Yetersiz alt yapıdan kaynaklı uzun yıllardır kirlenmeye devam eden Hazar Gölü’nü inceleyen TURAN Gazetesi muhabirleri Plajköy'den dökülen kanalizasyonu, pisliği ve atıkları yerinde araştırıp, Plajköy’de bulunan Terfi İstasyonu’nun aylardır çalışmadığını, pisliği ve atıkları toplamadığını açığa çıkarıyor…

Hazar Gölü'nün Maden yakasındaki Plajköy’de bulunan Terfi İstasyonu'na gelen 79 TL’lik elektrik faturası tesisin çalışmadığını ve bu tesisin işlevini yerine getiremediğini gözler önüne serdiği gibi Bermaz Taşkın Kanalı’ndan da Hazar Gölü’ne akan mil sorununa da yine çözüm bulunamadığı görülüyor…

PLAJKÖY’DEN HAZAR’A KANALİZASYON!
Elazığ’da yıllardır Turizmi geliştirme toplantıları sürerken ve Elazığ’da Çevre Felaketleri’nden dem vuranlar açıklama üstüne açıklama yaparken, Elazığ’ın Hazar Gölü günden güne irtifa kaybediyor. 30 Mayıs 2022 Tarihli nüshasında ‘’6.9 TRİLYON HEBÂ OLDU’’ başlığıyla Hazar Gölü'nün Sivrice yakasındaki Atıksu Arıtma Tesisi’nden Hazar Gölü’ne kanalizasyon aktığını açığa çıkaran TURAN Gazetesi, şimdi de Hazar Gölü'nün Maden yakasındaki Plajköy Terfi İstasyonu'nun çalışmadığını gündeme getiriyor ve yetkilileri göreve çağırıyor…

06 Foto'nun Yanina Fatura Eklenecek Ve Fatura Bedel Vurgulanacakkkkk

PLAJKÖY TERFİ İSTASYONUNA MART AYINDA GELEN 79 TL’LİK ELEKTRİK FATURASI TESİSİN İŞLEVİNİ YERİNE GETİRMEDİĞİNİ KANITLIYOR…
TURAN Gazetesi muhabirleri tarafından görüntülenen Plajköy Terfi İstasyonu’nun aylardır çalışmadığı gelen elektrik faturasıyla açığa çıktı. Plajköy'deki atıkları Gezin Arıtma Tesisi’ne iletmekle yükümlü olan bu tesisin 15 Mart 2024 tarihinde gelen elektrik faturasında enerji tüketim bedelinin 7,509 kWh ile 20,95 TL olduğu, Plajköy Terfi İstasyonu’nun elektriğinin daha önce kesildiği için kesme ve bağlama bedeli de 44,80 TL olarak faturaya yansıyor. Yaşanan bu durum Plajköy Terfi İstasyonu’nun işlevini yerine getirmediğini kanıtlıyor.

02 Foto Manşet Foto 2 Plajköy Terfi̇ İstasyonu Çalişmiyor

MAVİ BAYRAKLI HAZAR GÖLÜ'NDEN KANALİZASYONA!...

1997, 1998, 1999, 2000 ve 2001'de Turpol Tesisleri'ne, 2000 ve 2001'de Elazığ Belediye Halk Plajı'na ve 2005'te Emniyet Plajı'na verilen Mavi Bayrak ''yüzme suyu kalitesindeki düşüş'' gerekçesiyle geri alınmış ve daha sonra sürekli yaşanan kirlilik yüzünden Hazar Gölü plajları bir daha Mavi Bayrak alamamıştı. Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından ‘’Hazar Gölü’’ adının verildiği bu güzide bölge ne yazık ki alt yapı yetersizliği ve sahipsizlik yüzünden irtifa kaybetmeye devam ediyor.

05 Foto 5 Plajköy Terfi̇ İstasyonu Çalişmiyor

BERMAZ TAŞKIN KANALI’NDAN HAZAR’A AKAN MİL SORUNU DEVAM EDİYOR
Öte yandan Bermaz Taşkın Kanalı’ndan Hazar Gölü’ne mil akmaya da devam ediyor. Yurttaşlar tarafından tepkiyle karşılanan bu sorunu TURAN Gazetesi Yazarı Yücel Çakmak 25 Mart 2013 Tarihi'nde yazdığı haberde şu ifadelerle duyurmuştu; ‘’Bermaz Çevirme Kanalı’nda zaruri olmasına rağmen tersip bendi yapılmadığı için ne yazık ki Hazar Gölü’ne yarım asırdır sürekli ve yoğunlukla mil akmaya devam etmektedir. Hazar Gölü’nün ekolojik dengesini tahrip eden Bermaz Çevirme Kanalı aynı zamanda Bermaz Ovası’ndaki toprak yapısını da katletmektedir. Şöyle ki; Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan B124İLM0230100/ 363-2932 sayı ve 19.04.2012 Tarihli inceleme raporunda aynen yazıldığı gibi; ‘’Kanaldan yaz ayları ortalarına kadar fazla miktarda su geldiği, su miktarının bahar aylarında yağışa ve eriyen kar sularına bağlı olarak arttığı, bu artışa paralel olarak kanaldaki suyun yükselme gösterdiği, bu yükselmeye bağlı olarak ta Kanal’dan aşağıda bulunan arazilere daha fazla su sızdığı bilinmektedir. Arazide yapılan incelemede su sızması nedeniyle problem yaşayan arazilerin Bermaz Çevirme Kanalı altında yer alan ve yaklaşık 7-8 metre yükselti farkı bulunan arazilerde başladığı ve kod farkı arttıkça söz konusu arazilerde su sızmalarının daha fazla yaşanmakta olduğu görülmüştür. Ekilen ürünlerin tohumların çürümesi nedeniyle çıkış yapamadıkları görüntülenmiştir. Yapılan gözlemlerde arazilerdeki su seviyesi ve nem düzeyinin oldukça fazla olduğu ve bu nedenle ekim öncesi toprak işleme ve/ veya gübreleme amacıyla tarlada işlem yapmaya uygun olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Toprak kanal olarak inşa edilen Bermaz Çevirme Kanalı’ndan, altında bulunan arazilere yönelik olarak yaşanan su sızması nedeniyle toprakta aşırı miktarda nem bulunduğu ve dolayısıyla tespit edilen mevcut durumun tarımsal faaliyetlere (toprak işleme, ekim, dikim, bakım… vs.) imkân vermeyecek şekilde önemli bir kısıt oluşturduğu, bu kısıtın ise arazi sahiplerini mağdur ettiği, bu mağduriyetin giderilmesi amacıyla gerekli ıslah çalışmasının acilen yapılması zorunlu kılmaktadır.’’ Denilmekte ve sorunun çözümü için DSİ’ye başvurulması önerilmektedir. Bu arada tehdit altındaki 1200 dönümlük bir alanı ilgilendiren bu rapor dayanağında gerek DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğü’ne ve gerekse DSİ 91. Elazığ Şube Müdürlüğü’ne 25.04.2012 ve 01.02.2013 ve 08.02.2013 tarihlerinde yapılan başvuruların sonucunu kaygıyla merak ediyor ve haliyle soruyoruz; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü bu katliama seyirci kalabilir mi?’’

‘’YILDIRIM AİLESİ BU TESİSİ CÜZİ BİR MİKTARLA SATIN ALDI!’’ ‘’YILDIRIM AİLESİ BU TESİSİ CÜZİ BİR MİKTARLA SATIN ALDI!’’

VATANDAŞLAR ARTIK HAZAR GÖLÜ’NE SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYOR! 

Gerek yöre halkı gerekse yöreye gelen ziyâretçiler, Elazığ’ın turistlik bölgesi Hazar Gölü’nde uzun bir süredir var olan sorunların sona ermesini, Hazar Gölü’nün korunmasını ve tanıtılmasını arzuluyor ve bekliyor. Turan Gazetesi olarak bizde bu beklentiyi destekliyor ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz: Hazar Gölü kaderine terkedilmesin.

06 Foto 6 Elektri̇k Bu Fotoya Fatura Eklenecek

Editör: İzzet TUMAY