TURİSTİK 'TREN'İN 4 SAATLİK ELAZIĞ MOLASI! TURİSTİK 'TREN'İN 4 SAATLİK ELAZIĞ MOLASI!

Millî Eğitim Müdürlüğü İl Merkezinde 16 ilçelerde 8 olmak üzere toplam 24 okulun deprem tahkik sonuçları gereği yık-yap yöntemi ile yıkımına karar verildiğini açıklarken, bazı Okul Varisi, Okul Aile Birliği Başkanı ve Veliler zamansız yıkıma karşı çıkıyorlar…

Ekran görüntüsü 2022-09-06 201614Okullarımızda 17 Haziran 2022 Cuma günü karnelerin alınmasıyla başlayan 3 aylık yaz tatili 12 Eylül 2022 Pazartesi günü sona erecek ve 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı başlayacak…
BAZI SINIFLAR ERKEN BAŞLADI..
İlkokula ilk kez başlayan öğrenciler ile anaokulu öğrencileri 5 Eylül Pazartesi günü okullarıyla tanışırlarken 12 Eylül 2022 Pazartesi günü de Eğitim ve Öğretim’e başlanacak.
14-18 Kasım 2022 Tarihlerinde İlk Ara Tatil yapılacak. 23 Ocak-3 Şubat 2023 Yarıyıl Tatili, 17-20 Nisan 2023'te ise İkinci Ara Tatil yapılacak. 16 Haziran 2023 Tarihi’nde ise okullar kapanacak…
OKULLAR AÇILIYOR MU, YIKILIYOR MU?
2022- 2023 Eğitim ve Öğretim Yılı’na bir hafta kala, ilimizde bazı okulların boşaltılmaya başlaması üzerine şehir merkezi de dâhil olmak üzere Elazığ İli genelinde ilçelerle birlikte yerlerine yenilerinin yapılması kaydıyla okulların yıkılması işlemi gündeme oturacak. İlimizde geçen sene olduğu gibi bu sene de birçok okulda eğitim ve öğretim ikili olacak. Yıkılması plânlanan birçok okula eğitim ve öğretime devam edebilecek uygun bir okul binası bulunamadığı mevcut ortamda, resmî olarak öğrenci ve derslik sayıları sorulan okul yönetimlerinden, binalarının, derslik ile öğrenci sayılarının elverişli olmadığına dâir olumsuz cevaplar geliyor. Bu durum da kamuoyunda okullar açılıyor mu, yıkılıyor mu eleştirilerine sebep oluyor?..
02-FOTO-2- SALİM HAZARDAĞLI        İLKOKULU

HAKLI ŞİKÂYETLERE YOL AÇIYOR!
Bir başka okulla birlikte eğitim ve öğretimin sürdürülebilmesine uygun olan okullar bulunduğu taktirde ise; İkili eğitim ve öğretim yöntemiyle sabah bir okulun öğrencilerine, öğlen ise başka bir okulun öğrencilerine hizmet verecek olan binalar, okula yetişmek için sabah 06.00’da uyanan ya da akşam karanlığından sonra yatsı vaktinde okullarından evlerine dönmek zorunda kalacak çocukların, ekonomik krizde evlerinden uzağa gönderilen öğrencilerine zamlı servis ücretleri ödeyecek velilerin ve okul aile işbirliğini sağlamakta olan Okul Aile Birliği Başkan ve üyelerinin daha şimdiden haklı şikâyetlerine yol açıyor…  
İSİM VERMEYEN MİLLÎ EĞİTİM’DEN GENEL BİLGİLENDİRME!..
Elazığ İl Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada yıkılacak okulların isimlerini vermezken, deprem sonrasında Elazığ’da yapılan, yıkılan ve onarım gören okullara ilişkin bilgilendirmede bulundu.
İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada aynen şu ifâdelere yer verildi;
“24 Ocak Elazığ depreminin ardından depremin yaraları hızlı bir şekilde sarılmaya başlamıştır.
Bu süreçte başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Millî Eğitim Bakanlığı’mız ve Elazığ Valiliğimiz’in büyük katkılarıyla bu okullarımızın bir kısmı yıkılmış, bir kısmı da güçlendirilerek eğitime hazır hale getirilmiştir…”

01-FOTO-1- MEZRE ORTAOKULU
“DEPREM’DEN SONRA YIKILAN 23 OKUL YERİNE 27 OKUL!..”
“Depremden sonra yıkılan 23 okulumuzun yerine yaptığımız 15 okul geçtiğimiz yıl itibari ile eğitim öğretime başlamış, 12 okulumuzda bu yıl tamamlanarak eğitim öğretime hazır hale getirilen okul sayımız 27 olmuştur. Bu okullarımızın dışında Sayın Bakanımızın Mart ayı içerisinde yaptığı ziyarette verdiği eğitim yatırımları müjdesi sonrasında müdürlüğümüz tarafından büyük bir çalışma başlatılarak 69 okulumuz daha inşaata hazır hale getirilmiştir.
Yaptığımız bu çalışmalarla depremin izi silindiği gibi ilimizdeki eğitim alt yapısı da daha güçlü hale getirilmiştir. Bitirilen 27 okulumuz ve inşaata hazır hale getirilen 69 okulumuzla birlikte bugün itibari ile depremden sonra Elazığ’a 96 okul kazandırılmış olacaktır.”

11-FOTO-11-  HAZARDAĞLI İLK OKULU  (1)

 “ELAZIĞ MERKEZ’DE 16, İLÇELER’DE 8 OLMAK ÜZERE 24 OKUL YIKILACAK!”
“Yeni yapılan okul binalarımızın dışında 28 okulumuzda güçlendirme yapılmış, 11 okulumuzda da güçlendirme çalışmaları devam etmektedir. Yaz tatili süresince 18 okulumuzda büyük onarımdan geçirilmiştir. Ayrıca Elazığ’da doğalgaz alt yapısı olan tüm okullarımıza doğalgaz bağlantısı yapılarak tüm okullarımız yeni eğitim öğretim yılına hazır hale getirilmiştir.
Bütün bu çalışmaların yanında il merkezinde 16 ilçelerimizde de 8 olmak üzere 24 okulumuzun yık-yap yöntemi ile yıkımına karar verilmiş olup (deprem tahkik sonuçları uyarınca) bu okullarımızın yerine yapılacak yeni okullar 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı sonuna kadar tamamlanacaktır.”
TURAN, İSMİ VERİLMEYEN OKULLARI ÖĞRENDİ!..
Millî Eğitim Müdürlüğü Elazığ il Merkezinde 16, ilçelerde 8 olmak üzere toplam 24 okulun deprem tahkik sonuçları gereği yık-yap yöntemi ile yıkımına karar verildiğini açıklarken, Gazeteniz TURAN’ın ulaştığı bilgilere göre Elazığ Merkez’de Gazi Anaokulu, Salim HAZARDAĞLI İlkokulu, Şehit Ahmet KÜÇÜKTAĞ İlkokulu, Dumlupınar İlkokulu, Mezre Ortaokulu, Aziz GÜL Ortaokulu, Atatürk Anadolu Lisesi ve Cumhuriyet Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin aralarında bulunduğu 16 okul yıkılacak…
Millî Eğitim Müdürlüğü Yetkilileri yıkım kararı alınmasının kendilerini aşan bir konu olduğunu belirtirken, bazı Okul Varisi, Okul Aile Birliği Başkanı ve Veliler ise şikâyetçi oldukları bu durumdan mağduriyet doğacağını anlatırlarken, özellikle de zamansız yıkıma karşı çıkıyorlar…

04-FOTO-4-  ABDURRAHİM AKBABA_ 900 ÖĞRENCİ 85 ÖĞRETMEN MAĞDUR OLMASIN!.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAPACAĞI ATATÜRK ANADOLU LİSESİ’NDE SON DURUM?
Millî Eğitim Müdürlüğü’nün açıkladığı öteki okullardan farklı durumda olan Elazığ Atatürk Anadolu Lisesi’nin mevcut binasının yerinde CHP Elazığ Milletvekili Gürsel EROL’un girişimleri sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ve ismi değiştirilmeyerek yine Elazığ Atatürk Anadolu Lisesi olacak kaydı bulunan okulun da yıkımına hazırlanılıyor.
Okul Aile Birliği Başkanı Abdurrahim AKBABA yaptığı açıklamada; ‘’Ara tatil döneminde Elazığ Valiliği’ne başvuruda bulunan Fırat Üniversitesi’nden Rektör Bey’in ve İnşaat Bölümü’nde öğretim Üyesi olan Kürşat Bey’in vermiş olduğu beyanlardan dolayı bu sene okulumuzda eğitim ve öğrenim göremeyeceğiz. Bizim okulumuzun ana binasına daha önce Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelip baktılar, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden uzmanlar gelip baktı. Ana binamız eski olabilir fakat gerçekten sağlam. Binamızda bir sorun yok. Bu konuda gerekli kontrollere açıktır. Tekrar gelip binamızı kontrol etsinler.”

“YETKİLİLERDEN BU SENE OKULUMUZDA EĞİTİM VE ÖĞRENİM GÖRÜLMESİNİ İSTİYORUZ!”
“Binamız sağlam. Biz çocuklarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Burada yaklaşık 900 öğrenci var, servis sorunu var. Bizim okulumuz çevre mahallerden öğrenci alan, rahatça ulaşım sağlanan bir okul. Biz yetkililerden bu sene okulumuzda eğitim ve öğrenim görülmesini istiyoruz. Çocuklarımız lütfen mağdur olmasın. Bizim okulumuzda inşaat olacak fakat ön tarafta eğitim öğretim görevi görebiliriz. Bu bilgiyi kamuoyuna aktarmak istiyoruz. Gelip baksınlar, eğer bina çürükse binada durmayız. Ama geçen yıl bu binada çok sağlam ve düzenli şekilde eğitimi tamamladık. Bizim sığınacağımız, gideceğimiz bir okul yok. 900 öğrenci ve 85 öğretmen mağdur olmasın. Bizler zaten hasarlı olsa canımızı burada bırakmayız. Biz canımızı ortada mı bulduk? Eğer bu bina da hasar varsa zaten bizler bu binada durmayız. Eğer bu bina da hasar varsa bizim en yakın olan konumda eğitim ve öğrenim sağlanmasını istiyoruz.”

03-FOTO-3- SPOR SALONU FÜ ALANINA MI KATILDI
“SPOR SALONU’NUN YERİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NE VERİLMİŞ BUNA ÇOK ÜZÜLDÜK!..”
“Ayriyeten okul binamızın yanında bulunan Spor Salonu’nun yeri Fırat Üniversitesi’ne verilmiş buna çok üzüldük. Bize Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından yeni okul yapılacak. Fakat şimdiden Spor Salonu’muzun arsası Fırat Üniversitesi’ne verilmiş. Bu nasıl bir iş? Buradan alanı almışlar, Spor Salon’u olmasa çocuklar ne yapacak? Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve bizleri daha fazla mağdur etmeyin. Biz binamızdan ve kendimizden eminiz. Kulaktan dolma şeyler ile yok eğitim göremezsiniz demesinler, gelip baksınlar, kontrol etsinler. Yetkililere çağrımız budur.’’

05-FOTO-5-  LEVENT HAZARDAĞLI- “ADINA BİR ŞEY OLURSA MAHKEMELİK OLURUZ!

“BEN BU OKULU ÇOCUKLAR OKUSUN, EN ÇOK DA ATATÜRK’Ü OKUSUN DİYE YAPTIRDIM!..”
Yıkılacak okullar arasında adı geçen Salim HAZARDAĞLI İlkokulu için açıklama yapan ve tepkisini dile getiren Elazığlı Eski Cumhuriyet Senatörü Salim HAZARDAĞLI’nın Mahdumu, Elazığspor’da uzun yıllar yöneticilik de yapmış olan İş insanı Levent HAZARDAĞLI, TURAN’a yaptığı özel açıklamada şu ifâdelere yer verdi: ‘’Babam Merhum Salim HAZARDAĞLI bu okulu yaptırdığı zaman, bu okulun duvarına bir yazı yazdırmıştı; ‘’Ben bu okulu çocuklar okusun, en çok da ATATÜRK’ü okusun diye yaptırdım.” Yazısı halen daha asılı. Bizim şu anda yaşadığımız olay çok üzücü bir olay. Bizleri bu durum çok huzursuz ediyor ve yıpratıyor. Benim aldığım duyumlara göre 21 Senedir faaliyette olan, sapa sağlam Hazardağlı İlkokulu yıkılıp, yerine bir daha okul yapılacakmış. Buna ne gerek var?”
“ÖĞRETİM YILININ BAŞLAMASINA BİR HAFTA KALA BEYEFENDİLER BÖYLE BİR KARAR ALMIŞ?”
“Bizlere, bu okulu yaptıranlara, Merhum Salim HAZARDAĞLI’nın evlatlarına bir bilgi verilmeden bu işi yapıyorlar. Yeni öğretim yılının başlamasına bir hafta kala beyefendiler böyle bir karar almış. Böyle bir iş olur mu? Burada, bizim yaptığımız okulda eğitim gören çocuklar başka bir okulda sabahçı olacak, öğlenci olacak ya da 50 kişi bir sınıfta eğitim göreceklermiş. Böyle saçmalık mı olur? Bu şehir sahipsiz diyorlardı, gerçekten de Elazığ’ın sahibi yok. Böyle bir iş mi olur? Bunca veli, çocuk, öğretmen herkes mağdur olacak. Bizlere danışsalardı, geçmiş zamanda olduğu gibi yine elimizi taşın altına sokardık. Bizler de gerekeni yapardık. Şimdi öğreniyoruz ki yeni eğitim yılına bir hafta kala Elazığ’da öğrenciler mağdur olacak. Bu okulu yıkıp yeni okul yapacaklarmış? Neye göre okul yapıyorsunuz? Ne kararına göre yeni okul yapıyorsunuz? Bu bina sağlam, öğrencileri, velileri, öğretmenleri mağdur etmeyin.”

*‘’BU OKUL’UN YERİNE BAŞKA BİRŞEY YAPILAMAZ, BİZDEN ONAYSIZ ÇİVİ BİLE ÇAKAMAZLAR!’’
“Bu okul yeni eğitim öğretim yılının başlamasının ardından birkaç ay boş kalacakmış. Öğrenciler ise Bahçelievler İlkokulu’na taşınacakmış. Bu arsaya okuldan başka bir şey yapılamaz. Biz burada çocuklar ATATÜRK’ü öğrensin, okusunlar, büyük insan olsunlar diye okul yaptırdık. Bu okula bizden onaysız çivi bile çakamazlar. Mahkemelik oluruz. Eğer bu okulun yeri ile ilgili yanlış bir iş olursa mahkemede yetkili merciler ile hesaplaşırız. Bu okulun adı HAZARDAĞLI İlkokulu’dur. Bu isim de asla değişemez. Yakın zamanda Millî Eğitim Müdürü’nün yanına gideceğim. Bir şartname imzalatacağım. Eğer bu okulun yerine, ismine bir şey olursa tekrar söylüyorum mahkemelik oluruz. Bu okulu yaptırdığımız zaman Eski Cumhurbaşkanı’mız Merhum Süleyman DEMİREL açılışa gelmişti. Bu okul ilimizin açısından çok önemlidir. Küçük geliyor diye eğitim yuvasını yıkman hangi akıl ve mantığa uygun? Gidin büyük okulu başka yere yaptırın. Sağlam olan, binası sapa sağlam okula karışmayın. Ha yok biz bu işi yapacağız derseniz, gelin bizler ile görüşün. Bu okulun varisi biziz. Ben bu okulu yaptıran müteahhittim. Gelin bizlere ne yapmak istediğini söyleyin, bize projenizi sunun, ona göre bakalım.”
ATATÜRK ANADOLU LİSESİ, HAZARDAĞLI İLKOKULU VE GECİKME!
Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, tartışma konusu olan ve tepkilere yol açan konulardan Atatürk Anadolu Lisesi’nin ana binasının yerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapılan protokol gereği yapımı gerçekleştirilecek binanın bir başka yere kaydırılamayacağını, Hazardağlı İlkokulu’nun da küçük kaldığı tespitiyle fizikî olarak daha büyük biçimde ve yerinde yeniden yine Salim HAZARDAĞLI İsmi’yle inşa edileceğini ve okul yıkımlarının 2 Haziran’da yeniden belirlenen inşaat maliyetleri dolayısıyla, ayrıca ihale vs sürecinde formalitelerin zaman alması nedeniyle gecikme yaşandığını dile getirdiler.   

Editör: Haber Merkezi