Elazığ Son Habert Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında “Maden rezervleri ihalesi” ile ilgili açıklama yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklamasında, milletvekilleri Erol’un ilk günden bu yana Elazığ’ın Maden İlçesi’nde bulunan rezervlerle ilgili ihaleyi yakından takip ettiğini söyledi.

ÖZEL: ELAZIĞ’IN HAKKIDIR

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Milletvekilimiz Gürsel Erol, konuyu ilk günden beri hassasiyetle titizlik ile takip ediyor. Çünkü Elazığ’ın hakkıdır, Türkiye’nin hakkıdır, hepimizin hakkıdır. Burada bedavaya verilen bakır madeni AK Partilinin de MHP’linin de hatta onların doğmamış çocuklarının da hakkının olduğu bir şey” ifadelerini kaydetti.

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol da açıklamasında, Maden’de bulunan rezervlerin Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olduğunu söyledi. 

EROL: REZERV STOKUNUN BUGÜN Kİ DEĞERİ 30 MİLYAR DOLAR

Milletvekilli Erol, “Bu cumhuriyet tarihimizin en yüksek bedel ile ihale edilen, alanda en yüksek bedelle maden bulunan maden alanı. Yaklaşık buradaki rezerv stokunun bugün ki değeri 30 milyar dolar. Bunun altında daha nelerin çıkabileceği, bu konu ile yetkili, teknik arkadaşlarımızın değerlendirmeleri daha farklı. Burası normal madencilik ihalesine göre ihale edilmiş bir yerde değil. Şartlar ve koşullar 3 defa değişti. İhale 3 defa iptal edildi. Sürekli bu firmanın almasına yönelik şartlar iyileştirildi. Bu işe iki firmadan fazla insan veya firmanın girme şansıda yitirildi. Yani katılımcı şeffaf herkesin girebileceği boyutta bir ihale yapılmadı. Ülkenin ekonomik sıkıntı içerisinde olduğu bu dönemde daha yeni 41 canımızı kaybederken ve oradaki insanların ülke ekonomisine katkı sağlamak adına hayatlarını bile ortaya koyduğu bir dönemde ama ülke ekonomisine 30 milyar dolar artı değer getirecek bir maden ocağının bu şekilde peşkeş çekilmesi ve kamu zararının burada yok sayılması ilin milletvekili olarak bizim başından beri işe karşı duyarlılığımızı daha farklılaştırdı.

TÜKETİCİNİN GÜVENİ KALMADI! TÜKETİCİNİN GÜVENİ KALMADI!

Milletvekili Erol, ihale ile birlikte kamu zararı oluştuğunu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ihaleyi iptal etmesi gerektiğini kaydetti.

EROL: KAMU ZARARI OLUŞMUŞTUR

Miletvekili Erol, “Burada şuanda kamu zararı oluşmuş durumda. Çünkü işi yerel mahkeme iptal etti. Danıştay yerel mahkemenin kararını iptal etti. Ama Danıştay’a bakanlıktan giden bilgiler Danıştay’ı yanlış bilgilendirici bilgiler. Doğru bilgiler gitmedi. Onunla ilgili suç duyurusunda bulunacağız. Bu aradaki nisan ayı ile ekim ayı arasındaki geçen zamandan kaynaklı paranın değer kaybetmesinden kaynaklı inanılmaz bir kamu zararı oluştu. O günkü değerle 150 milyon dolar bedel ile orayı vermişken bugünkü bedel üzerinden 119 milyona düşmüş bir bedel olarak firma verecek ve burada kamu zararı oluşmuştur. Burada yapılması gereken en önemli işlerden bir tanesi Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı bu ihaleyi iptal ederek sözleşmesini de şartnamesini de oradaki rezerv alanının sondajları bittikten sonra rezerv ile ilgili bütün katılımcılara doğru bilgi vererek gerçek değerler üzerinden yeniden bir ihalenin yapılmasıyla ilgili sürecin başlatılması lazım” diye kaydetti.


 

Editör: Haber Merkezi