KREŞ ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRETLE YARIŞIYOR, VELİLER ÇARESİZ!

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle kreş ücretleri asgari ücrete yaklaşırken, öğrenci velileri devlet kreşlerinin yetersizliği nedeniyle özel kreşlere ya da ücretleri daha düşük olan dini eğitim veren kreşlere mecbur bırakılıyor…

SAYFA 1'DEN- KREŞ ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRETLE YARIŞIYOR (3)

KREŞ ÜCRETLERİ CEP YAKIYOR!

Özel kreşlerde yeni sezon kayıtları sona erirken, yüksek enflasyondan nasibini alan kreş ücretleri ise tabiri caizse cep yakıyor. Devlet kreşlerinin yeterli olmaması birçok veli çocuğunu kreşe vermek için ortalama asgari ücrete yakın bir miktarda para ödüyor. Fiyatlar ise il ve ilçelere göre değişiyor. Özellikle bazı şehirlerde kreş fiyatları 2 asgari ücrete yaklaşıyor.

Konuyla ilgili görülerine başvurduğumuz okul yöneticileri, kreş ücretlerine yapılan zamları artan maliyetlerle bağlarken velilerse yüksek fiyatlara büyük tepki gösterdi. Okul yöneticileri, ‘’Pandemide hiçbir destek görmedik. Öğretmen çıkartmayalım diye akla karayı seçiyoruz. Kreş ücretlerindeki artışın bir diğer nedeni ise katlanan kira fiyatları.’’ Dediler. 

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 80,5 OLDU TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ 80,5 OLDU

SAYFA 1'DEN- KREŞ ÜCRETLERİ ASGARİ ÜCRETLE YARIŞIYOR (2)

VELİLER NE YAPACAĞINI ŞAŞIRMIŞ DURUMDA

Devlet kreşlerinde yer bulmanın zor olduğunu bu nedenle insanların özel kreşlere mecbur bırakıldığını belirten veliler, dini eğitim veren kreşlerin daha ucuz olduğuna dikkat çekerek, maddi gücü yeterli olmayanların çocuklarını bu tür kreşlere mecbur bırakıldığını iddiâ ettiler.

Devlet kreşinde yer bulamayınca çocuklarını özel kreşe göndermek zorunda kaldığını ifade eden bir veli, ikamet ettikleri yere yakın devlet okulunda kayıtların dolduğunu belirterek, ‘’Bizi bazı şeylere mecbur bırakıyorlar. Dini kreşlerin ücretleri bu kadar yüksek değil. Çocuklarını oraya gönderen tanıdıklarımız var. İnsanları bu okullara mecbur bırakıyorlar. Bu böyle nereye kadar devam edecek? Evet enflasyonun yükselmesi etkiliyor ancak maaşlarımız bu doğrultuda artış göstermiyor. Artık parayı nereye yetiştireceğimizi şaşırmış durumdayız.” Dedi.

SERVİS ÜCRETLERİ KATLANDI, KIRTASİYE CEP YAKIYOR!

Kreş ücretlerinin yanı sıra servis ücretleri de son zamlarla birlikte 100’de 100’ün üzerine çıktı. Pandeminin başında 400-600 TL arasında değişen servis ücreti 2’e katlandı. Yeni sezonda kırtasiye masrafları da en düşük 3 bin TL’yi buluyor. Veliler, “İğneden ipliğe her şeye zam geldi. Okullar açıldı, kırtasiye malzemelerinin yanına yaklaşılmıyor’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Türkiye genelinde resmi ve özel, toplam 30 bin 978 okul öncesi eğitim veren kurum bulunuyor. Bu kurumların öğrenci kapasitesi ise toplam 1 milyon 226 bin civarında. Millî Eğitim Bakanlığının yayımladığı istatistiklere göre 2020-2021 eğitim öğretim yılında MEB’e bağlı 161 resmi kreşte yalnızca 8 bin 704 öğrenci eğitim gördü. MEB dışındaki kurumlara bağlı olan 2 bin 338 resmi kreşteki toplam öğrenci sayısı ise yalnızca 53 bin 804. Resmî kurumlara bağlı kreşlerdeki öğrenci sayısının toplamı ise ancak 63 bine yaklaşıyor.

Editör: Haber Merkezi