İzzet TUMAY- Elazığ’da ender kalan esnaf ve tarihe karışmaya yüz tutmuş meslek kalaycılık birkaç esnaf tarafından tarihe karışmaması için icra edilmeye çalışılıyor…
Elazığ Kapalı Çarşı alt sokağında Türk kültürünün bir parçası olan kalaycılık mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Elazığ’da sayıları bir elin parmak sayısını geçmeyen kalaycılar, çırak bulamadıkları ve mesleği öğrenen olmadığı için mesleğin yakın zamanda yok olacağını belirttiler.

ÇOCUK BAYRAMI’NDAN HABERSİZ OLAN ÇOCUKLAR ÇOCUK BAYRAMI’NDAN HABERSİZ OLAN ÇOCUKLAR

0-50
Hal böyle olunca kalaycılık, eski önemini ve değerini kaybederek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri haline geldi. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alaşımlı mutfak ürünleri aldı. Elazığ’da da kalaycılık mesleği artık son demlerini yaşıyor. Sayıları gittikçe azalan kalaycı ustaları mesleği yapacak çırak bulmakta zorluk çekerken, sektörün son ustaları ise kaybolmaya yüz tutan kalaycılığı yaşatmaya çalışıyorlar.  

USTA: ‘’TARİHE MEYDAN OKUYAN MESLEK KALAYCILIK’’

‘’Kalaycılık mesleğinin tarihi bir önemi var’’ diyen Kenen USTA, ‘’Kalaycılık mesleği dede, baba, oğul, olarak en son kuşakta bizlere kaldı. Yani mesleği icra eden son kuşak bizleriz ve maalesef bizden sonra bu mesleği yapacak, devam ettirecek kimse yok. Bu meslek herkesin yapabileceği bir iş değil, maalesef çırak bulamıyoruz. Hal böyle olunca da işi öğrenen kimse olmayınca mesleğimiz tarihe karışmaya yüz tuttu. Eskiden insanlar mutfaklarında kalaylı kaplar kullanırlardı. Ama şimdiki nesil kullanmıyor. Kimse eskisi gibi çocuğunu meslek öğrenmesi için çıraklığa vermiyor. Bakır kapta yapılan yemek yüzde yüz organik bir yemek demektir. En sağlıklısı kalaylı bakır kapta pişirilen yemektir. Bakır kapta yapılan yemek gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Eski nesil hep bakır kaplarda pişirilen yemekle yetişti. Şimdi bakırla yetişen yok, onun için de hastalık çoğalmış. Yiyip içtiğimiz çoğu şey maalesef doğal değil.” Dedi.

Editör: Haber Merkezi