İzzet TUMAY - Gazeteniz TURAN’a çarpıcı açıklamalarda bulunan Cezmi ORKUN, ‘’Maden İlçesi atık merkezi olmasın. Yetkili kurumları sorunları önlemeleri için göreve davet ediyor ve gerekli tedbirleri almaları için uyarıyorum. Her türlü yasal işlemler tarafımca yürütülmektedir.’’ Dedi. 

YAĞMUR ELAZIĞ’I ‘TESLİM’ ALDI! YAĞMUR ELAZIĞ’I ‘TESLİM’ ALDI!

Maden İlçesi’nde var olan rezerv alanlarının AKP iktidarı tarafından talan edildiğini iddiâ eden Doğru Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Madenli hemşehrimiz Cezmi ORKUN açıklamalarını şöyle sürdürdü; ‘’Madencilik alanında günümüz iktidarı ülkemizin dört bir tarafında Yandaş/Paydaş şirketler üzerinden kaynakları talan etmeye devam ediyor. Bunlardan biri de bilindiği gibi Maden ilçemizde yaşanmaktadır. Sorumsuz ve denetimsiz yapılan madencilik faaliyeti sonucu 2007- 2019 yılları arasında Camii Kebir Mahallesi'nin bir bölümünde hafriyattan kaynaklı doğal olmayan heyelan faciası meydana gelmiştir. 19 Haziran 2019 tarihinden günümüze kadar riskli alanda 6306 sayılı kanunun gereği uygulanmamış, hafriyat kaldırılmamış, riskli alan ilanı, ilgili firmanın lehine, kamunun aleyhine olmuştur.’’  Dedi.  

2-26
FİRMA MADEN’İ BOŞALTIP ATIK MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTEMEKTEDİR!  
Maden İlçesi’nde çalışmalar yapan firmanın ilçeyi boşaltıp atık merkezi haline getirmek istediği iddiâsında bulunan Cezmi ORKUN; ‘’Bilinmeli ki, Maden bu firmanın çöplüğü olmayacaktır. Bu ve olası konularda ilgili ve yetkili kurumları, bu şirketin ilçeye verdiği zararları (Tarihi köprü dahil) bu firmadan tazmin etmeye, ilçe belediyesine olan yaklaşık 10 milyon TL borcunu tahsil etmeye ve de Maden ilçesinin atık merkezi yapılmasını önleyici tedbirleri şimdiden almaya davet ediyor ve uyarıyorum. Bu konular da hem yöre insanı hem de Doğru Parti temsilcisi olarak her türlü yasal işlemler tarafımca yürütülmektedir. Firma Maden’i boşaltıp atık merkezi haline getirmek istemektedir. 19 Haziran 2019 tarihinden günümüze kadar ilan edilen riskli alanda 6306 sayılı kanunun gereği uygulanmamış ve hafriyat kaldırılmamıştır. Yani riskli alan ilanı, ilgili firmanın lehine, vatandaşlarımızın ve kamunun aleyhine olmuştur. Bu firma şu anda sahibi olduğu Ergani-Bakır tesisinde vurdum duymaz çalışmaları sonucu Maden ilçesinde doğal olmayan heyelana sebep olması yetmezmiş gibi şimdi de ilçeyi boşaltıp atık merkezi haline getirmek istemektedir. Daha öncede kamuoyu ile paylaştığım üzere Yıldızlar SSS Holding, Kahramanmaraş ili Afşin ilçesi sınırlarındaki gümüş madeni sahası için Çevre, Şehircilik ve iklimlendirme Bakanlığı uhdesinde ÇED işlemini yürütmektedir. ÇED raporuna göre toplam 384 bin 900 ton/yıl üretim yapılması planlanıyor. Kapalı ocak madenciliği ile işletilecek sahayla ilgili olarak gümüş, çinko ve kurşun madeninin çıkarılacağı bu üretimin, 307 bin 920 ton/yılı cevher, 76 bin 980 ton/yılının ise pasa olması bekleniyor. Ocaktan çıkarılacak kurşun, çinko ve gümüş madenleri, kamyonlar ile Elazığ’ın Maden ilçesinde Yıldızlar SSS Holdingin sahibi olduğu zenginleştirme tesisine sevk edileceği bilgisi yer almaktadır.’’ Dedi. 

3-11

 ‘’MADEN İLÇEMİZ SAHİPSİZ DEĞİL!’’  
Maden ilçesinin sahipsiz olmadığını, Yıldızlar SSS Holding’in çöplüğü olmadığını belirten Cezmi ORKUN, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Anlaşılan o ki, Osmanlı döneminden 2007 yılına kadar aktif çalışan Ergani-bakır, yörede bir heyelana sebep olmazken bugün doğal olmayan heyelana sebep olan bu firma, Afşin’den taşıyacağı ürünlerin oluşturacağı her yıl binlerce ton yeni atıkları dökeceği bir alan oluşturmak için ilçenin boşaltılmasını istiyor. Zira; geçmişte birçok çalışmalarında bu firma çevreye ve insanlarımıza zarar vermeyi alışkanlık haline getirmiştir. Ancak; Maden ilçemiz sahipsiz değil. Hele hele Yıldızlar SSS Holding’in çöplüğü hiç değil. Bu aymazlığı cumhur ittifakının gücüne dayanarak mı elde ediyor. Bu konuda yetkili kurumlar hala neden harekete geçmezler anlamak mümkün değildir. Hafriyattan kaynaklı doğal olmayan heyelan faciasında yaşanan devasa çevre tahribatının yanı sıra vatandaşlarımıza ait 278 konut ve 232 işyeri ile kamuya ait 1986'da yapılan yeni hükümet binası, 2014'te yapılan yeni belediye binası, 2015'te yapılan yeni lise binası, 900 yıllık tescilli tarihi taş köprü, 1989'da yapılan yeni betonarme köprü, 231 yıllık tescilli tarihi Camii Kebir, Milli Eğitim binası, Özel İdare binası, Milli Emlak binaları ve Maden Belediyesi’nin 65 işyeri ve 18 konutu hiçe çıkarılmıştır.’’ Dedi.  

 ‘’HER TÜRLÜ YASAL İŞLEMLER TARAFIMCA YÜRÜTÜLMEKTEDİR!’’  

Maden İlçesi’ne verilen zararın, yetkili firma tarafından karşılanması gerektiğini de dile getiren Cezmi ORKUN; ‘’Bu ve olası konularda ilgili ve yetkili kurumları; bu şirketin ilçeye verdiği zararları (Tarihi köprü dahil) bu firmadan tazmin etmeye, ilçe belediyesine olan yaklaşık 10 milyon TL borcunu tahsil etmeye ve de Maden ilçesinin atık merkezi yapılmasını önleyici tedbirleri şimdiden almaya davet ediyor ve uyarıyorum. Bu konular da hem yöre insanı hem de DOĞRU PARTİ temsilcisi olarak her türlü yasal işlemler tarafımca yürütülmektedir. Değerli hemşerilerim, bu faaliyetlerin devamı halinde, karar vericilerin iş birliği kuşkusu varlığını sürdürecektir. Yıldızlar SSS Holding’e, ilçemizden elini çekmesini ve kendisine başka çöplük aramasını öneriyorum. Bu firma neden ve kimler tarafından korunuyor. Bu hukuksuzluk daha ne kadar devam edecek. Hukuk devletinde vatandaşlar gibi devlet de hukukla bağlıdır. Devlet, kamu kurumlarının kararlarını yok sayan ve etkili çalışmasını engelleyen her türlü girişimi de bertaraf etmek ile sorumludur. Ancak, maden ilçesi ve ilçe sakinleri yok sayılarak ilgili firmanın sebep olduğu heyelan nedeniyle tarihi değerler, çevre ve insanlarımızın zarar görmesi aşikâr iken yetkili ve ilgili kurumlar ile ilimiz milletvekillerinin sessiz kalmalarını oldukça manidar buluyorum.  Biz sermaye düşmanı değiliz, biz insanımıza, çevremize zarar verenlerin, devletimizin zararına sebep olan iş ve işlemlerin karşısında olduk olmaya da devam edeceğiz.’’ Dedi. 

‘’TÜM SUÇ DÖNEMİN SİYASİLERİNDEDİR VE MİLLETVEKİLLERİNİ GÖREVE DAVET EDİYORUM!’’ 

Maden’deki yaşanan sorunların nedeni siyasilerin ilgisiz ve alakasız olmasından ötürüdür diyerek açıklamalarını sürdüren Cezmi ORKUN; ‘’Değerli hemşerilerim, hafriyatın kaldırılmaması ve 2019 yılından günümüze kadar yaşatılan mağduriyetlerin başlıca sorumluları ne acıdır ki dönemin Elazığ milletvekilleri ve dönemin Elazığ valisidir. Anayasamızın 56. Maddesi’nde, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ denmektedir ama ne yazık ki Maden İlçesi’ndeki sorunlara kulak asılmamaktadır. Anayasamızın gereği yapılmalıdır. Siyasiler, gelecekte yaptıkları hizmetler ile yüzleşmek adına hafriyatın kaldırılması, önleyici tedbirlerin alınması, tarihi köprünün onarılması için çalışmalar yapmalıdır. Maden İlçesi’nde yaşanan tüm sorunların çözümü için ayriyeten yeni yapılacak konut ve dükkanların yerinde yani ilçe merkezinde yapılması, tarihi değerlerin korunması gibi iş ve işlemler konusunda TBMM 28. Dönem Bayındırlık ve İmar Komisyonuna seçilen Sayın Semih IŞIKVER’i ve Çevre Komisyonuna seçilen Sayın Gürsel EROL’u tüm ilçe mağdurları adına göreve davet ediyorum.’’ Diye konuştu.  

Editör: Haber Merkezi