Gazeteniz TURAN’ın son nüshasında Elazığ Belediyesi’nin “Kent Meydanı Projesi” olarak adlandırdığı alanın 1933 Yılı’nda konulmuş resmî isminin “Cumhuriyet Meydanı” olduğunu gündeme taşıması, kamuoyunda olduğu gibi başta twitter olmak üzere sosyal medyada da büyük yankı bulurken, arşivde yer alan tarihî belgeler Elazığ ile Maden İlçemiz’in aynı kaderi paylaştığını ortaya koydu...  

Gazeteniz TURAN’ın 28 Haziran 2022 Tarihli son nüshasında Elazığ Belediyesi’nin “Kent Meydanı Projesi” olarak adlandırdığı alanın 1933 Yılı’nda konulmuş resmî isminin “Cumhuriyet Meydanı” olduğunu Manşet Haberi’yle gündeme taşıması, kamuoyunda olduğu gibi başta twitter olmak üzere sosyal medyada da büyük yankı bulurken, arşivde yer alan tarihî belgeler Elazığ ile Maden İlçemiz’in aynı kaderi paylaştığını ortaya koydu….
02-FOTO-2- TURAN MANŞET HABER
ELAZIĞ CUMHURİYET MEYDANI!..
“Elazığ Belediyesi’nin “Kent Meydanı Projesi” olarak adlandırdığı alanın 1933 Yılı’nda konulmuş resmî ismi var” uyarısıyla ve  “CUMHURİYET MEYDANI!” Başlıklı Manşet Haberi’yle konuyu gündeme taşıyan Gazeteniz TURAN, Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz HAYKIR’ın; “Cumhuriyet’in 10. Yılı’nda verilen Cumhuriyet Meydanı İsmi 100. Yıl’da tesmiye edilmeli” şeklindeki önerisini de yetkililerin bilgisine sunmuştu.
Özellikle Halkevi ile Atatürk Heykeli’nin de yer aldığı Cumhuriyet Meydanı’na Cumhuriyet’in 10. Yılı’nda dikilen, üzerinde “Cumhuriyet Meydanı” yazılı Taş Anıt’ın, 2007 Yılı’nda dönemin belediye çalışanları tarafından kaldırıldığını ve yok edildiğini ortaya koyan Gazeteniz TURAN’ın ortaya çıkardığı bu gerçek kamuoyunda büyük yankı bulduğu gibi dile getirilen tepkilerle toplumda infial uyandırdı…

“KÜLTÜR MAHALLESİ PROJESİ”NDEKİ BİR ALAN “CUMHURİYET MEYDANI”…

TURAN’ın yayını sonucu; Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’nın seçim vaatleri arasında yer alan “100 Proje” hedefinden biri olan “Kent Meydanı ve Yer Altı Otoparkı” Projesi yapım aşamasındayken, gündeme gelen söz konusu alanın, Cumhuriyet’in 10. Yılı’nda Elazığ Valisi Tevfik Sırrı GÜR tarafından gerçekleştirilen hayli geniş ve örnek bir kamu yatırımı olan “Kültür Mahallesi Projesi”nin içerisinde yer alan bölümlerden biri olduğu ortaya çıkarken, Cumhuriyet’in 10. Yılı’nda gerçekleştirilen “Kültür Mahallesi Projesi”ne bakıldığında bugünkü Öğretmenevi (Halkevi), Atatürk Anıtı, yıkılan Mehmet Akif ERSOY Lisesi’nin yeri, Okul Spor Salonu, Havuz, Ahmet AYTAR Meydanı, Eski Şehir Stadı (bugünkü Valilik binası ve önündeki alanın tamamı)’nı kapsadığı kroki ve belgelerle kanıtlanmıştı.
Kamuoyunun büyük çoğunluğu, TURAN’ın haberiyle “Kültür Mahallesi Projesi”nin Gazi Caddesi’nin batı çıkışıyla başlayan bölümüne 29 Ekim 1933 Tarihi’ndeki 10. Yıl Kutlamaları’nda düzenlenen “Ad Verme Töreni” ile bundan tam 90 sene önce “Cumhuriyet Meydanı” ismi verildiğini öğrenmişti…
01-FOTO-1- ESKİTME GİBİ BİRAZ SİYAHLAŞTIR- Maden Cumhuriyet Meydanı

VE MADEN CUMHURİYET MEYDANI
Kent Meydanı olarak yapılmakta olan alanın isminin “Elazığ Cumhuriyet Meydanı” olduğunun anlaşılmasından sonra arşivde yer alan belgeler ve bilgiler, tarihî Maden İlçemiz’in Elazığ ile aynı kaderi paylaştığını, Maden’deki Cumhuriyet Meydanı’nın da üzerinde “Cumhuriyet Meydanı” yazılı taş levhasının kayıp olduğunu ortaya çıkardı…  
Elazığ gibi “Cumhuriyet Meydanı”ndan yoksun kalan Maden İlçemizde de “Cumhuriyet Meydanı” levhası kaybolmuş durumda…

FOTOĞRAFLARDA TARİHÎ MADEN SAAT KULESİ'NİN DUVARINDA GÖRÜNÜYOR…
Dönemin uygulamasına bakıldığında 11 Haziran 1933 Tarih ve 2305 Sayılı ''Cumhuriyet İlânının Onuncu Yıl Kutlama Kanunu'' ile Cumhuriyet'in 10. Yıl Kutlamaları coşkuyla gerçekleşmiş ve bu kutlamaların yapıldığı alanlara da ''Cumhuriyet Meydanı'' ismi verilmiş.

MUHTAR GÜNEŞ: ELAZIĞ’DA MİLLETVEKİLİNİ ARATMAYACAK KARİYERE SAHİBİM! MUHTAR GÜNEŞ: ELAZIĞ’DA MİLLETVEKİLİNİ ARATMAYACAK KARİYERE SAHİBİM!

Cumhuriyet’in 10 Yılı münasebetiyle 29 Ekim 1933'te Maden İlçemiz’deki tarihî Saat Kulesi ile tarihî Hükûmet Konağı arasındaki alanda gerçekleşen resmî kutlamalar sonrası bu alana verilen ''Cumhuriyet Meydanı'' ismini, günümüzde ancak döneme ait fotoğraflarda görmek mümkün. Fotoğraflarda tarihî Maden Saat Kulesi'nin duvarında görünen ''Cumhuriyet Meydanı'' levhası yeniden yerine yerleşeceği günü bekliyor.

Editör: Haber Merkezi