Ülkemizde enflasyon oranları dünya rekoruna doğru koşar adım ilerliyor. Bu enflasyon da fiyatların neredeyse saatlik değişmesine her geçen dakika alım gücümüzün düşmesine neden oluyor. Havaların soğuması özellikle gıda fiyatlarını inanılmaz noktalara çekti. Biz de son günlerde gelen zamları, gelecek zamları ve fiyat etiketlerini siz değerli okurlarımız için derledik…

01- FOTO-1- VERGİLERE ZAM

PASAPORT, EHLİYET HARCI VE VERGİLERE %123’DEN FAZLA ZAM YOLDA!

Enflasyon rakamlarının ardından vergi, harç ve cezalardaki artışı belirleyen yeniden değerleme oranının yeni yıla yansımaları da belli oldu. Buna göre, 2023 yılında harç ve cezalara yüzde 122,93 oranında zam gelecek. Vergi, harç ve cezaların artışında belirleyici olan yeniden değerleme oranı belli oldu. TÜİK'in verilerine göre enflasyon ekim ayında aylık bazda yüzde 3,54, yıllık bazda yüzde 85,51 olarak açıklandı. Verilere on iki aylık ortalamalara göre yurt içi ÜFE ekimde yüzde 122,93 olarak belirlendi. Bu rakam yeniden değerleme oranı olarak kabul ediliyor. Gelecek zamların ardından, B sınıfı ehliyet 1.116 TL'den 2.489 TL'ye, Yurt dışı telefon harcı 2.732 TL'den 6.090 TL'ye, 10 yıllık pasaport 1.703 TL'den 3.837 TL'ye yükselecek.

KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI

02-FOTO-2 İNTERNET ZAMMI

İNTERNET TARİFELERİNE İSE EN AZ 75’ER LİLARIK ZAM GELİYOR!

Türkiye'de döviz kurunda yaşanan artış ve yükselen enflasyon nedeniyle birçok ürünün fiyatında artışlar yaşandığı görülüyor. İnternet ve telefon abonelik ücretleri de bu durumdan etkilenmeye devam ediyor. Türk Telekom yaptığı açıklama ile 1 Aralık’tan itibaren, internet paket ücretleri, tarife ücretleri ve Statik IP ücretlerinde en az 75’er TL zam yapılacağını açıkladı.

03-FOTO-3- 36 AY TAKSİT İLE MONT

KIŞLIK DIŞ GİYİM ÜRÜNLERİNDE AYLIK %8,34 ZAM MEVCUT!  

Son dönemde enflasyon ve fiyat artışları sonrası bazı online alışveriş sitelerinde 36 aya varan taksitlerle kaban ve montlar için alışveriş kredisi kullandırılmaya başlanması dikkat çekti. Soğuk günlerin tam anlamıyla gelmesine sayılı günler kala, mont kaban ve botlar vitrindeki yerlerini aldı. Geçen seneye göre fiyatı en çok artan ürünler arasında giyim de yer alırken, bazı online alışveriş siteleri bankalarla anlaşma yaptı. Kredi kartı taksit sayısında limit olunca 36 aya varan vadelerle kaban ve montlar için alışveriş kredisi kullandırılmaya başlandı.04-FOTO-4- SÜT ÜRÜNLERİ ZAM

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ HER HAFTA ZAMLANIYOR!

Süt, ayran, yoğurt, kaşar peyniri, tereyağı zammı derken bugünlerde peynir fiyatları kırmızı et fiyatlarını geçmiş durumda. Kasaplarda dana kıymanın kilosu 150 Lira’ya, yağsız sinirsiz kuşbaşı 170 Lira’ya satılırken, peynir fiyatları dudak uçuklatıyor.

Satışçılar ise, peynire son 2 ayda 3 kere zam geldiğini ve Aralık’ın sonunda ise yüzde 50 zam gelebileceğini söylüyor. Tezgâha gelen, rakamları gören herkes şikâyetçi.

05- FOT0-5- KURUYEMİŞ ZAM

KURUYEMİŞ YEMEK DAR GELİRLİ İÇİN HAYÂL OLDU!

Son olarak kuruyemiş ürünlerini de zamdan nasibini aldı. Son bir senede fiyat artışları yüzde 100’e ulaşınca kuruyemiş satışları yüzde 30’lara düştü. Kuruyemiş ürünlerinde yapılan fiyat güncellemesi ile son bir yılda fiyatlar ortalama yüzde 100 arttı. Market ve kuruyemişçilerde kabuklu ceviz 70-80 TL, fındık içi 200-250 TL, kabuklu fındık 100 TL, ceviz içi 250-300 TL, çiğ badem 300 TL, Antep fıstığı ise 250-350 TL’den satılıyor.

Ayriyeten, damacana su, tüp, sucuk, salam, sosis, zeytin, salça, çikolata, bisküvi, asitli içecekler gibi ürünlerde Kasım ayının zam mağdurlarından oldu…

Editör: Haber Merkezi