‘Hiç yoktan iyidir’ düşüncesiyle, işini kaybetmemek amacıyla bu durumda ön şartı kabul ederek az paraya çok iş yapmış oluyor.

DENETİM YAPILIYOR MU?
İŞKUR’un istihdamı artırıcı projeleri arasında yer alan bu çalışmayla çok sayıda kişi iş sahibi oluyor ancak, kamuoyuna yansıyan iddialar bu proje ve ygulamaya gölge düşürüyor. Emeklerinin karşılığını alamayan, para kazanmak mecburiyetinde olduğu için sessiz kalan vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili kurum ve kuruluşların, destek sağlanan ve katkıda bulunulan kurum ve kuruluşlarda ya da firmalarda daha sıkı denetim yapması isteniyor.

Editör: Haber Merkezi