CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yanıtlanması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne 6 soruluk önerge verdi. 

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, önerge İsrail’in Gazze’de masum sivillere karşı soykırım suçu işlediğini söyleyerek İsrail’in 9 Ekim 2023 tarihinde ilan ettiği seferberlik çağrısı üzerine Türkiye’den İsrail’in çağrısına cevap veren çifte vatandaş olup Türk kimliği taşıyan gerçek kişilerin bu suçların müşterek failleri konumunda olduklarını ifade etti. 

Milletvekili Gürsel Erol, ayrıca İsrail ordusunun yaptığı katliamlara gerek finansal gerekse sözlü olarak desteğini açıklayan gerçek kişi veya tüzel kişi yetkililerin de bu suçlara ortak olduğunu ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanun gereğince mal varlıklarının dondurulması, şirketlerine kayyım atanması, çifte vatandaş ve Türk vatandaşı olan şüphelilerin ise vatandaşlıktan çıkarılması için gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini kaydetti. 

Milletvekili Gürsel Erol’un sunduğu  6 soru şöyle: 

1. Türkiye'de İsrail asıllı çifte vatandaş olup Türk Vatandaşı kimliğini taşıyan gerçek kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerden kaçı askerliğini İsrail'de yapmıştır? 

2. Çatışmaların başladığı ve seferberlik ilanından bu yana ülkemizden İsrail’e giden kaç vatandaşımız bulunmaktadır, gidenler arasında çifte vatandaş olanların sayısı nedir? 

3. Çifte vatandaşlık kapsamında İsrail ordusunda gönüllü olarak aktif görev yapan vatandaşımızın bulunup bulunmadığına dair bakanlığınızın diğer bakanlıklarla birlikte ortak yürüttüğü bir çalışması var mıdır? Var ise bu kişilerin sayısı kaçtır?  

4. Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 29. maddesinin C bendi gereğince, İsrail ordusunda aktif görev yapan bu kişiler Türk vatandaşlığından çıkartılacak mıdır?  

MİLLETVEKİLİ EROL: ŞEHİR MERKEZİNİN DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSENMELİ MİLLETVEKİLİ EROL: ŞEHİR MERKEZİNİN DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMSENMELİ

5. İsrail ordusunun yaptığı katliamlara gerek finansal olarak gerekse de sözlü olarak desteğini açıklayan gerçek kişi veya tüzel kişilerin tespit edilmesi için bakanlığınızın diğer bakanlıklarla ve emniyet birimleriyle birlikte ortak yürüttüğü bir çalışması var mıdır? Bahse konu bu suçları işlediği tespit edilen kişilere hukuki bir yaptırım uygulanacak mıdır?  

6. İsrail'in Gazze'ye uyguladığı soykırıma dönüşen saldırıların başlangıç tarihi olan 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyeti olarak İsrail aleyhine uluslararası yaptırım ve yargılama yollarına somut olarak herhangi bir başvuruda bulunulmuş mudur?” 

Editör: İzzet TUMAY