TURAN YAZDI, AÇIKKAPI GECİKEN SÖZÜNÜ TUTTU! TURAN YAZDI, AÇIKKAPI GECİKEN SÖZÜNÜ TUTTU!

Kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta olan tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Buzluk Mağarası’nın son hali görenlerin içini sızlatırken, tarih beşiği Harput’un gözbebeği olan buzluk bölgesi çöplüğü andırıyor. 
Yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Harput Buzluk Mağarası yaz aylarında çok serin kış aylarında ise oldukça sıcak. Mağaranın jeomorfolojik yapısı nedeniyle, mağaranın içerisinde yaz aylarında dikit ve sarkıtlar şeklinde buzlar meydana geliyor. Böylesine tarihi bir öneme sahip olan buzluk mağarasının kaderine terk edilmesi kamuoyunda büyük tepki topluyor. 
1988 yılında ulaşım sorunu olan mağara, dönemin Elazığ Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından giriş basamakları ve aydınlanmasının tamamlanmasıyla turizme kazandırılmıştı. Ancak mağara şimdilerde bakımsızlıktan dolayı viraneye dönmüş durumda. 

NEREDEN NEREYE? 

Geçmiş yıllarda Buzluk mağarası çevresinde yapılacak denilen çalışmalar ile 4 mevsim ekolojik dengeye uygun olması için Elazığ Belediyesi Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent ile birlikte bir protokol imzalanmış, bunların projelerin hazırlanacağı ona göre de o bölgede çalışmalar yürüteceği açıklanmıştı fakat aradan geçen uzun yıllara rağmen buzluk mağarası ile ilgili önemli bir çalışma yapılmadığı gibi mağara kaderine terk edilmiş durumda. 

PROTOKOL BOŞUNA MI İMZALANDI!...     

2018 yılı eylül ayında Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ Belediyesi ve Fırat Teknokent Müdürlüğü arasında, Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası ve çevresinde dört mevsim çevre koruma, saha araştırması, iş planı ve uygun sürdürülebilir arazi kullanımı konusunda hazırlanan AR-GE projesi protokol imza töreni gerçekleştirilmişti...
 
 

Editör: İzzet TUMAY