Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Türkiye'deki genç istihdamını ve gençlerin işsizlik sorununu Meclis gündemine taşıdı. 

MİLLETVEKİLİ EROL ELAZIĞ’DAKİ FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINI BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORDU MİLLETVEKİLİ EROL ELAZIĞ’DAKİ FAHİŞ KİRA ARTIŞLARINI BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORDU

Siyasi tecrübesi ve deneyimleri ile 28. dönemde örnek alınacak bir çalışma ortaya koyan CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, bu kez gençlerin sesi oldu. Erol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN'ın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye 6 soruluk önerge verdi.  

Genç istihdamı, işsizlik, Elazığ’daki gençlerin iş bulamama problemi gibi önemli konulara değinen Erol’un 6 sorudan oluşan önergesi ise şu şekilde: “Türkiye 'de 2022 yılı sonu itibariyle yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre toplam nüfus 85 milyon 279 bin 553 kişi iken, 15-24 yaş grubundaki genç nüfus 12 milyon 949 bin 817 kişi olmuştur. Bu rakamlara göre; Genç nüfus, toplam nüfusun %15,2 'sini oluşturmaktadır. Özellikle son yıllarda, ülkemizde genç nüfus üzerinde yapılan gözlem ve araştırma sonuçlarına bakarak, gençlerin yoğun bir şekilde sorunlarla karşılaştıklarını söyleyebiliriz. Bunların başında, Türk Eğitim sisteminin yıllardan beri devam eden yapısal sorunları, gençlere eğitim süresince yapılan plansız aynı zamanda yetersiz destekler ve eğitim sonrası istihdam yetersizliği yer almaktadır. Eğitim sistemindeki bozuk planlama gençlerin uluslararası eğitim standartlarında yeterli eğitimi almalarını zorlaştırmakta ve istedikleri alanda kariyer yapma şansını düşürmektedir. Plansız ve yetersiz bir şekilde verilen devlet destekleri gençlerin İhtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamamaktadır. Bugün Türkiye'de her dört gençten biri işsiz kabul edilmekte ve günden güne gençlerin iş imkanları azalmaktadır. Buna bağlı olarak ülkemizde, gençlerde alkol ve uyuşturucu kullanımının arttığı gözlenmektedir. Suç işleme oranı da nüfusumuza göre gençlerde daha fazladır. Birçok genç nevroz ya da psikoz türü hastalıklardan birinin pençesindedir. Gençlerimizde bu eğilimlerin görülmesi bir tehlike habercisi olarak algılanmalıdır. 

Bu hususta; 

1. Türkiye genelinde toplam genç işsiz sayısı ne kadardır? 

2. 2024 yılı Türkiye genelinde gençlere yönelik istihdam politikanız nelerdir? 

3. Türkiye 'de gençlerin işsizlik sorununu çözebilecek bir projeniz var mıdır? 

4. Gençlerin farklı mesleklerde istihdam programlarına katılımını sağlayacak bir uygulamanız var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir? 

5. Elazığ genelinde toplam genç işsiz sayısı ne kadardır? 

6. Elazığ ili geneli gençlerin işsizlik sorununun çözümü için yapılan yatırımlarınız var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir?” 

Editör: İzzet TUMAY