İYİ Parti Elazığ İl Başkanı Habip YAŞAR yaptığı açıklamada, Maden’in sorunlarını Meclis gündemine taşıdıklarını belirtti.  

YAŞAR, yaptığı açıklamada, ‘’TBMM’de İYİ Parti İzmir Milletvekilimiz Hüsmen KIRKPINAR Maden ilçemiz ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY’a bir soru önergesi verdi. Geçtiğimiz günlerde İlçe Başkanlarımızla yaptığımız görüşmelerden çıkan sonuçları değerlendirerek bu konuda neler yapabileceğimizi planladık. Maden İlçe Başkanımız Sayın Necla Çağıran’ın raporlaştırdığı meselelerden birisi olan Tarihi Cami-i Kebir’in korunması ve restorasyonunu İzmir Milletvekilimiz Sayın Hüsmen Kırkpınar aracılığıyla Gazi Meclis’in gündemine taşıdık.

221Df6D6 5039 4647 Be73 1Db42C86371C

Diğer bütün ilçelerimizin böyle gündeme gelmeyi bekleyen, acil çözüm bekleyen pek çok sorunu var. Yine Maden’in Konut ve Doğalgaz beklentisi de ısrarla sürüyor. Maden’in yakın komşuları Sivrice ve Ergani’de doğalgaz varken Maden’in bundan yararlanamaması ilçe halkını olumsuz etkiliyor. Bu vesileyle Maden’imizin meselelerini Meclis gündemine taşıyan İzmir Milletvekilimiz Sayın Hüsmen Kırkpınar’a Elazığ İyi Parti İl Başkanlığı olarak teşekkür ediyoruz. Bu çalışmalarımızın devamı gelecektir. Elazığ’ın görmezden gelinen, ihmal edilen bütün meselelerini gündeme taşımaya, çözüm yolu bulmak için yerel ve ulusal dinamikleri harekete geçirmeye devam edeceğiz.  

MİLLETVEKİLİ EROL: ŞEHİR MERKEZİNİN DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSENMELİ MİLLETVEKİLİ EROL: ŞEHİR MERKEZİNİN DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSENMELİ

Meclis gündemine taşınan önergemiz şu şekildedir: 

Elazığ ili Maden ilçesinde, 1792 yılında inşa edilen 231 yıllık Osmanlı kültür mirası Cami-i Kebir ve 1899'da inşa edilen minaresi, uzun süredir restore edilmeyi beklemektedir. 

Cami-i Kebir ve minaresi 15 Eylül 2010 tarih ve 3318 sayılı kararla ''I. Grup Korunması Gereken Kültür Varlığı'' olarak tescillenmiştir. Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 20 Ekim 2014 tarih ve 2569 sayılı kararı ile Cami-i Kebir'in restorasyonu, rölevesi ve restitüsyonu için onaylanan projenin uygulanmasına muhtelif bahanelerle başlanmamıştır. 

0A2F57Ad Fe8D 4Eef 9E14 78Fd42504Be8-1

Bu bilgiler doğrultusunda; 

1) Cami-i Kebir'in ve minaresinin “Korunması Gereken Kültür Varlığı” olarak tescil edilmesinin üzerinden 14 yıl geçmiştir. Kurumlar arası koordinasyon eksikliği yüzünden ısrarla sürüncemede bırakılan restorasyon çalışmalarına ne zaman başlanması planlanmaktadır? 

2) Cami-i Kebir'in ve minaresinin bulunduğu koruma alanında, eserlere zarar verebilecek durumların meydana geldiği bilinmektedir. Bu alanda tehdit oluşturan unsurlarla ilgili girişimi veya ihmali olan kişiler hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? 

3) Anayasanın 63. Maddesi’nde Devlet’in, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlayacağı hükümlerine yer verilmektedir. Ayrıca Bakanlığınız evrensel kültür, sanat ve turizm değerlerinin sürdürülebilir korunmasını sağlayarak yaşatmayı misyon edinmişken Cami-i Kebir ve minaresine neden sahip çıkılmamaktadır?’’ dedi. 

Editör: İzzet TUMAY