MÜLTECİ SORUNU VE ELAZIĞ GÜNDEMİ  

MÜLTECİ SORUNU

Türkiye, doğu komşuları üzerinden gerçekleşen mülteci akınına uğramaktadır. Göçmenler Afganistan, Keşmir ve Bangladeş gibi can ve mal emniyeti sağlanamayan ülke ve bölgelerden kaçarak önce İran ve Pakistan’a sığınmakta sonra da Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmeye çalışmaktadırlar. Afganistan’ın işgali sonrasında İran ve Pakistan’ın sığınmacılara yönelik tutumlarının sertleşmesi nedeniyle Türkiye’ye ve Avrupa’ya yönelik mülteci akını hızlanmıştır. Uluslararası Göç Örgütü verilerine göre Türkiye'de ikamet eden göçmen ve mültecilerin sayısı şu anda 3,9 milyondur ve bunların yüzde 90'ı Suriyeli olup Suriye'de devam eden çatışmalar sonucunda Türkiye'ye gelmiştir.  Suriyeli mültecilerin ardından, Afgan mültecilerin ülkemize gelmeleri halkı tedirgin ediyor. Türkiye’nin ekonomik açıdan sağladığı gelişme ve uyguladığı açık kapı politikası, mültecileri ümitlendirmiştir. Dolayısıyla Türkiye’nin doğusundaki ülkelerde bekleyen milyonlarca mültecinin Türkiye’ye akma ihtimali söz konusudur. Halen Dünyada en fazla mülteci barındıran ülke Türkiye’dir. Avrupa Birliği’nin sınırlarını büyük ölçüde mültecilere kapatması nedeniyle, mültecilerin sayısı artmakta ve Türkiye’ye olan maliyetleri yükselmektedir. Dolayısıyla alınacak daha fazla göçmenin Türkiye’de toplumsal, ekonomik ve siyasal iç karışıklıklara neden olma ihtimali artmaktadır. Bu sorunun, zaman geçirilmeden devletlerarası görüşmelerle çözümlenmesi yerinde olacaktır. Ülkemizin; sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan darbe almaması için mülteci sorununun çözüme kavuşması gerektiğini düşünüyorum.

***

ELAZIĞ GÜNDEMİ

Kentsel dönüşüm konusunda yapılan toplantıya, muhalefet il başkanlarının davet edilmediği konusunda eleştirilen ilimiz Valisi Erkaya Yırık; “Allah şahidim ben kimseyi toplantıya davet etmedim.” dedi. Ak parti il başkanı Şerafettin Yıldırım ise açıklamasında; “Valiler neyi temsil ettiklerini, en iyi bilen devlet adamlarıdır. Bir devlet adamının bu açıklamayı yapması ihtimal ve akıl dışıdır.” dedi. Şimdi sorum Sayın Şerafettin Yıldırım’a Devlet hiç yalan söyler mi?

***

AYLARDIR GÜNDEMİ MEŞGUL EDEN OKUL SORUNU;

OKULLARIN YERİ BELLİ OLSAYDI, ÖĞRENCİLER 6 EYLÜL PAZARTESİ GÜNÜ

YENİ BİNALARINDA 2021-2022 ÖĞRENİM YILINA BAŞLAMIŞ OLACAKTI. 

Geçtiğimiz günlerde Elazığ’ın Sivrice İlçesinde yapılan deprem konutlarıyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Sivrice'ye giden AK Parti Milletvekili Metin Bulut, incelemeleri esnasında CHP’nin Elazığ’da okul yaptırma sözünü hatırlatarak, bu sözün yerine getirilmediğini söylemişti. Bulut'un iddialarına Gürsel Erol'dan yanıt geldi. Gürsel Erol açıklamasında; “Okul yapımı için aylarca yer tahsisinin yapılmadığını CHP’li belediyeler Elazığ’da bu okulları yapamıyor değil, tam tersine 6 aydır hangi okul yapılacak, yeri neresi olacak diye mücadele ediyor.” dedi. Elazığ’ın gündemini meşgul eden bu konuda benim nacizane fikrim; CHP’li belediyeler okul yaptırsın önerisinde bulunan, Milletvekili Metin Bulut’un önerisini kabul eden CHP’li belediyelere şehrimize kazandırılacak okullar için yazışmaları hızlandırmak okul yerlerini bir an evvel belirtmektir; sonuçta Elazığ kazanacak!