Düzce'nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım'da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde can kaybı yaşanmazken, bölgede çok sayıda binada hasar oluşmuştu. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Düzce’yi “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan ettiklerini duyurdu. Erdoğan'ın açıklaması sonrasında CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8'lik deprem sonrasında Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilmediğini hatırlatarak AKP'li vekillere tepki göstermişti.

‘’İSRAİL’E KISITLAMA DEĞİL İHRACAT YASAKLANMALI! ‘’İSRAİL’E KISITLAMA DEĞİL İHRACAT YASAKLANMALI!

Rize’den sonra Düzce’nin de Cumhurbaşkanı ERDOĞAN tarafından afet bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, AKP’li vekilleri eleştiren CHP'li vekil Gürsel EROL, “Rize’den sonra Düzce’nin de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından afet bölgesi ilan edildiğini belirten CHP’li Erol, “Biz oralar niye afet bölgesi ilan edildi diye sorgulama peşinde değiliz. Bizim sorumuz şu; Rize’ye gelince afet bölgesi ilan edilirken, Düzce’ye gelince afet bölgesi ilan edilirken Elazığ neden afet bölgesi ilan edilmedi? Elazığ halen sahipsiz bir kent olarak deprem sonrası yaşanan sorunlarla ilgili kendi kaderine terk edilmiş durumda. Sevgili hemşehrilerim buradan size sesleniyorum, bu iktidarın Elazığ’a yaklaşımı budur. Yani Elazığ’ı çantada keklik gördü. ‘Biz hizmet götürsek de götürmesek de nasıl olsa bize oy veriyorlar' diye her konuda mağdur etti. Elazığ bir mağduriyet bölgesi oldu” demişti.

VALİ TORAMAN CEVAP VERDİ…

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL'un, afet bölgesiyle ilgili AK Partili siyasilere yapmış olduğu eleştirilere Elazığ Valiliği cevap verdi. Valilik yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı; “Bazı basın ve yayın organlarında ‘Düzce afet bölgesi ilan edilirken Elazığ neden edilmedi?’ başlıklı haberler üzerine kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun Geçici 26'ncı maddesindeki “Genel Hayata Etkililik” tabiri, vatandaşlarımızın ‘Afet Bölgesi’ kavramını daha çok kullanması nedeniyle kapsamı ve içeriği aynı olmak üzere 18/7/2021 tarih 7333 sayılı Kanunla “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” olarak değiştirilmiştir. Bu nedenle ‘Genel hayata etkililik’ ile ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ aynı kavramlar olup, 18/07/2021 tarihinde yapılan düzenleme sadece ifade değişikliğidir. Bu tarihten itibaren tüm afet meydana gelen yerler için (önceki tarihlerde meydana gelen afetler de dahil olmak üzere) ‘Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi’ tabiri kullanılmaktadır.”

Editör: Haber Merkezi