Geçen hafta Merkez Bankası liralaşma stratejisi kapsamında yeni kararlar aldıklarını açıkladı. Aralık 2021’de alınan kararda bankalar, politika faizinin en fazla 3 puan kadar üzerinde faiz verebiliyorlardı. Son aylarda Dolar/TL’nin sabit bir seyir izlemesi ve politika faizinin yüzde 9’a düşmesiyle elde edilen getirinin alternatif yatırım araçlarına göre azalması, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında çözülmeyi hızlandırmıştı.  Son haftalarda Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına olan ilgi azalmakla beraber 100 milyar TL’ye yakın çıkış oldu. Faiz cazibesi yaratabilmek için de üst sınırın kaldırılması gerekiyordu. Kur Korumalı Mevduat Hesapları için bankalar şu an yüzde 9 olan politika faizinin 3 puan üzerinde yani yüzde 12 seviyesinde faiz verebiliyordu. Bu da bazı bankalarda yüzde 30’u aşan TL mevduat faizine göre oldukça düşük bir seviyede kalmıştı. Son dönemde yatay giden Dolar/TL nedeniyle de hesap sahiplerinin Kur Koruma Mevduat getirileri azalmıştı. Bu yapılan yeni sistem ile faiz üst sınırının kalkmasıyla Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına olan ilgiyi yeniden artabileceğini söyleyebiliriz. Kısaca örtülü faiz artışı diyebiliriz. Yurt dışından döviz getiren şirketler getirdikleri tutarın %40’ını Merkez Bankası’na satacak ve geri kalan %60’ını da Kur Korumalı Mevduat’a çevirirse uygulanan faize %2 ek faiz verilecek. Böylelikle hem döviz kuru artışını önleyecek hem de Merkez Bankası rezervlerini güçlendirmiş olacak. Eğer firma, taahhütlere uymaz ise Merkez Bankası en yüksek faiz oranından tahsilat yapacak ve ilgili firmaya bir yıl kredi kullandırılmayacak.

   Bu hafta piyasaya yön verecek ABD (FED) ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararları açıklanacak. ABD Merkez Bankası’nın kararı 1 Şubat’ta, Avrupa Merkez Bankası’nın kararı ise 2 Şubat’ta açıklanacak. FED’in faizleri 25 baz puan artırması beklenirken, Avrupa Merkez Bankası’nın da faizleri 50 baz puan artırması bekleniyor. Özellikle değerli metallere etkisi olacak faiz kararının piyasa yatırımcıları tarafından dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.                                                              

   Cuma günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon oranlarını açıklayacak. TÜFE oranlarının yıllık baz etkisi ile %52 seviyesine düşeceğini tahmin ediyorum. Seçime kadar enflasyonun %35-45 bandına düşerek yılı %30 seviyesinde kapatacağımızı düşünüyorum. Dolar/TL paritesinin son zamanlarda hafif yukarı doğru yükselişi Kur Koruma Hesapları’ndaki çıkan paraların dövize yönelmesi sonucu bankalarda 18,80 TL olan Dolar kuru serbest piyasada 19,10 TL seviyesine yükseltmişti. Merkez Bankası’nın, Kur Korumalı Mevduat Hesapları’ndaki faizin üst sınırının kaldırılması sonrası Dolar kuru serbest piyasada hafif gevşeyerek 18.95 seviyesine kadar düşüş gösterdi. Alınan karar ile döviz kuruna olan talebin azalacağını, seçime kadar kurların baskılanarak yükselişine izin verilmeyeceğini tahmin ediyorum.

   Altının ONS’u teknik olarak 1920 seviyelerinin üzerinde haftalık kapanışını yaparak güçlü duruşunu devam ettiriyor. 1940 ONS seviyesinin üzerindeki kapanışlarda, 1970 ONS seviyesine yükselişini bekleyebiliriz. Kısa vadede çok büyük yükselişler beklemesem de uzun vadede altının ONS’unun yeni rekorlar kıracağını tahmin ediyorum.

   Gram Altın’da ise 1,177 TL seviyelerinin kırılmasıyla 1,210 TL seviyesine yükseliş görebiliriz. Altın serbest piyasada 1,197 TL seviyesinden gelen satışlar ile haftayı 1,184 TL seviyesinde kapattı. 1,210 TL seviyesinin kısa vadede kırılmasını beklemiyorum ama uzun vadede daha yüksek seviyelerin test edilmesini bekliyorum.
***.
İşlerimin yoğunluğundan dolayı köşe yazmaya bir süre ara vermek zorunda kaldığımı üzülerek belirtmek isterim. Yaklaşık 2 yıllık bu süre zarfında büyük heyecan ve zevkle köşe yazdığım TURAN Gazetesi Ailesi’ne, İmtiyaz Sahibi Murat TURAN Bey’e ve Mert TURAN Kardeşime teşekkürlerimi sunuyorum. Genel Yayın Yönetmenimiz, çok değer verdiğim Vehbi COŞKUN Hocamıza ve yazar arkadaşlarıma sonsuz saygılarımı sunuyorum. Siz değerli okuyuculara teşekkür ediyor tekrar buluşmak dileği ile herkese saygılarımı sunuyorum…
***
YASAL UYARI!
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.