Eşekler memleketin başına bela oldu.

Hani 2018 yılından beri Maden’de kayıp olan Eşekler var ya, işte o eşekler…

Bu yazımızın ağırlığı Eşekler olacak. Eşek deyip geçmeyin! İnanın bu EŞEK DAVASI yılın davası hatta yüzyılımızın davası olacak.

Gazetemizi sıkı takip eden bir okurumuz, Köpek Davası ve Harnameyi hatırlattı. Yaşlılarımız tarihteki Köpek Davasını hatırlarlar. Meşhur Yassıada mahkemelerinin Köpek Davasını…

Köpek Davası (14 Ekim 1960- 24 Ekim 1960) Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ve Tarım Bakanı Nedim Ökmen'in nüfuz ve makamlarını suistimal ederek, kendi çıkarlarına hediye edilen tazının satışını yaptıkları iddiası ile açılan davada sanıklar mahkûm olmuşlardır. Türkiye tarihinde bir cumhurbaşkanının yargılandığı ilk davadır.

****       ****     ****     ****

Afganistan Kralı, Celal Bayar'a çok değerli “Afgan Tazısı” cinsi bir köpek hediye etmiştir. Hayvana bir süre, devlet çiftliğinde bakılmıştır. Daha sonra Celâl Bayar bu köpeği Atatürk Orman Çiftliği hayvanat bahçesine 20.000 liraya sattırıp, bu parayla da İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Mursallı köyünde çeşme yaptırmıştır. Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Tarım Bakanı Nedim Ökmen'in yargılanmasına sebep olan bu tazı işte…

1924 Anayasası'nda "Cumhurbaşkanı ancak vatana ihanetten yargılanabilir" maddesi mevcuttu. Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesindeki vatana ihanet suçu kullanılarak yargılanmasının yolu açılmıştır.

Maden’deki kayıp eşekler konusu iyice araştırılırsa Türkiye’nin yeni bir hayvan skandal davası olabilir mi?

****       ****     ****     ****

İL BAŞKANI HABİP YAŞAR, KURULTAYI DEĞERLENDİRDİ İL BAŞKANI HABİP YAŞAR, KURULTAYI DEĞERLENDİRDİ

Gelelim ‘Harnameye’…

Şeyhi divan edebiyatı şairidir. Asıl adı Yûsuf Sinân olan Şeyhî’nin asıl mesleği doktorluktur bu sebeple Hekîm Sinân adıyla şöhret kazanan bu büyük şâir Hacı Bayrâm-ı Velî'ye yakınlığı sebebiyle Şeyhî lakabını almış ve böyle tanınmıştır.

Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.

Gazetemizi sıkı takip eden okurumuz ayrıca Elazığlıların Harnameyi okumalarını da tavsiye etti. Bu gidişle Maden’de vuku bulan Eşek Davasından sonra yeni Harnameyi de biz yazacağız.

****       ****     ****     ****

Maden’deki Kayıp Eşekler konusu nedense unutturulmak isteniliyor.

Konunun muhatabı üzerine bile alınmıyor. Eşeği satan bile “Evet ben sattım” demiyor. Eşeklerin satıldığına dair belge yok ancak alındığına dair belge ve kayıt bulunuyor.

Elimizde sadece kayıp eşekleri TV’de arayan bir eski başkanın demeci ve Turan Gazetesi’ndeki haber var. 18 Mart 2024 Pazartesi akşamı Elazığ’da Yerel TV Kanalı’nda canlı yayın konuğu olan Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, kendisinden önceki döneme ait Maden Belediyesi'nde çöp toplamak için eşek alımı ödemesi yapılmasına rağmen eşeklerin belediyede olmadığını iddia etti.

O dönem ve şimdiki yeni Belediye Başkanı Musa Orhan da halen suskunluğunu koruyor.

Belediye Personeli ise kendilerinin kullandığı eşekleri kendi parasıyla aldıklarını iddia ediyorlar. Peki, eski başkan hangi eşeklerden bahsediyor?

****       ****     ****     ****

Elazığ İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Musa Orhan, 1986’dan itibaren farklı camilerde imam hatip olarak görev yaptı. Bu arada siyasete atılan Musa Orhan, birçok siyasi partide faaliyet gösterdi.

AKP Maden Belediye Başkanı Musa Orhan, 2009 yerel seçimlerinde Saadet Partisi’nden Belediye Başkanı oldu. Orhan, 2010 yılında Has Parti’ye, 2014’teki yerel seçimler öncesi ise AK Parti’ye geçti ancak AK Parti seçimlerde başka aday gösterince partiden ayrıldı. 2014 yılında Demokrat Parti’den yeniden Belediye Başkanı seçilen Orhan, 2015’te yine AK Parti’ye döndü. 2018 yılında da yine AK Parti’den ayrılan Musa Orhan, İYİ Parti’ye geçti ve 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti’den seçimlere girmesine rağmen kazanamadı. İYİ Parti’den seçimi kazanamayan ve sonra İYİ Parti’den istifa eden Musa Orhan yeniden AK Parti’ye geçti ve 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde de Maden Belediye Başkanı oldu. Bakalım bu dönem hangi partiye geçecek?...

Editör: Haber Merkezi