Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından Elazığ Maden İlçemiz’de bulunan polimetal maden sahalarının ihalesi 21 Nisan 2022 Tarihi’nde yapılmış, altın, bakır, krom, çinko, kobalt ve birçok madenin bulunduğu Cumhuriyet tarihinin en büyük maden sahasının işletilmesi ile ilgili gerçekleşen ihaleyi Port Madencilik Şirketi, 2 Milyar 205 Milyon Lira bedelle kazanmıştı…

*RESTLEŞME VE ARSLAN’DAN İDDİALARA CEVAP!

PROF. DR. AÇIK, ‘KADIN KURUCULAR 100’ LİSTESİNDE 9. SIRAYA YÜKSELDİ PROF. DR. AÇIK, ‘KADIN KURUCULAR 100’ LİSTESİNDE 9. SIRAYA YÜKSELDİ

AK Parti Elazığ İl Başkanlığı’ndan, Milletvekilleri ve Belediye Başkanı adına yapılan ortak açıklamada ETSO’nun davetiyle duyurulan Maden’de MHP’li Belediye’nin ev sahipliğinde yapılacak toplantı yersiz ve popülist diye nitelenmiş, toplantının ardından ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN’dan AK Parti’ye cevap gelmişti…

GİRİŞİM GRUBU GİRMEDİ ARSLAN ELEŞTİRİLDİ!
Elazığ’da haftalardır tartışmalara konu olan maden sahasının ihalesine katılmak için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan Elazığ Girişim Grubu’nun ihaleye girmemesi büyük tepkilere neden olmuş, Elazığ TSO Başkanı Asilhan ARSLAN da eleştirilere hedef olmuştu.

ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN, eleştiriler üzerine düzenlediği basın toplantısında sürecin devam ettiğini vurgulayarak, henüz hiçbir şeyin bitmediğini, bu tür büyük ihalelerin taktiksel boyutlarının olduğunu kamuoyuna açıklamıştı. İhalenin iptaline yönelik Elazığ Madenciler ve Mermerciler Odasının (EMMAD) açtığı dava sürecinin devam ettiğini hatırlatan ARSLAN, yapılan tüm eleştirilere ve iddialara cevap vermişti.

İHALE İPTAL EDİLDİ!

ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN’ın basın açıklamasının üzerinden geçen bir hafta sonra 21 Nisan’da Ankara’da gerçekleşen ihalenin iptal edilmesi gündeme bomba gibi düştü.

Kısa adı EMMAD olan Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği, ihale sahaları, ihale kararının, şartnamenin ve ilanın yürütmesinin durdurulması talebi ile ilgili dava açmıştı. Açılan dava sonuçlandı, Ankara 13. İdare Mahkemesi esastan karara bağlayarak ihaleyi ikinci kez iptal etti.

ARSLAN; “İFTİRA VE HAKARET BOYUTUNA GELEN HABER VE PAYLAŞIMLARA TEBESSÜM ETTİK!”
ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN, ihalenin iptal edilmesinin ardından bir açıklama daha yaptı. ARSLAN, ihale süreciyle ilgili başından bu yana yürüttükleri her çalışmanın haklılığının adalet önünde de tescil edildiğini vurgulayan ARSLAN, İhalenin rekabet koşullarını ortadan kaldırdığını dile getirirken; ‘’Hem kamunun hem de ilimizin menfaatlerini yok saydığını ve bu şartnamenin değiştirilmesi için mahkeme süreci başlattığımız bir ihaleye bu koşullarda girmemizin kendimizle çelişmek olduğunu ifade ettik. Tüm bunlara rağmen eleştiri sınırlarını zorlayarak iftira ve hakaret boyutuna gelen bazı haber ve paylaşımlara sadece tebessüm ettik. Çünkü bizim mücadelemiz nefsimiz için değil bu şehir içindir. Bugün geldiğimiz noktada Ankara 13. İdare Mahkemesi esastan karara bağlayarak ihaleyi ikinci kez iptal etmiştir. Verdiğimiz mücadelenin haklılığı yüce Türk Adaletinde bir kez daha tecelli bulmuştur. Davaya konu olan tüm itirazlarımız dava kararında yer almış ve haklılığımız bir kez daha tescillenmiştir. Bu süreçte bizlere tam destek veren tüm üyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, siyasi partilerimize, meslek kuruluşlarımıza, medyamıza ve tüm halkımıza bir kez daha teşekkür ediyor, sürecin ilimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.’’ Değerlendirmesinde bulundu…

ŞEHİR SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ!
İhaleye girmediği için Elazığ Girişim Grubunu ve ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN’ı hedef alan bazı siyasetçiler ve sivil toplum kuruluşları, ihalenin iptalinden sonra sessizliğe büründü. ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN’ın ‘Biz haklı çıktık’ açıklamasına iki siyasetçi ve bir STK dışında kimseden yorum ve destek gelmedi…

GÜRGÖZELER; “AK PARTİLİ VEKİLLERİMİZDEN AYNI DUYARLILIĞI GÖREMEDİK!’’
İYİ Parti İl Başkanı Servet GÜRGÖZELER ikinci kez iptal edilen maden rezervleri ihalesi ile ilgili açıklamasında; ‘’Yanlış hesap Bağdat’tan döner. Biz biliyoruz ki, bu şehirde herkes ilimizin çıkarı için mücadele etmiştir. Son ana kadar ve ihale yapıldıktan sonra biz İYİ Parti olarak kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda çıkar hesaplarının bu şehirde Elâzığ’ın kendi toprağının ve kendi maden rezervinin peşkeş çekilemeyeceğini dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. STK’ların ve diğer siyasi partilerin bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğinden kuşkumuz yoktur. İhaleden bir gün sonra kamuoyuna, Girişimci grubumuza, TSO Başkanımıza ve vekillerimize birtakım sorular sorduk. Bu soruların cevaplarını almamıza rağmen aynı hassasiyeti ve duyarlılığı ne yazık ki, Ak Partili Vekillerimizden Göremedik. Artık ülkemizin taşı toprağı zengin kaynaklarını hiç kimsenin babasının çiftliği gibi kullanmasına müsaade etmeyeceğiz. Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. Hukuka ve adalete olan inancımız, güvenimiz tamdır. Yargı gereken adaletli cevabı vererek ihaleyi iptal etmiştir. Bundan sonraki sürecin yakın takipçisiyiz. Herkes bilsin ki; ülkemizin zengin kaynakları hiç kimsenin çıkarına ve keyfine kullanılamaz. Genel Başkanımızın da dediği gibi Projeye değil Ranta karşıyız.’’ İfadelerine yer verdi.

ORKUN’DAN EMMAD’A VE YARGI’YA TEŞEKKÜR!..
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı, Elazığlı siyasetçi Cezmi ORKUN Maden İhalesinin iptal edilmesiyle ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi; ‘’Değerli hemşerilerim, ilimiz Maden ilçesi “Kısabekir” bölgesindeki maden sahasının 21 Nisan 2022 tarihinde MAPEG tarafından yapılan ihale sonucunda PORT Madencilik AŞ. söz konusu sahanın sahibi olmuştur. Daha önce Maden Mühendisi ve Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği Genel Sekreteri tarafından açılan dava sonucunda Danıştay yolu açık olmak üzere söz konusu ihalenin iptali ilimiz ekonomik geleceği açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle yargı sürecinin sonucu da büyük önem arz etmektedir. Beklentimiz; bu kararda belirtilen ara/uç ürün üretme şartlı ihale yapılabilmesi için, maden sahasının cinsinin, rezervinin, bulunduğu bölgenin, tenörünün, sağlayacağı istihdamın, yatırımın ve ülke ihtiyaçlarının dikkate alınması ile taban ihale bedelinin gerçekçi olması yanında yeniden ihale edilmesi söz konusu olduğunda, cevher ve uç ürünlerinin üretimini sağlayan tüm tesislerin son teknolojik yeniliklere haiz olacak ve bu tesislerin ilimiz sınırlarında kurulması sağlanacak şekilde düzenlenme yapılmasıdır. Bu kararın alınmasında katkısı olan başta ilimiz EMMAD temsilcileri olmak üzere, sağduyu sahibi yargıçlarımıza ve emeği geçen herkese partim ve şahsım adına teşekkür ederim.”

MASSAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI FATİH ÜZEL’DEN ARSLAN’A DESTEK!
MASSAD Başkanı Fatih ÜZEL ise yaptığı açıklamada Elazığ Girişim Grubu’nun oluşturulmasının Elazığ’da Girişimcilik ruhunun ve ortaklık kültürünün temel taşını oluşturduğunu ETSO Başkanı Asilhan ARSLAN doğru olanı yaptığını ve şehri birlik olmaya davet ettiğini belirtti.
ÜZEL; “Kamu ihalelerinin şartları bellidir .Şartları sağlayıp en yüksek bedeli veren ihaleyi kazanır Buraya kadar her şey normal. Ancak şu unutulmalarıdır ki İzabe Tesisi şartnamede yer almamaktadır. İzabe tesissisinin şehrimizde olmaması çok büyük bir handikaptır.” Dedi.
İhale sonrasında ağzı olan herkesin konuştuğuna şahit olduk diyen Fatih ÜZEL; “Velev ki içte bir takım hesaplar var ve bu söylemler sadece  sözden ibarettir. Aslolan sonuçtur. Şehirde hiçbir ticari geçmişi olmayan sırf konuşmak için konuşan insanların varlığı hepimizi rahatsız etmektedir. Eleştiren kişilerin birçoğu ticaretinde başarısız kişilerdir.
Netice itibari ile bu saatten sonra MASSAD olarak bölgelerimizde bu madenden nasıl istifade ederizin hesabını yaparak oluşturacağımız talepleri ilgilerine ileterek takip etmek kalmıştır. ETSO’nun bu oluşumunu ve Başkan Asilhan ARSLAN’a gayretlerinden ötürü teşekkür eder Şehrimizde bir nebze de olsa birlik beraberlik ruhu ve ticarette müşterek aklın oluşturulması anlamında yapmış olduğu girişimini de tebrik ederek başarılarının devamını dilerim” dedi.

Editör: Haber Merkezi