Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Elazığ’ın yıllardır çözülemeyen bir diğer sorunu olan Uluova Sulama Projesiyle ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi verdi.  

VEKİL EROL, YILIN EN İYİ SİYASETÇİSİ ÖDÜLÜNÜ ALDI VEKİL EROL, YILIN EN İYİ SİYASETÇİSİ ÖDÜLÜNÜ ALDI

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Elazığ’ın yıllardır çözülemeyen sulama projelerini gündemde tutmaya devam ediyor. Geçtiğimiz gün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Kuzova Sulama Projesi ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, şimdi de Elazığ’ın 325 Km²’lik yüzölçümüne sahip en büyük ovası olan Uluova’nın uzun yıllardır tamamlanmayan Sulama Projesi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.  

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği önergede, Elazığ’ın 146 bin 560 dekarlık tarım arazisiyle en büyük ovası olan Uluova’da yıllardır yaşanan sulama sorununu ve yapımı yıllardır planlanan Uluova Sulama Projesi Pompa İstasyonu’nun yaklaşık maliyetini sordu. 

Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel EROL, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: ‘’Elazığ; Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat havzasında ve Güneydoğu Torosların kuzeyinde sıralanan, birbirinden eşiklerle ayrılan ovalar zinciri üzerinde kurulmuştur. Murat Nehri ile Peri Suyu’nun birleşme alanında yer alan Uluova; 325 Km²’lik yüzölçümü ile ilin en büyük ovasıdır. 

Bölge için adeta Çukurova havzasını andıran Uluova’da yıllardır üreticiler için kronikleşen sulama sorunu çözüme kavuşturulmamıştır. Yarısı Keban ve Karakaya Barajı ile çevrili ilde en verimli ova bir şekilde sulanamamaktadır. Uzun yıllardır bölgedeki su sorununu çözmek için Uluova Sulama Projesi hayata geçirilmek istenmektedir. Bu sebeple 2017 yılında 1. Kısım işine ait yapım ihalesi yapılmıştır. Yapılan ihaleye göre, 1.kısım inşaatı ve Keban Baraj Gölü’nden pompajla alınacak su ile 146.560 dekar tarım arazisinin sulanması sağlanacaktı.’’ 

 MİLLETVEKİLİ GÜRSEL EROL 8 SORUYA CEVAP İSTEDİ!  

Elazığ’ın en büyük ovası olan Uluova’da 146 bin 560 dekarlık verimli tarım arazilerinin yıllardır suya kavuşmadığını belirten CHP Milletvekili Gürsel EROL Tarım ve Orman Bakanı İbrahim YUMAKLI tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları sordu; 

1. Ekim 2023 tarihi itibariyle Uluova Sulama Projesi’nin fiziki gerçekleşme oranı nedir? Ekim 2023 tarihine kadar projeye yıl bazında ne kadar yatırım harcaması yapılmıştır? 

2. Uluova Sulama Projesi tüm kısımlarıyla ne zaman bitecektir? 

3. Bakanlığınız tarafından Uluova Sulama projesinde çözüm getirilemeyen sulama problemlerinin nedenleri araştırılmış mıdır? Tespit edilen problem ve nedenleri nelerdir? 

4. Son 5 yılda bölge halkının suya kavuşması için Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmıştır?  

5. Yapılan açıklamalarda; projede sulama enerjisinin Güneş Enerjisi sistemiyle çalıştırarak, sulama sorununun çözülmesi hedeflenmekteydi. Buna göre; GES İhalesi’nde son durum nedir ve Uluova Bölgesi’nde GES ne zaman faaliyete geçecektir? 

6. Uluova Sulama Projesi kapsamında suyun verildiği boru hatları ve kanallara bakım en son ne zaman yapılmıştır? Boru hatlarının deforme olmaması ve kanallarda kaçak olmaması için hangi tedbirler alınmıştır? 

7. Uluova Sulama Projesi’nde yapımı yıllardır planlanan fakat bir türlü gerçekleşmeyen Pompa İstasyonu’nu için son durum nedir? Yapım planı ne aşamadadır? 

8. Pompa İstasyonunun güncel fiyatlarla maliyeti ne kadardır? 

Editör: İzzet TUMAY