Et ve Süt Kurumu, et fiyatlarına yüzde 48 zam yaptığını duyururken, Kurumun yeni fiyat listesi internet sitesinde yer aldı. Yapılan zamların ardından 1 kg kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükseldi. Et ve Süt Kurumu, et satış fiyatlarını yükseltirken, karkas kesim fiyatlarını ise sabit tuttu. Kesim fiyatı; yerli hayvanda 60 lira, ithal hayvanda ise 58 lira olarak devam ediyor.

NİSAN- MAYIS AYI İTİBARIYLA % 30 EK ZAM BEKLENİYOR

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer SOLAKOĞLU, kırmızı ete yapılan rekor zammın yanı sıra yüzde 30'luk bir zam daha yapılabileceğini aktardı.

TÜSEDAD Genel Başkanı Sencer SOLAKOĞLU; ‘’Bugün kemikli etin kilosunun 80 lira 90 lira arasına geldiği bir yerde zamların geç de olsa ESK tarafından yapılmış olması mecburiydi. Bir hayvanın sadece yağının 40 liraya ulaştığı bir yerde 50 liraya et satmak hem sağlıklı hem de sürdürülebilir değil. Önümüzdeki süreçte et fiyatları zamlanmaya devam edecek. Bunu düşük tutmanın çaresi imkânı ne yazık ki yok. Şu anda Avrupa’daki fiyatlara göre biz hâlâ yüzde 30’dan fazla daha düşüğüz. Herhalde Nisan- Mayıs ayı itibarıyla et fiyatlarında bir yüzde 30’luk daha ek zamları ne yazık ki göreceğiz.’’ Dedi.

ERHAN DURAN; ‘’ZAMLAR KASAPLARDAN KAYNAKLI DEĞİL!’’

Elazığ’da 20 senedir kasaplık yapan Erhan DURAN, zamlardan dolayı insanların artık et alamadığını, et alan insanların ise veresiye sistemine geçtiğini ifade etti…

Etin tüketilmesi gereken en önemli temel besin ürünlerinin başında geldiğini belirten DURAN; “Ekonomik sorunlardan dolayı alım gücümüz düşüyor. Biz kasaplar da artık hiç mutlu değiliz. Bu işe devlet büyüklerinin bir çözüm bulması gerekiyor. Et fiyatlarının yükselmesinden dolayı bizim de ciromuz düşüyor. Zamlar herkesi etkiliyor, et zammını biz yapmadık  Et ve Süt Kurumu yaptı. Biz de bu zamlardan haz etmiyoruz. Artık bu sorunlara bir çare bulunmasını istiyoruz.” Diye konuştu… 

“İNSANLAR ARTIK VERESİYE ET ALIYOR, HAYVANCILIK DURMA NOKTASINDA”

 Fiyatların yükselmesinden dolayı müşterilerin veresiye et almaya başladığına dikkat çeken Erhan DURAN; “Hesap defterleri kabardı. Sağlıklı yetişkin bir insanın günde ortalama 70 gram kırmızı et tüketmesi dengeli ve sağlıklı beslenmesi için gereklidir. Fakat, insanlar artık dengeli beslenemiyor.
Bu zamlardan sonra işler iyice düşmeye başladı. Hayvancılık ile uğraşan vatandaşlar geçinemediği için sektörü bırakıyor. Artık hayvancılık bile yapılmıyor. Yem, elektrik, akaryakıt, zamları hayvancılık ile uğraşan vatandaşı bıktırdı. Eskiden rahatça kesilecek hayvan bulabiliyorduk.  Şimdi kesecek hayvan bile bulamıyoruz.” İfadelerini kullandı… 

İSRAİL İLE TİCARET TAMAMEN DURDU İSRAİL İLE TİCARET TAMAMEN DURDU

 ‘’RAMAZANA KADAR ZAM BEKLİYORUM’’ 

Ramazan ayında kırmızı et fiyatlarının yeniden zamlanacağını söyleyen DURAN, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı; ‘’Ramazan'a kadar kilosu 120 TL olan yağsız kıyma, 130 TL olacak. Bu et zamları bu kadar ile kalmayacak gibi görünüyor. Piyasanın içinde olduğum için her şeyi görüyorum. Zammın üstüne bir zam daha geliyor. Ne olacağını hep beraber göreceğiz.”

Editör: Haber Merkezi