MHP Elazığ Milletvekili Semih IŞIKVER, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesinde bulundu.  

Milletvekili IŞIKVER, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde şu cümlelere yer verdi: 

GÜRSEL EROL’A 'YILIN SİYASETÇİSİ' ÖDÜLÜ GÜRSEL EROL’A 'YILIN SİYASETÇİSİ' ÖDÜLÜ

KONUT SAHİPLERİNİN EVSİZ KALMA GİBİ MAĞDURİYET YAŞAMASI SÖZ KONUSUDUR” 

“5/10/2023 Tarihli ve 7700 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karara göre 7452 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Kabul Edilmesine Dair Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında yapılacak yeni yapıların bulunduğu parsellerin maliki olan gerçek veya tüzel kişilere hibe ve yapım kredisi verilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 7452 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin altıncı fıkrası gereğince karar verilmiştir. Hibe yardımı Bakanlıkça; nakdî olarak konut için 750.000 TL, işyeri için 400.000 TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek aynî olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılacaktır. Elazığ'da konut ve iş yeri yapımı için verilen tutara, konut sahibinin ek ödeme yapması suretiyle müteahhit aracılığıyla ya da şahsının yeniden yapması beklenen fazla kata sahip binalarda, daire sayısı azalacağından fazla katlarda yaşayan konut sahiplerinin evsiz kalma gibi mağduriyet yaşaması söz konusudur.” 

Buna göre; 

1. İmar planlarına ve zemin ölçümlerine göre kat yüksekliğinin 5 kat ile belirlenmesi noktasındaki bu hükmün, Elazığ ilindeki 24 Ocak 2020 depreminden beri dönüşümü sağlanamayan 16 mahallemizde yaşayan vatandaşlarımızın evlerini yapacak müteahhit bulmalarındaki mağduriyetlerinin giderilmesi adına bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? 

2. Ağır hasar almamalarına rağmen olası büyük depreme karşı dönüştürülme isteğinin müteahhit veya ev sahiplerine ekonomik açıdan ek mali yükler getirmesine ve yerinde 5 kat sınırlaması gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmasına sebep olan Elazığ'ın 16 mahallesindeki binlerce eski bağımsız bölümün dönüştürülmesi hususunda bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? 

3. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ile birlikte yapıları hasarlı olan afetzedeler için çıkarılan Yerinde Dönüşüm Projesi ile geriye doğru 24 Ocak 2020 Elazığ depreminde binaları hasar gören Elazığlı vatandaşların da Yerinde Dönüşüm Projesinden istifade etmelerini sağlamak adına bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır? 

Editör: İzzet TUMAY