5 Haziran Pazar günü tamamlanan Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) 1 milyon 38 bin 492 öğrenci katılım sağlarken, gözler 30 Haziran’da açıklanacak sonuçlara çevrildi.
Final Okulları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER Liselere Geçiş Sınavı’nın tercih döneminde, ayrıca 18-19 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı (YKS) 2022 için adayların son günlerde neler yapması gerektiğini Gazeteniz TURAN’a anlattı…

‘’LGS TERCİH KILAVUZUNA DİKKAT EDİLMELİDİR!’’
Ramazan SEVER; ‘’Bildiğiniz gibi LGS sınavı bitti. Gençler zorlu bir maratonu geride bıraktı. Bundan sonraki süreç hem veliler hem de öğrenciler için birazcık heyecanlı geçecektir. 30 Haziran’da LGS sonuçları açıklanacaktır. Tercih süresi başlayacaktır. Biz Final Ailesi olarak ya da Millî Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği Rehberlik Komisyonlarından tercih konusunda faydalanabilirler. Temmuz ayında başlayacak tercih sürecinde hem velilerimiz hem de öğrencilerimiz yanlış yapmadan bizlerden destek almalıdır. Tercih süreci ile alakalı kılavuzu takip edip, tüm detayları incelenmelidir. İlimizde baktığımız zaman, Kaya KARAKAYA, Cemil MERİÇ, Ahmet KABAKLI Fen Liseleri var. Final Fen Lisesi ve diğer özel okulların fen liseleri var. Bir de Şehit Eyüp OĞUZ proje İmam Hatip Lisesi mevcut.”
 

PROF. DR. DEVECİOĞLU, TFF BAŞKANLIĞINA YENİDEN ADAY PROF. DR. DEVECİOĞLU, TFF BAŞKANLIĞINA YENİDEN ADAY

“BU SENE SINAV KOLAYDI, LGS TARİHİNDEKİ EN ZOR SINAV TÜRKÇE BELİRLEYİCİYDİ!”
“Velilerin tüm okulları bilmesi gerekir. Millî Eğitim Bakanlığı’nın yerleştirme takvimi ile işlemler yapılırsa daha rahat olacaktır. Bu sene sınav kolaydı, belirleyici bölüm sadece Türkçe bölümüydü. Türkçe bu zamana kadar LGS tarihindeki en zor sınavdı. Diğer branşlar ise geçen senelere göre daha kolaydı. Yüzdelik dilimler içerisinde ciddi anlamda yığılma olacaktır. Örnek vereyim farazi bir şey bu. Eskiden bir yüzdelik dilimde 100 öğrenci bulunuyorken, şimdi 150 öğrenci yer alacaktır. Bu sene yüzdelik dilim geçen senelere tekabül etmeyecektir. Bu konuda çok dikkat edilmedir.’’ Diye konuştu…
 

“ÖĞRENCİ BU SON ZAMANLARDA KAYGI VE STRES YAŞAMIYORSA BİR PROBLEM VARDIR!”
Ülkemizde Üniversite hayali kuran yüz binlerce öğrenci, cumartesi ve pazar günü (18-19 Haziran) Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı’na (YKS 2022) girecek. 18 Haziran Cumartesi günü Temel Yeterlilik Testi yapılacak. 19 Haziran Pazar günü de hem Alan Yeterlilik Testi hem de Yabancı Dil Testinin oturumları düzenlenecek.
Yükseköğretim Kurumlarına Geçiş Sınavı’na (YKS) sayılı günler kala Gazeteniz TURAN’a değerlendirmede bulunan Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Ramazan SEVER, öğrenciler ve velilere pratik önerilerde bulundu. SEVER; ‘’YKS Sınavına çok kısa bir zaman kaldı. Ciddi bir maratonu geride bırakacağız. Öğrencilerimizin son günlerde yaşadığı kaygı oldukça fazladır. Bir öğrenci bu son zamanlarda kaygı ve stres yaşamıyorsa bir problem vardır. Burada şöyle bir konuya çok dikkat etmek gerekiyor, ben bu kavramı kendim uydurdum, öğrencilerin bir düşünce erozyonu yaşamalarına müsaade etmemelisiniz. Çünkü bu paniği doğurur. Panik, yanlışlık ve başarısızlık ile eş değerdir. Bunun yerine daha pozitif olduğu ve geride bıraktığı denemeleri, sınavları düşünseler olumlu olacaktır. Pozitif düşünceler her daim bu konuda rahatlamalar içerir.”


“GEÇMİŞ SINAV VE MEB SORULARI ÇÖZÜLMELİ, FAKAT NET SAYISINA BAKILMAMALI”
“Öğrencilerimiz şu anda her şeyi unuttuğunu düşünüyor. Ben hiç bilmiyorum havasına giriyorlar. Bu olumsuz hava içerisinde öğrenciler kendisini tüketebilir. Buna müsaade etmemeliyiz. Bu son günlerde sağlıkla ilgili problemlere dikkat edilmelidir. Geçiş mevsimlerinde üşütme, polen alerjisi gibi hastalıklar bayağı fazla. Beslenme konusunda dikkat edilmelidir, fastfood tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Son günlerde sabah dinç olmaya çalışılmalıdır. Sınav sabah 10’da başlayacaktır. Bu saatlerde uyanık ve dinç olunmalıdır. Uyku düzenini son zamanlarda sıkı bir şekilde ayarlanmalıdır. Mezun öğrencilerde bir bıkkınlık mevcut. Buna izin verilmemesi gerekiyor. Mümkün mertebe pozitif düşünceler sağlanmalıdır. Ders anlamında cumartesi günü olacak sınava perşembe gününe kadar çalışmalar devam edilebilir. Hatta son güne kadar çalışmalar devam edebilir. Geçen sene Türkiye derecesi yapan öğrenicimiz cumartesi gününe kadar çalıştığını bize söylemişti.  Geçmiş sınav soruları ve MEB’in yayınladığı sorular çözülmelidir fakat net sayısına bakılmamalıdır. Öğrenciler son günlerde evlerine erken gidip, sabah dinç olmaya çalışmalıdır.’’ Açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi