Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), çeşitli arazi incelemeleri, uydu görüntüleri analizi, hava fotoğrafları ve hendek çalışmaları gibi yöntemlerle elde edilen verileri birleştirerek Türkiye Diri Fay Haritası'nı güncelledi.  

ELAZIĞ’DA ÖĞRENCİLERE TABİAT EĞİTİMİ ELAZIĞ’DA ÖĞRENCİLERE TABİAT EĞİTİMİ

Yapılan güncelleme sonucunda, Türkiye'nin birçok bölgesinde aktif fay hatlarının varlığı tespit edildi. Yapılan çalışmaya göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere toplam 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçtiği belirlendi. Ayrıca, 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunduğu tespit edildi. MTA'nın güncellenmiş haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde diri fay bulunmazken, yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor. MTA'nın güncellenmiş haritasına göre en riskli deprem bölgeleri şunlar: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt. 

İkinci derecede riskli bölgeler ise şunlar: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum. 

Türkiye Deprem Haritası'na göre, deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller şunlardır: Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman. 

Editör: İzzet TUMAY